Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 10. 2015,
11.07

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

podmornica KD Skladi natečaj advertorial

Četrtek, 8. 10. 2015, 11.07

2 meseca, 2 tedna

Veste, kje lahko dobite 10.000 evrov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
To ni oglas za službo, vendar ali ste inovativni, podjetni, raziskovalni in potrebujete denar za realizacijo ideje?

Če pritrdite vsem vprašanjem, potem ste iz podobnega testa kot skupina dijakov Gimnazije Vič, ki je na lanskoletnem natečaju Vse = mogoče! pod okriljem organizatorja in pokrovitelja KD Skladi zmagala s podmornico Calypso. Natečaj tudi letos poteka, že tretje leto, in prijave se lepo vrstijo. Pogovarjali smo se z vodjo ekipe, Rokom Capudrom, ki je na viški gimnaziji učitelj fizike. Strnil je spomine, vtise in izkušnje.

Vse skupaj se je začelo pred tremi leti, ko so končali projekt o vesolju in se zazrli v prihodnost. Kaj pa zdaj? Gremo pod morje! Morje jih navdihuje, ker je še manj raziskano kot vesolje. In pod morje greš najlažje s podmornico. Prvo leto so le raziskovali, kakšen pristop bi bil najustreznejši, katere komponente bi lahko uporabili … naslednji dve leti so jo gradili in sestavljali.

Kdo so sodelujoči na projektu?

Skupino so sestavljali dijaki z gimnazije vse od prvega do četrtega letnika. V povprečju jih je bilo redno na projektu nekje med 40 in 50, na začetku celo blizu 120. Dijaki so bili razdeljeni v delovne skupine po posameznih komponentah podmornice. Dijaki četrtega in tudi tretjega letnika so bili mentorji mlajšim.

Rok Capuder pa je bil zadolžen, da je delo med skupinami funkcioniralo. Z vodji so imeli tedenske sestanke, kjer so poročali o napredku, težavah, premlevali ideje, iskali rešitve in se bodrili, saj se je pri celotnem projektu, ki je bil zelo obsežen, pokazala kot največja prepreka motivacija. Te je bilo sicer veliko, vendar je ob vseh izzivih in ker je bil projekt dolgotrajen, ta precej ugašala na trenutke. Kar pa je najpomembneje pri vsem projektu, je to, da so se dijaki naučili med seboj sodelovati, timsko delovati, in spoštovati ideje drug drugega. "Mentorji smo se trudili, da je bil to res njihov projekt, mi smo bili v ozadju, vedno na voljo in v pomoč, a ne glavni," pove Rok Capuder.

Kaj se danes dogaja z zmagovalno ekipo?

Z učenci, ki zdaj že študirajo, so ustanovili Zavod 404. Capuder in ekipa zdaj vodijo podobne projekte, kot je bil Calypso, še na 15 šolah. Duh ustvarjanja se je resnično razširil po Sloveniji.

Ti projekti so manjši v primerjavi s Calypsom, vendar vse znanje iz izkušnje, ki so jih pridobili na omenjenem projektu, zdaj dobro uporabljajo pri teh novih skupinah. Tudi mentorji znajo zdaj bolje usmerjati dijake, da dosežejo kar najboljšo produktivnost. Študenti oziroma dijaki, ki so v mentorski vlogi, zdaj zelo dobro razumejo, kako se vodi projekte.

"Tako naši dijaki kot zdaj vsi drugi dejansko poznajo v praksi celoten podjetniški cikel in to znanje lahko kadarkoli in kjerkoli uporabijo," poudari Capuder.

Vse je mogoče! Samo priložnost je treba zagrabiti.

"Nas je že samo ime pritegnilo, saj pooseblja naše osnovno vodilo, da je vse mogoče, to skušamo sporočiti dijakom, želimo, da to ozavestijo. Če imaš idejo, je veliko različnih možnosti, da jo uresničiš, vedno lahko najdeš pot, če je za to interes. Tako smo se prijavili na natečaj in bili izbrani v drugi krog. Šest kandidatov je izbrala strokovna žirija."

Zmaga pa je imela za njih kar več prednosti, od na primer finančnega, saj so za glavno nagrado 10.000 evrov, ki so jih podarili KD Skladi, lahko nakupili še manjkajoče komponente. Dobro pa smo izkoristili tudi veliko medijsko odzivnost. Zaradi tega je ta projekt dejansko dosti bolj odmeval v javnosti. "Najpomembnejše pa se nam je zdelo, da so se dijaki prepričali, da se dejansko da," sklene Rok Capuder.

Še nekaj besed o natečaju: Ta tudi letos poteka in prijave dobrih projektov se kar vrstijo. Zato ne čakajte! Prijavite tudi vi svoj projekt, za katerega menite, da je zanimiv. Morda uspe prav vam!

Kaj pa učinki zmage na natečaju na prihodnost?

Zdaj delajo drugo leto na projektu, prvo je bilo tehnično-razvojne narave, drugo bo posvečeno poslovni naravi. Medijska odmevnost je zelo pomagala, saj jim je dala neko kredibilnost in prepoznavnost, veliko lažje je potrkati na vrata. Poleg tega pa veliko pomeni, da imaš za seboj nekoga, ki stoji za projektom, to so v njihovem primeru KD Skladi. Ker jih poznajo, jih tudi še raje sprejmejo in jim prisluhnejo. Pa tudi potencialni poslovni partnerji so se sami že oglasili pri njih.

Kaj pa počnejo danes?

Maja so opravljali teste in ugotovili, da je treba še nekaj stvari pri podmornici izpopolniti. Odpravljajo napake in pomanjkljivosti. Nekaj mesecev bodo to še počeli, nato sledijo nova testiranja. Pomaga jim Fakulteta za šport, saj lahko ponoči uporabljajo njihove bazene.

Rok Capuder je letos član žirije natečaja Vse = mogoče!

Natečaj, ki ga tudi letos organizirajo KD Skladi, je letos poleg petih drugih članov (predsednik uprave KD Skladi Luka Podlogar, chef Bine Volčič, podjetnica Tjaša Skaza, svetovna prvakinja v supanju Manca Notar in radijec ter novinar Miha Deželak) povabil tudi vodjo lanskoletnega zmagovalnega tima. Pravi, da je zelo počaščen, da svojo vlogo jemlje zelo resno in da se že zelo veseli izbora. Zaupal nam je še, da je prijavljenih že kar nekaj projektov in da jih nekaj posebej izstopa.

Ne spreglejte