SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V ormoški Carreri Optyl 150 presežnih delavcev

1

termometer

V ormoški Carreri Optyl, ki se ukvarja z izdelavo očal in je v lasti italijanskega koncerna Safilo, se znova soočajo z zmanjšanim povpraševanjem, zaradi česar bo kmalu brez dela ostalo 150 delavcev.

Poleg neustaljenih razmer na trgu razloge za upad naročil v družbi pripisujejo tudi vedno bolj nekonkurenčnemu okolju, v katerem podjetje posluje. Nekaterim so odpovedi vročili že lani Kot so pojasnili v podjetju, je gospodarska kriza ob koncu leta 2008 in v letu 2009 močno prizadela tudi njihovo panogo, zaradi česar so že decembra 2008 najavili večje število presežnih delavcev. V začetku leta 2009 je bil sprejet program razreševanja presežnih delavcev, po katerem so od najavljenega števila 303 presežnih delavcev bile vročene odpovedi 152 delavcem. Ker se razmere tudi v drugi polovici leta 2009 niso izboljšale, je bil septembra tega leta izdelan drugi program razreševanja presežnih delavcev, v katerem je bilo opredeljeno 350 presežnih delavcev, odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnega razloga pa so bile vročene le 35 zaposlenim. Tako je brez zaposlitve ostalo samo 187 od sprva najavljenih 653 presežnih delavcev, poudarjajo v družbi.

V letu 2010 so ponovno zaposlili 280 delavcev V Carreri Optyl tako spominjajo, da so že pred več kot dvema letoma najavili večje število presežnih delavcev, a je trenutno izboljšanje stanja na trgu privedlo do tega, da vsem takrat opredeljenim presežnim delavcem ni bilo potrebno vročiti odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnega razloga. V letu 2010 se je povpraševanje celo toliko povečalo, da je družba ponovno zaposlila 280 delavcev za določen čas, med katerimi so bili znova zaposleni tudi pred tem odpuščeni delavci.

V družbi ostaja več kot 900 zaposlenih "Glede na dejstvo, da družba v letu 2009 ni odpovedala pogodb o zaposlitvi 350 zaposlenim, kot je bilo najavljeno, lahko povzamemo, da bomo s sedanjo najavo 150 presežnih delavcev vseeno odpovedali za 200 pogodb manj, kot je bilo nazadnje za leto 2009 že napovedano," še dodajajo v ormoški družbi, ki ima svoj lastni razvojni oddelek in orodjarno, v njej pa bo kljub zmanjšanju števila delavcev ostalo še vedno več kot 900 zaposlenih. Kot še zagotavljajo v podjetju, bodo vse aktivnosti v zvezi s postopkom razreševanja presežnih delavcev izpeljali v dogovorih s sindikatom in svetom delavcev ter v skladu z delovno zakonodajo.

Da se z vodstvom podjetja pogovarjajo o kriterijih določanja seznama presežnih delavcev, je potrdil tudi sekretar podravskega sindikata SKEI Martin Dular. Kot je dejal, jim je vodstvo družbe nedavno predstavilo svoj predlog kriterijev, v petek, ko se ponovno dobijo, bodo svoje predloge predstavili še predstavniki sindikata, nato pa bodo poiskali usklajeno rešitev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin