Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 4. 2020,
15.43

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

3

Natisni članek

proizvodnja podjetje Koronavirus

Torek, 14. 4. 2020, 15.43

4 leta

To so podjetja, katerih proizvodnja se v obdobju epidemije nadaljuje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

3

Številna proizvodna podjetja so kljub omejevalnim ukrepom države za zajezitev širjenja koronavirusa ohranila delovanje proizvodnje. Ves čas koronakrize neprekinjeno dela tudi podjetje Henkel Maribor, ki bo letos praznovalo 30-letnico delovanja. Danes je zaposlene pozdravil predsednik republike Borut Pahor, direktor družbe Henkel Maribor pa je pojasnil, kako so proizvodnjo v teh časih prilagodili. 

Slovenija. Rast. BDP.
Novice Velik upad BDP: letos osemodstotni, prihodnje leto znova rast

Številna proizvodna podjetja so kljub omejevalnim ukrepom države za zajezitev širjenja koronavirusa ohranila delovanje proizvodnje. V obdobju epidemije koronavirusa proizvodnja teče v živilskih in infrastrukturnih podjetjih, med drugim tudi v Leku, Krki, Siju, Tabu, Impolu, Uniorju, Cablexu, Domelu, Knauf Insulation in številnih drugih.

Katera podjetja so v tem obdobju nemoteno delovala?

Med podjetji, ki jih koronavirus ni ustavil, je tudi mariborski obrat družbe Henkel. 25 odstotkov zaposlenih dela od doma, preostali neprekinjeno prihajajo na svoja delovna mesta. Povpraševanje je ogromno, saj za vso Evropo zagotavljajo izdelke za umivanje rok.

Christof Vollstedt, direktor družbe Henkel Maribor, pojasnjuje, da so v teh časih proizvodnjo prilagodili. "Osredotočili smo se na izdelke, ki jih naše stranke in potrošniki potrebujejo. Predvsem tekoča mila, pri katerih smo skoraj podvojili količino izdelkov. Umivanje rok je zato še toliko bolj pomembno," je še povedal. 

Borut Pahor obisk | Foto: Samanta Gomboc Foto: Samanta Gomboc

Tudi v Radenski ves čas najostrejših ukrepov zaradi epidemije koronavirusa delajo neprekinjeno, zaposlene so razporedili na različne lokacije. Pomanjkanje zaščitnih mask so rešili z lokalnim modnim oblikovalcem, ki je zaposlenim izdelal pralne obrazne maske.

Marián Šefčovič, izvršni direktor Radenske Adriatic, razlaga, da so vsem zaposlenim, ki so prihajali v službo ali na obisk, merili temperaturo. "Nenujne obiske smo odpovedali. Zaščitili smo zaposlene, in sicer tako, da so v proizvodnji samo tisti, ki delajo v proizvodnji. Vsem drugim, ki lahko delajo od doma, pa smo zagotovili, da delajo od doma," je povedal.

Birokracija. Startup. Obup.
Novice Podjetnica vladi: Mega zakon se ne da izvajati

Nekateri so se preusmerili v proizvodnjo zaščitnih mask

Proizvodnje kljub črnim napovedim niso ustavljali niti v kidričevskem Boxmarku, kjer so šivanje usnjenih sedežev preusmerili v proizvodnjo zaščitnih pralnih mask. Strojno jih izdeluje 132 šivilj, ki so se za to nalogo javile prostovoljno. "Iz dneva v dan se te količine povečujejo, zahvaljujoč našim delavkam, ki pridno prihajajo na delo," pa razlaga direktor podjetja Marjan Trobiš.

Boxmark maske | Foto: Boxmark Foto: Boxmark

Tudi celjski izdelovalec zaščitnih oblačil Prevent & Deloza je v obdobju koronakrize vse moči preusmeril v izdelavo pralnih zaščitnih mask za proizvodna podjetja in državne blagovne rezerve. "Tukaj nas je 45. V Murski Soboti imamo hčerinsko invalidsko podjetje, kjer je 23 zaposlenih. Imamo pa tudi hčerinsko podjetje v Bosni, vendar se tam te stvari ne proizvajajo, ker nas je strah, da bi katera država po poti to zasegla," pojasnjuje direktor Boštjan Marolt.

Na današnjem obisku v mariborskem podjetju Henkel pa je predsednik države Borut Pahor izrazil hvaležnost delavkam in delavcem, ki v kriznih časih še naprej prihajajo na delo. Predsednik z največjim ponosom ugotavlja, da smo Slovenci kot posamezniki in tudi kot skupnost pokazali najboljše človeške vrline, ki nam vlivajo upanje in samozavest za spopadanje z virusom tudi v prihodnje, piše STA. 

