Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 2. 2016,
15.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

stečaj prihodnost

Četrtek, 11. 2. 2016, 15.38

6 let, 7 mesecev

V ZDA bo v petih letih propadlo vsako tretje podjetje. Kaj se dogaja v Sloveniji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Američane je presenetila raziskava, da bo v prihodnjih petih letih izginilo vsako tretje podjetje. Lani je bilo v Sloveniji izbrisanih največ podjetij v zadnjem desetletju.

Podjetja umirajo hitreje kot kadarkoli prej, kaže študija uglednega ameriškega svetovalnega podjetja Boston Consulting Group, ki je pred leti svetovalo tudi pri reorganizaciji Telekoma Slovenije.

V prihodnjih petih letih bo zaradi stečaja, likvidacije, združitve ali prevzema ugasnilo vsako tretje podjetje v ZDA, v študiji razkrivajo vodilni strokovnjaki za strategijo podjetij iz Boston Consulting Group. Raziskovali so življenjsko dobo več kot 30 tisoč ameriških podjetij v 50-letnem obdobju.

Šestkrat višja umrljivost podjetij kot včasih Ugotovili so, da je stopnja umrljivosti podjetij danes šestkrat višja, kot je bila pred 40 leti.

To velja za vsa podjetja, ne glede na velikost, starost ali sektor, prav tako pa zagotovilo ni niti obseg poslovanja ali izrazita izkušenost. Strokovnjaki razlog pripisujejo predvsem temu, da se podjetja za prilagoditev danes borijo v zahtevnejših poslovnih okoljih.

"Prepričani smo, da podjetja umirajo mlajša, ker se jim ne uspe prilagoditi naraščajoči kompleksnosti njihovega okolja. Mnogi napačno ocenjujejo okolje, zastavijo napačno strategijo ali napačno izvedejo zastavljen pristop, ki predvideva prava vedenja in rezultate poslovanja," so raziskavo komentirali v Boston Consulting Group.

V Sloveniji aktivnih skoraj 72 tisoč podjetij V Sloveniji po podatkih poslovnega imenika bizi.si trenutno posluje 71.698 gospodarskih družb, kamor uvrščamo delniške družbe (d. d.), družbe z omejeno odgovornostjo (d. o. o.), družbe z neomejeno odgovornostjo (d. n. o.), družbe za upravljanje (d. u.), investicijske družbe (i. d.), javna podjetja in komanditne družbe (k. d.).

V podjetniški zgodovini Slovenije je bilo sicer do danes skupaj ustanovljenih skoraj 102 tisoč gospodarskih družb, izbrisanih pa vsega skupaj nekaj več kot 30 tisoč oziroma slaba tretjina.

Na izbrise so med drugim vplivali likvidacije, prisilne likvidacije, prisilne poravnave ali stečaji.

Lani največ izbrisov v zadnjem desetletju Lani je bilo na novo ustanovljenih 5.500 družb, od tega jih je bilo še v istem letu izbrisanih 39. Vseh izbrisanih podjetij v lanskem letu je bilo sicer 4.271, kar je največ v zadnjih desetih letih.

Pred izbruhom krize leta 2007 je bilo na primer iz poslovnega registra izbrisanih le dobrih tisoč družb.

V zadnjih petih letih izbrisana vsaka peta družba V zadnjih petih letih je bilo v Sloveniji izbrisanih 19.177 gospodarskih subjektov oziroma vsaka peta družba. To predstavlja kar 64 odstotkov vseh izbrisov podjetij v zgodovini Slovenije. Na novo je bilo ustanovljenih nekaj več kot 30 tisoč družb, od tega jih 14 odstotkov ni preživelo niti pet let.

Od 71 tisoč starejših podjetij, ki poslujejo že več kot pet let, jih je v zadnjem petletnem obdobju ugasnilo 36 odstotkov.

Ne spreglejte