Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
16. 1. 2023,
11.17

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

17

Natisni članek

bonboni proizvodnja Podravka Žito varčevanje Krško Šumi

Ponedeljek, 16. 1. 2023, 11.17

1 leto, 3 mesece

Tovarna Šumi zaradi varčevalnih ukrepov ustavila proizvodnjo

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,46

17

Šumi | Foto STA

Foto: STA

Tovarna Šumi je v luči varčevalnih ukrepov, zaradi visokih cen energentov, začasno ustavila proizvodnjo bonbonov in žvečilnih gumijev v Krškem.

Pekarska družba Žito je za Siol.net potrdila, da je proizvodnja njihove hčerinske družbe Šumi bonboni v Krškem od 1. januarja zaustavljena. "V tem času se izvajata čiščenje in remont strojev, kar se običajno opravlja poleti. Letos pa smo zaradi visokih cen energentov obrat začasno zaprli in ta čas izkoristili za dela, ki se lahko opravljajo v času zaprtja," so sporočili. Neuradno bo proizvodnja zaustavljena do 31. marca.

Zaposleni v proizvodnji v tem času koristijo nadure ali letni dopust. "Poleg tega smo se z njimi dogovorili, da pomagajo na drugih Žitovih lokacijah, ki zaradi narave izdelkov normalno obratujejo," so pojasnili v Žitu. V času dela na drugih lokacijah so delavcem organizirali prevoz na delo in z dela.

Podjetje Šumi bonboni je leta 2008 proizvodnjo bonbonov in žvečilnih gumijev preselilo iz Ljubljane v Krško. Tam je zaposlenih okoli 60 delavcev.

V Mariboru in na Viču bodo investirali 13,5 milijona evrov

Žito, ki je v lasti hrvaške Podravke, je po lanski prodaji skoraj deset hektarjev velikega zemljišča v ljubljanskem BTC napovedalo, da načrtuje koncentracijo pekarske proizvodnje Žita v Mariboru, na Vrhniki in ljubljanskem Viču. S tem nameravajo povečati produktivnost in donosnost. V avtomatizacijo linij za proizvodnjo kruha in peciva v Mariboru ter avtomatizacijo linij za proizvodnjo kruha na Viču bodo letos vložili 13,5 milijona evrov. Še dodatnih pet milijonov evrov nameravajo v prihodnjih dveh letih vložiti v proizvodne linije in robotizacijo kalupnega dela na Vrhniki.

Ivo Boscarol
Novice Žito zemljišče v ljubljanskem BTC prodal Boscarolu

V Žitu zatrjujejo, da bo proizvodna linija za testenine v BTC delovala do nadaljnjega, najkasneje do konca leta pa bo integrirana v razširjeno in posodobljeno proizvodnjo juh in Vegete na ravni skupine Podravka.

"Vse poslovne prilagoditve se bodo izvajale z namenom ustvarjanja dolgoročno stabilnih temeljev za dobičkonosno poslovanje Žita. Kot posledica teh aktivnosti, ki se bodo odvijale letos in v prihodnjem letu, bomo ob postopnih selitvah različnih delov proizvodnje iz lokacije v BTC iskali, tako kot doslej, individualne rešitve za zaposlene," so na naše vprašanje o prihodnjih načrtih odgovorili v Žitu.

Žito sodi med vodilna slovenska podjetja v prehrambni panogi. Poleg kruha, pekovskega peciva in zamrznjenih izdelkov blagovne znamke Žito ima v portfelju blagovne znamke riža, testenin in mlevskih izdelkov Zlato polje, čajev 1001 cvet, začimb Maestro, kaš in stročnic Natura, bonbonov Šumi in čokolad ter biskvitnega peciva Gorenjka.

Ne spreglejte