Zdravko Počivalšek
Novice V Sloveniji do zdaj za 3,17 milijona evrov naročene zaščitne opreme #video

Ukrepi so bili učinkoviti

"Če nam bo uspelo tako nadaljevati tudi v prihodnjih tednih in mesecih, lahko z upanjem ter pričakovanjem gledamo na razvoj dogodkov pri nas ter upamo, da bodo enake uspehe želi tudi naši prijatelji in sosedje ter povsod drugod po Evropi in svetu in bomo lahko videli luč na koncu tunela," je dejal ob današnjem obisku mariborskega podjetja Henkel.

Borut Pahor obisk | Foto: Samanta Gomboc Foto: Samanta Gomboc

Mesec dni po razglasitvi epidemije v Sloveniji je po njegovih besedah mogoče ugotoviti, da so ukrepi prijeli in da nam je uspelo zelo zožiti število okuženih ter sploščiti krivuljo tistih, ki potrebujejo nujno zdravniško oskrbo. Zaradi tega je tudi na prihodnje mesece mogoče gledati z realnim optimizmom, ko se bo treba osredotočiti na to, ali je morda že čas za vrnitev v normalno življenje.

Ukrepe za to bo po Pahorjevem mnenju treba sprejemati zelo počasi in previdno, a takšnih možnosti sploh ne bi bilo, če v mesecu, ki je za nami, ne bi imeli čudovitih ljudi. Omenil je predvsem tiste na prvi liniji, od zdravnikov in medicinskih sester ter drugega zdravstvenega osebja do policistov in preostalih, ki dnevno skrbijo, da se življenje nadaljuje kolikor toliko normalno, tudi zaposlene v različnih podjetjih, poroča STA.

Električar
Novice Obrtniki opozarjajo: Prek telefona je zelo težko rešiti zadeve #video

Čestital za dobro organizacijo dela

Ob tem je tudi zaposlenim v mariborskem Henklu čestital, da so proizvodnjo organizirali tako, da je ta lahko vsaj približno nemoteno tekla, hkrati pa je podjetje z različnimi donacijami pomagalo tistim, ki so v obdobju krize tega najbolj potrebni. Nedavno so centrom za socialno delo Maribor, Ptuj in Ormož ter mariborskemu zdravstvenemu domu podarili dve toni svojih izdelkov, več osnovnim šolam pa 46 prenosnih računalnikov. Naslednjo donacijo izdelkov v vrednosti 40 tisoč evrov bodo v kratkem podarili Rdečemu križu.

Borut Pahor obisk | Foto: Samanta Gomboc Foto: Samanta Gomboc

Direktor podjetja, ki v sklopu multinacionalke proizvaja kozmetične izdelke, Christof Vollstedt je ob tem dejal, da s preventivnimi ukrepi poskrbijo za to, da se virus ne bi širil znotraj podjetja. Od skupaj okoli 700 zaposlenih jih na delo v tovarno prihaja približno tri četrtine, drugi delajo od doma ali pa skrbijo za svoje otroke. Dela imajo več kot dovolj, saj je povpraševanje po izdelkih za nego rok zelo veliko po vsej Evropi, zato so se morali tudi nekoliko prilagoditi povpraševanju.

Še pred prihodom v Henkel je bil Pahor dopoldne v Velenju, kjer je obiskal tamkajšnji mladinski center in dom za varstvo odraslih. Mladim prostovoljcem, ki že ves mesec pomagajo pri skrbi za starejše, je dejal, da vsi tisti, ki te dni počnejo pomembno delo, a morda ostajajo v marsičem anonimni, skrbijo za to, da upanje med ljudmi ne zamre in da vsi skupaj gledamo z optimizmom v prihodnost.

Spomnil pa je tudi, da je konec marca namenil jabolko navdiha vsem anonimnim in znanim dobrotnikom. Prav ti namreč nesebično skrbijo, da življenje teče kar najbolj normalno, so zapisali v uradu predsednika. Prostovoljci obisk predsednika doživljajo tudi kot motivacijo za nadaljnje delo, je poudaril vodja projekta Udarnik Mladinski center Velenje Andrej Cvernjak. Odkar je bila razglašena epidemija, je predsednik obiskal že sedem domov za starejše. Pahor meni, da predvsem starejši, ki so ločeni od svojcev, v teh dneh potrebujejo upanje in zavedanje, da niso pozabljeni, še navaja STA.

Preizusite bizi.si
Novice Preverite, kdo je pravi partner podjetij v tej krizi
Ne spreglejte