Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2024,
12.40

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

SDH stečaj T-2

Petek, 26. 4. 2024, 12.40

1 teden, 2 dneva

SDH stečaj T-2 vidi kot najboljšo možnost za poplačilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
T-2 | Foto STA

Foto: STA

Slovenski državni holding (SDH) s predlogom za stečaj T-2 ne zlorablja postopka stečaja, ampak uporablja možnosti izterjave, ki so mu na voljo, je za STA povedal odvetnik Pavle Pensa iz Odvetniške pisarne Jadek & Pensa, ki v primeru terjatve do družbe T-2 zastopa SDH. Ocenjujejo, da terjatev znaša vsaj 65 milijonov evrov. Prokurist in lastnik T-2 Jurij Krč pa meni, da sodišče ob upoštevanju vseh dejstev ne bi smelo začeti stečaja.

"Proučili smo izjave poslovodstva (družbe T-2) v medijih. SDH z ničemer ne zlorablja postopka stečaja, temveč z namenom poplačila izvaja aktivnosti izterjave terjatve, ki so mu na voljo," je dejal odvetnik Pavle Pensa.

Terjatev SDH je bila po njegovih besedah v postopku prisilne poravnave nad T-2 več kot prepolovljena, kljub temu pa znaša najmanj okoli 65 milijonov evrov.

Katere razloge za stečaj so navedli v predlogu za začetek stečaja, odvetnik ne razkriva. Prav tako ni konkreten glede očitkov o morebitni nesorazmernosti prodaje družbe kot celote za poplačilo te terjatve.

"O stečaju in načinu unovčevanja premoženja bo odločalo sodišče. Stečajni postopki se vodijo s ciljem največjega možnega poplačila upnikov. To je tudi vodilo pri izbiri načina unovčevanja, s prodajo posameznih sredstev stečajnega dolžnika ali s prodajo premoženjske celote," je povedal.

Narok bo predvidoma maja

Sodišče bo zdaj razpisalo narok za obravnavo predloga. Kot pravi odvetnik, je dolžno narok razpisati na dan, ki ne sme biti poznejši od enega meseca po prejemu ugovora. Predlog je bil vložen v začetku aprila, T-2 je ugovor poslal v predpisanem 15-dnevnem roku, tako da je narok pričakovati maja.

Pensa prav tako ni mogel govoriti o razlogih, da pogajanja o morebitnem sporazumu za ureditev medsebojnih razmerij niso bila uspešna. Kot je dejal, SDH namreč po dogovoru s T-2 ne sme razkrivati vsebine pogajanj.

Na očitke prokurista in lastnika T-2 Jurija Krča, da je imela Odvetniška pisarna Jadek & Pensa že ob prvem poskusu stečaja T-2 nalogo prodati družbo kot celoto, je Pensa odgovoril, da kolikor mu je znano, jim takšnega mandata ni zaupala nobena od strank.

Na navedbe, da ista odvetniška pisarna zastopa tudi interese konkurenčnega telekomunikacijskega operaterja Telemach, ki po Krčevih navedbah že ves čas izraža strateški interes za nakup hrbteničnega širokopasovnega omrežja T-2, Pensa pravi, da odvetniki ne razkrivajo, ali je določena oseba njihova stranka ali ne.

V SDH so glede primera T-2 za STA zatrdili, da aktivnosti izterjave vseh terjatev izvajajo strokovno in utemeljeno, v skladu s ciljem maksimiranja iztržka skladno z določili zaklona o SDH.

"Posameznih aktivnosti, ki jih SDH izvaja z namenom poplačila terjatev, ki so v portfelju SDH, ne moremo razkrivati. Pojasnjujemo pa, da si SDH v vseh fazah izterjave dolga do svojih dolžnikov prizadeva z dolžniki skleniti dogovor oz. sporazum za poplačilo terjatev brez nepotrebnih sodnih in drugih postopkov prisilne izterjave," so navedli.

Krč: Za stečaj T-2 ni podlage

SDH s predlogom za stečaj T-2 zlorablja institut stečaja, da bi zakril svoje napake in dosegel prodajo T-2 kot poslovne celote, ker se z zastavljenim premoženjem ne more poplačati, je za STA dejal Krč. Meni, da sodišče ob upoštevanju vseh dejstev ne bi smelo začeti stečaja.

Družba T-2 je v 15-dnevnem roku podala ugovor na predlog za stečaj, ki ga je vložil SDH. "Predložili smo vse dokaze, ki jasno kažejo, da bi bil stečaj nezakonit in neustaven, tako da pričakujemo, da bo predlog zavrnjen. O korektnosti dela sodnikov ne dvomim in imam zaupanje v pravno državo," je dejal Krč.

Krč pravi, da sta v vsebini predloga SDH sporni tako višina kot obstoj terjatve SDH do družbe ter da tudi SDH priznava, da niti ne ve, koliko znaša terjatev.

T-2
Mnenja Kako T2 diskriminira svoje naročnike

T-2 je lani zabeležil 115,6 milijona evrov prihodkov, kar je 5,6 odstotka več kot leta 2022 in 14,7 odstotka več kot leta 2021. EBITDA je lani znašal 29,5 milijona evrov, potem ko je bil v 2022 pri 31,8 milijona in v 2021 31,7 milijona evrov. Čisti dobiček je bil lani pri 5,9 milijona evrov, leta 2022 je znašal 27 tisoč evrov, leta 2021 pa 12,2 milijona evrov. T-2 ima 360 tisoč uporabnikov, od tega 200 tisoč na mobilnem in 160 tisoč na fiksnem omrežju. Po podatkih agencije za komunikacijska omrežja in storitve ima pri mobilni telefoniji sedemodstotni, pri širokopasovnem dostopu do interneta 21,9-odstotni in pri IP TV 32,7-odstotni tržni delež.

Ne spreglejte