Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Primož Cirman

Četrtek,
23. 6. 2016,
3.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55

5

Natisni članek

HSE Gregor Golobič TEŠ 6 Borut Pahor Matej Lahovnik Branko Sevčnikar Uroš Rotnik

Četrtek, 23. 6. 2016, 3.40

6 let, 7 mesecev

Uroš Rotnik – stric iz ozadja energetskega sindikata

Primož Cirman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,55

5

Vodilni možje energetskih družb iz Šaleške doline na čelu z nekdanjim direktorjem Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) Urošem Rotnikom imajo že vrsto let ključni vpliv na odločitve Sindikata delavcev energetike (SDE) in njegovega zdajšnjega predsednika Branka Sevčnikarja. To dokazujejo tudi dokumenti, ki smo jih pridobili v uredništvu Siol.net. 

Gre za prepise elektronskih sporočil, ki sta si jih med letoma 2008 in 2010, v ključni fazi priprave projekta šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ6), izmenjala Rotnik in Sevčnikar, tedaj podpredsednik SDE in vodja sindikata v TEŠ. Iz njih je razvidno:

-  da sta se Rotnik in Sevčnikar več let redno usklajevala glede najpomembnejših potez SDE;

-  da je Rotnik Sevčnikarju jeseni 2010 celo pomagal pri pisanju ene od zahtev za napovedano stavko energetikov. Šlo je za zahtevo za zamenjavo Janeza Kopača, takratnega prvega moža direktorata za energijo pri ministrstvu za gospodarstvo, ki je dva meseca pred tem predsednika vlade Boruta Pahorja v pismu opozoril na nepravilnosti pri vodenju projekta TEŠ6. Stranka Zares, iz katere je prihajal Kopač, je bila tedaj edina vladna stranka, ki si je prizadevala za Rotnikovo razrešitev;

-  da je Sevčnikar julija 2010 Rotnika "prosil za korekcije" dopisa, ki ga je SDE poslal Pahorju in ministru za gospodarstvo Mateju Lahovniku. V njem je nasprotoval "enostranskim ravnanjem" direktorata za energije. To se je dogajalo v času, ko je vlada Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), lastniku TEŠ, prvič naročila poročilo o vodenju projekta blok 6, zaradi česar se je Lahovnik dokončno razšel s predsednikom Zaresa Gregorjem Golobičem;

-  da sta se Rotnik in Sevčnikar v najmanj enem primeru dogovarjala tudi o tehničnih podrobnostih izvedbe stavke v TEŠ;

-  da je Sevčnikar že februarja 2008 Rotnika spraševal za mnenje o stavkovnih zahtevah, ki jih je SDE takrat naslovil na HSE. Razlog: sindikat je skrbelo, da poslovni načrt ne omogoča razvoja TEŠ in financiranja naložbe v blok 6. "Kaj misliš o tem dopisu?" je Rotniku 22. februarja 2008 napisal Sevčnikar; 

-  da je Sevčnikar leta 2008 kot član nadzornega sveta HSE iz vrst zaposlenih Rotnika redno obveščal o dogajanju na sejah. V prvih mesecih leta 2008 mu je Rotnik občasno pomagal tudi pri pripravi vprašanj, ki jih je zastavljal Sevčnikar. Tematika: odkupne cene, po kateri bo HSE odkupoval električno energijo od TEŠ in najem posojila pri Evropski investicijski banki (EIB), pozneje največji financerki projekta blok 6.

Zakaj je objava sporočil pomembna za javnost

Objava teh podatkov je za javnost pomembna, saj kaže na način delovanja vodilnih v krovnem energetskem sindikatu. Sevčnikar je danes predsednik SDE, ki je v začetku aprila v energetiki izpeljal še eno v vrsti stavk. Pri tem je državi in vladi grozil z odklopom elektrike, čemur je sledila drama v komandni sobi TEŠ, kamor se je pred predstavniki sindikata zaklenil novi direktor elektrarne Arman Koritnik

Čeprav je sindikat stavko označil za "interesno" in jo utemeljil "z nevzdržnimi razmerami v energetiki", je bila po oceni številnih vodilnih v energetiki povezana z interesi šaleških energetskih vplivnežev. Med njimi je še vedno tudi Rotnik, zdaj direktor Komunalnega podjetja Velenje, ki je v 83-odstotni lasti Mestne občine Velenje. Njen župan je Bojan Kontič, nekdanji vodja poslanske skupine SD in prvopodpisani poslanec pod predlogom zakona o 440 milijonov evrov državnih poroštev za TEŠ6. 

Sevčnikar: Pri svojem delu se posvetujem s številnimi – tudi z Rotnikom 

"Branko Sevčnikar se je pri svojem sindikalnem delu po potrebi posvetoval s številnimi ljudmi ali pri njih iskal različne informacije – tudi z zdajšnjimi ali nekdanjimi člani uprav energetskih podjetij, tudi z Urošem Rotnikom," so nam pojasnili v SDE. 

"V okviru svojega delovanja je pri strokovnih vprašanjih vedno poskušal pridobiti čim večje število različnih mnenj in informacij o aktualnih vprašanjih tako v sindikatu kot tudi zunaj njega. Materiali, ki jih je pripravljal, so včasih vsebovali tudi 'inpute', ki jih je pri pridobivanju informacij zbral pri različnih virih. V tem ne vidi nič spornega, kar sicer nakazuje ton vaših vprašanj," so še dodali SDE. 

Uroš Rotnik se na naša vprašanja o njegovem vplivu na Sevčnikarja ni odzval.

Ključno obdobje za TEŠ6

Iz sporočil, ki sta si jih izmenjala Sevčnikar in Rotnik, je razvidno, da je imel nekdanji direktor TEŠ, ki je bil razrešen novembra 2010, ključno besedo pri vseh pomembnejših odločitvah SDE v tem obdobju.

Leto 2010 je bilo ključnega pomena za projekt TEŠ6, ki je danes ocenjen na 1,43 milijarde evrov. HSE in TEŠ sta začela Alstomu, dobavitelju tehnološke opreme za TEŠ6, nakazovati prva plačila. Na dan so začele prihajati prvi resni dokazi o tem, da je projekt v finančnem smislu tempirana bomba za slovensko energetiko, da je bil voden slabo, da je imel v njem ključno vlogo lobist Peter Kotar in da zalog premoga v Velenju ni dovolj za celotno življenjsko dobo TEŠ6. 

Sindikat na okopih Rotnikove obrambe

To je zbudilo pozornost nekaterih ministrov Pahorjeve vlade na čelu z Golobičem. Pozno spomladi je v vladi – in stranki Zares – prišlo do razkola. Vlada je od HSE zahtevala poročilo o TEŠ6. Julija je Lahovnik, velik zagovornik projekta, odstopil s položaja. Na vladi se je prvič začela omenjati tudi možnost Rotnikove razrešitve.

Na tej točki je v akcijo stopil sindikat na čelu s Sevčnikarjem. 7. julija 2010, dva dni po Lahovnikovem odhodu iz Zares, je Rotniku sporočil: "To je osnutek dopisa Pahorju in Lahovniku za napoved splošne stavke, ki se bo zgodila 17. avgusta 2010. Dopis bomo jutri poslali Pahorju, zato te prosim za korekcijo." 

Dan pozneje je Sevčnikar dopis z naslovom "Splošna stavka v elektroenergetiki" res poslal v kabinet predsednika vlade. Kmalu zatem je sindikat zahteval še razrešitev generalnega direktorja HSE Boruta Meha, od katerega je del vlade zahteval zamenjavo Rotnika. 

"Branko Sevčnikar se je pri svojem sindikalnem delu po potrebi posvetoval s številnimi ljudmi ali pri njih iskal različne informacije – tudi z zdajšnjimi ali nekdanjimi člani uprav energetskih podjetij, tudi z Urošem Rotnikom," so nam pojasnili v SDE.  | Foto: "Branko Sevčnikar se je pri svojem sindikalnem delu po potrebi posvetoval s številnimi ljudmi ali pri njih iskal različne informacije – tudi z zdajšnjimi ali nekdanjimi člani uprav energetskih podjetij, tudi z Urošem Rotnikom," so nam pojasnili v SDE. 

"Kar smo govorili, sem že imel na emailu. Tega nimata!"

Pravi spopad je sledil jeseni – tudi v tem primeru s spremljevalnim orkestrom v obliki sindikalnega stopnjevanja pritiska na politiko. Nova Sevčnikarjeva tarča je bil ob Rotnikovi pomoči Kopač. Potem ko sta si Rotnik in Sevčnikar 19. septembra 2010 izmenjala dve sporočili s pripetim osnutkom zahteve za Kopačevo razrešitev, je sindikat dan pozneje tudi uradno zahteval njegov odpoklic. 

4. oktobra, ko je vlada odločala o zamenjavi nadzornikov HSE, je Sevčnikar zgodaj popoldne Rotniku poslal napoved stavke, namenjeno Pahorju in Lahovnikovi naslednici Darji Radić

Štiri dni pozneje, 8. oktobra, pa je direktor TEŠ Sevčnikarju poslal sporočilo, ki ga je pred tem prejel od vodje sektorja obratovanja Branka Debeljaka. Rotnika je opozoril na zakonsko odgovornost, če ob stavki "ne bomo ustrezno odreagirali (…) kot vodstvo". 

"Evo, kar smo govorili, sem že imel na emailu. Debeljak ???????? Tega nimata!" je Rotnik dopisal k sporočilu, ki ga je ob Sevčnikarju prejel še predsednik sveta delavcev TEŠ Janko Lihteneker. Iz tega je mogoče domnevati, da se je o načinu izvedbe stavke s predstavniki sindikata dogovarjal, še preden so o tem kaj vedeli ključni tehnični kadri TEŠ.

Danes dan D za HSE – kdo bo novi generalni direktor?

Danes popoldne bo predvidoma znano, kdo bo vodil Holding Slovenske elektrarne (HSE) v novem, štiriletnem mandatu. 

Ob poplavi različnih informacij je za zdaj jasno le, da so v igri za ta položaj dozdajšnji generalni direktor Blaž Košorok, član poslovodstva Gorazd Skubin (oba sta oddala prijavi na razpis), nekdanji direktor Trima Trebnje Igor Kržan, ki ga je predlagala kadrovska agencija Profil, in Metod Podkrižnik, izvršni direktor Ferspeda, pred leti pa pomočnik tedanjega generalnega direktorja HSE Jožeta Zagožna.

Košoroku se dozdajšnji mandat izteče novembra. Nadzorni svet, ki ima po novem kar dvanajst članov, vodi Milan Perović, še v zadnjih dneh pa so bila mnenja med člani nadzornega sveta po naših informacijah precej deljena. 

Nadzorniki so že prejšnji teden potrdili tudi revidirano poročilo HSE za leto 2015, v katerem je skupina ustvarila rekordnih 430 milijonov evrov izgube – daleč največ na račun odpisov vrednosti TEŠ in Premogovnika Velenje.

Ne spreglejte