Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 7. 2011,
15.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

toča kmetijstvo škoda

Sreda, 13. 7. 2011, 15.29

7 let, 2 meseca

Toča povzročila za najmanj 6,2 milijona evrov škode v kmetijstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan bo doslej zbrane podatke o škodi po neurjih s točo na Kozjanskem in v Obsotelju predstavil v četrtek na vladi.

Po doslej zbranih informacijah je poškodovanih več kot 2600 hektarjev kmetijskih površin, dosedanja ocena škode pa znaša 6,2 milijona evrov. Predčasno izplačilo neposrednih izplačil Kmetijska svetovalna služba je na terenu že dobro popisala škodo po neurjih s točo, ki so v ponedeljek pustošila predvsem v jugovzhodnem delu države, na ministrstvu pa že pripravljajo ukrepe čimprejšnje pomoči kmetom. Eden teh ukrepov bo predčasno izplačilo neposrednih izplačil poškodovanim kmetijam, je po sestanku s predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije dejal minister Židan. Za predčasno izplačilo je potrebno soglasje EU Da lahko država predčasno izplačila izvede, potrebuje soglasje Evropske komisije, da pa to dobi, mora biti popis škode dobro pripravljen, je dejal minister, ki pričakuje, da bo pomembno nalogo opravila kmetijska svetovalna služba. Na ministrstvu načrtujejo še nekatere druge ukrepe pomoči, ki jih bodo med drugim v ponedeljek predstavili tudi na sestanku z župani najbolj prizadetih občin.

Toča je poškodovala več kot 2600 hektarjev površin, ocena škode, ki so jo kmetijski svetovalci podali v torek, je znašala 6,2 milijona evrov, novih ocen še ni, je dejal minister. Kmetijska svetovalna služba je po ministrovi oceni izjemno hitro pripravila tudi tehnološka navodila, kaj naj posamezni kmetje pri posameznih poškodbah kultur naredijo, da se poškodba čim prej sanira. Navodila so že na lokalni ravni prisotna in svetovalci kmete k temu tudi usmerjajo.

Najbolj sta prizadeti občini Kozje in Bistrica ob Sotli Ponedeljkova neurja s točo so ponekod povsem uničila kmetijski pridelek in povzročila večjo škodo na stanovanjskih in infrastrukturnih objektih ter na avtomobilih. Najbolj sta bili prizadeti občini Kozje in Bistrica ob Sotli, o škodi pa so poročali tudi iz občin Hrastnik, Brežice, Podčetrtek, Kidričevo in Majšperk.

Ne spreglejte