SiolNET. Posel danes Novice
1,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Upravi NLB zvišali plače

1,58

termometer

Ćlani uprave NLB Laszlo Pelle, Andreas Burkhardt, Archibald Kremser in Blaž Brodnjak. Skrajno desno predsednik nadzornega sveta NLB Primož Karpe.
Foto: STA

Delničarji NLB so na današnji skupščini, na kateri je bilo navzočega 73,73 odstotka kapitala, potrdili predlog o delitvi bilančnega dobička, po katerem se za dividende nameni 142,6 milijona evrov oziroma 7,13 evra bruto na delnico. Ob tem so popolnili devetčlanski nadzorni svet, ki je v obstoječi sestavi upravi že zvišal plače.

Skupščina je soglašala, da se obstoječim nadzornikom Primožu Karpetu, Alexandru Bayru, Davidu Ericu Simonu, Laszlu Urbanu in Petru Grozniku pridružijo Mark William Lane Richards, Shrenik Dhirajlal Davda in Gregor Rok Kastelic s štiriletnim mandatom. Znova pa je potrdila mandat nadzorniku Andreasu Klingnu.

Delničarji so se seznanili z lanskimi prejemki vodstva. Predsednik uprave Blaž Brodnjak je lani prejel 192.101 evro, član uprave Andreas Burkhardt 210.230 evrov, član uprave Archibald Kremser 209.595 evrov in član uprave Laszlo Pelle 202.589 evrov.

Plače po novem med 340 in 420 tisoč evrov bruto

Predsednik nadzornega sveta NLB Karpe je povedal, da so z upravo končali razpravo glede prihodnjega nagrajevanja. Dodal je, da so z njimi sklenili anekse k pogodbam, "ki določajo novo raven plač, podkrepljeno z analizami". Novi, višji bruto zneski se gibljejo med 340 tisoč do 420 tisoč evrov bruto na leto, je razkril.

Kot je Karpe pojasnil v izjavi za medije po skupščini, s to odločitvijo, ki je začela veljati z junijem, niso čakali na nadzorni svet v novi sestavi zato, ker je proces tekel že dolgo časa. "Na koncu smo dosegli soglasje, pri tem pa smo želeli zagotoviti stabilno in motivirano upravo," je poudaril in povedal še, da "o spremembah v upravi ne razmišljajo".

Blaž Brodnjak Novice Argument: Šef NLB povišico do 250 tisoč evrov označil za žalitev #Argument #video

Za dividende bodo namenili 7,13 evra bruto na delnico

Navzoči so potrdili predlog o delitvi 194,49 milijona evrov lanskega bilančnega dobička. Za dividende se bo namenilo 142,6 milijona evrov, 51,89 milijona evrov bo ostalo nerazporejenih in bo pomenilo preneseni dobiček.

Skupščina je vodstvu največje banke v Sloveniji podelila razrešnico. Delničar Miha Kunič je predlagal, da je uprava ne bi dobila, ker doslej ni objavila, da bi zoper nekdanjo upravo uveljavljala odškodninske zahtevke, ker ta pred leti ni ugovarjala odločbi o sanaciji NLB, a mu ni uspelo. Skupščina ni glasovala o njegovem predlogu, naj banka oblikuje rezervacije za tožbe razlaščencev in naj ustrezno popravi letno poročilo za lani, ker za to nima pristojnosti.

NLB Posel danes Skupina NLB s skoraj 58 milijoni evrov čistega dobička

Delničarji so podelili pooblastilo upravi, da lahko v 36 mesecih kupuje lastne delnice NLB na organiziranem trgu z namenom zagotovitve lastnih delnic za izplačilo variabilnih prejemkov zaposlenim NLB v obliki delnic. Pooblastilo se nanaša na največ 36.542 lastnih delnic NLB.

Brodnjak: Banka bo končno lahko zadihala s polnimi pljuči

Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak je na skupščini poudaril, da je bilo lansko leto za njih zelo posebno. "Najpomembnejši dogodek je bila prodaja 65 odstotkov banke. Na ta način je NLB danes javna delniška družba. To je pomemben mejnik za NLB in slovensko bančništvo. S tem banka dobiva zagon in ko bo prodanih še 10 odstotkov, bo končno lahko zadihala s polnimi pljuči ter bo lahko začela tekmovati s tekmeci na enakopraven način," je spomnil.

Argument NLB Novice Denar je v NLB prinesel v potovalni torbi #video

Naštel je, da je banka uvedla številne nove produkte, izdala podrejeno obveznico, z uvrstitvijo na investicijsko raven s strani agencije Moody's pa so se jim tudi v tem segmentu odprle nove priložnosti. "To je solidna baza za nadaljnji razvoj," je menil. Posebno pozornost v srednjeročni strategiji bodo po načrtih posvetili učinkovitosti in racionalnosti.

"Trendi so dobri in robustni, poslovanje predvidljivo"

Pomemben atribut NLB je po njegovih besedah neodvisnost od tujih tokov, saj je odvisna od domače depozitne baze. "Vsak tretji evro na računih slovenskih gospodinjstev je v naši banki. To je velika priložnost, a hkrati velika odgovornost," je menil Brodnjak. NLB tudi v regiji "predstavlja enega osnovnih elementov finančne hrbtenice".

Trendi so "dobri in robustni, poslovanje predvidljivo". Vendar zelo skrbno spremljajo dogajanje, saj je regija, sploh Slovenija, eno najbolj odprtih gospodarstev. Dobro je, da so se podjetja razdolžila, opažajo pa, da premalo investirajo. "Če ne bo resnejšega ohlajanja gospodarstva, bi morala rast posojil prebivalstvu ostati visoka, med osem do 10 odstotkov, medtem ko bo rast posojil gospodarstvu ostala zmerna," je menil.

o Novice NLB prala denar iz trgovine s kokainom? #Argument

Na skupščini je delničar Kristjan Verbič, sicer predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev, ob pripombah o organiziranem zbiranju pooblastil za skupščino upravo med drugim vprašal, ali je vložila kakšno tožbo zaradi izbrisa NLB kot imetnice nekdanjih pravic oziroma 17,2 milijona evrov kapitala v Banki Celje. Brodnjak je povedal, da so na vseh ravneh banke ocenili, da "takšne tožbe niso smiselne, zato niso bile vložene".

NLB je od lanske delne privatizacije v razpršeni lasti malih domačih vlagateljev in različnih institucionalnih vlagateljev. Država ima v banki 35-odstotni delež, ki ga bo po načrtih do konca leta zmanjšala na 25 odstotkov in eno delnico. Največja posamična nedržavna lastnika sta po podatkih s konca 2018 ameriška finančna družba Brandes Investment Partners ter Evropska banka za obnovo in razvoj.

Janko Medja, Blaž Brodnjak Posel danes Kako so šefi NLB zaradi lastnih služb žrtvovali lastnike obveznic

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin