SiolNET. Posel danes Novice
3,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Teš 6: Med obtoženimi tudi Rotnik in francoski Alstom #video

3,26

termometer

Specializirano državno tožilstvo je na celjsko okrožno sodišče vložilo obtožnico v zadevi Teš 6 zoper 12 slovenskih in tujih fizičnih oseb ter zoper eno slovensko in eno tujo pravno osebo zaradi skupno 24 kaznivih dejanj. Sodišče je odredilo prevod, nato pa bo sledilo vročanje. Zaradi obsežnosti zadeve bo reševanje primera terjalo precej časa. Med obtoženimi je tudi nekdanji prvi mož Teša Uroš Rotnik, obtoženo pa je tudi francosko podjetje Alstom Power.

Tožilstvo je po poročanju STA obtožnico neuradno vložilo zoper nekdanjega direktorja Teša Uroša Rotnika, vodjo projekta Teš 6 Bojana Brešarja, lobista Petra Kotarja in njegovo podjetje Sol Intercontinental, direktorja podjetja CEE Boštjana Kotarja, zaposlene iz Teša Jožeta Lenarta, Jožeta Dermola, Darka Weissa in Mirana Lebna, vodjo prodaje elektrarn v družbi Alstom Power Franka Lehmanna, nekdanjega izvršnega direktorja Alstoma Austria Josefa Reisla, finančnega strokovnjaka Bogdana Pušnika ter davčnega svetovalca Darka Končana. Obtoženo je tudi francosko podjetje Alstom Power.

Uroš Rotnik in Andrej Palovšnik (desno) Novice Rotnik oproščen, za krivo ovadbo pa denarna kazen

Obtožnica ima 1.332 strani, tožilstvo je priložilo še 45 prilog

Obtožnica se nanaša na kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja ter pomoči k navedenima kaznivima dejanjema. Zadeva se nanaša na več kot 250 milijonov evrov vredno odškodovanje pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Njegova cena je po prvotnih načrtih znašala 650 milijonov evrov, a se je projekt v poznejših letih zaradi slabega vodenja podražil na končnih 1,41 milijarde evrov, poroča STA.

"Gre za izjemno obsežno zadevo, saj ima obtožnica 1.332 strani, tožilstvo pa je k obtožnici priložilo še 45 prilog. Celoten spis brez sedaj vloženih prilog tako obsega več kot 70 tisoč listov, večina je tiskanih obojestransko, torej je dejansko število strani še enkrat večje," je danes sporočila predsednica Okrožnega sodišča v Celju Petra Giacomelli.

Obtožnica se nanaša na več kot 250 milijonov evrov vredno odškodovanje pri gradnji šestega bloka Teš. Njegova cena je po prvotnih načrtih znašala 650 milijonov evrov, a se je projekt v poznejših letih zaradi slabega vodenja podražil na končnih 1,41 milijarde evrov. Obtožnica se nanaša na več kot 250 milijonov evrov vredno odškodovanje pri gradnji šestega bloka Teš. Njegova cena je po prvotnih načrtih znašala 650 milijonov evrov, a se je projekt v poznejših letih zaradi slabega vodenja podražil na končnih 1,41 milijarde evrov. Foto: Bor Slana

Sodišče je odredilo prevod obtožnice v nemški in francoski jezik, temu bo sledilo vročanje obtožnice s pravnim poukom o pravici do vložitve ugovora zoper obtožnico. "Čeprav smo se na sodišču obravnavanja te obsežne in zahtevne zadeve lotili takoj, z vso resnostjo in po svojih najboljših zmožnostih, pa je že sedaj mogoče napovedati, da bo reševanje tega primera zagotovo terjalo določen čas," je še navedla.

Postopek v zadevi Teš 6 poteka že več let, zaradi česar je na sodišče letelo precej kritik. Nekdanji pravosodni minister Goran Klemenčič je zahteval tudi poročilo celjskega višjega sodišča, ki je ugotovilo, da je za zamude pri preiskavi v zadevi Teš odgovorno sodišče, in ne policija ali tožilstvo.

Janša Novice Tožilstvo: Pozivi k umoru Janše niso spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti

Sodišče samo za sklep o uvedbi preiskave potrebovalo 27 mesecev

Kriminalisti so v tej zadevi konec leta 2010 začeli zbiranje obvestil, prve hišne preiskave so opravili junija 2012. Po dobrih dveh letih, oktobra 2014, so na specializirano državno tožilstvo vložili ovadbo. Že mesec dni pozneje je tožilstvo na Okrožno sodišče v Celju vložilo zahtevo za sodno preiskavo proti desetim osumljencem z nekdanjim direktorjem Teša Urošem Rotnikom na čelu. Tam pa se je začelo zapletati, saj je sodišče za sklep o uvedbi preiskave potrebovalo 27 mesecev.

Okrožno sodišče v Celju je konec junija lani končalo preiskavo domnevnih nepravilnosti pri šestem bloku Teša in obširno gradivo dostavilo Specializiranemu državnemu tožilstvu v Ljubljani. Na tožilstvu so se nato lotili priprave obtožnice, instrukcijski rok za njeno pripravo pa so večkrat podaljšali, poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin