SiolNET. Posel danes Novice
4,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Thomas Cook propadel. Po svetu ujetih 600 tisoč turistov. #foto #video

4,04

termometer

Thomas Cook
Foto: Reuters

Britanski turistični operater Thomas Cook je propadel. Na potovanjih po vsem svetu je ostalo ujetih 600 tisoč turistov, od tega 150 tisoč britanskih.

Medtem ko se doma sprašujemo o morebitnem propadu letalskega prevoznika Adrie Airways, je danes stečaj razglasil britanski turistični operater Thomas Cook. Eni vodilnih potovalnih skupin na svetu ni uspelo najti zasebnih vlagateljev, ki bi jo potegnili iz rdečih številk. Uprava družbe je sklenila, da sprejme ukrepe za začetek prisilne likvidacije s takojšnjim učinkom.

Britanski urad za civilno letalstvo (CAA) je danes sporočil, da je družba prenehala delovati s takojšnjim učinkom.

Thomas Cook v stečaj, po svetu ujetih 600 tisoč turistov. Novinarka: Nastja Stopar/Video: Planet.

Thomas Cook Novice Potovalni velikan Thomas Cook na robu bankrota

Izvršni direktor družbe Peter Fankhauser se je za nastalo situacijo opravičil vsem njihovim potnikom in zaposlenim.

Na tleh ostalo sto letal

Na tujem je ostalo ujetih okoli 150 tisoč britanskih dopustnikov in skupaj 600 tisoč turistov, ki so potovali v organizaciji Thomas Cooka. Prizemljenih je ostalo tudi sto njihovih letal. A letala nemške podružnice Thomas Cooka Condor, ki velja za njihov največji trg, kljub stečaju ostajajo v zraku.

Britanska vlada in CAA sta že aktivirala 45 letal, ki bodo s 64 čarterskimi leti v domovino prepeljale britanske turiste. "Storili bomo vse, kar je v naši moči, da jih spravimo domov," je še pred uradno razglasitvijo stečaja napovedal britanski premier Boris Johnson. Vladna operacija bi lahko za državo predstavljala "največjo repatriacijo v času miru". 

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

Thomas Cook je sicer pred tem pripravil načrt sanacije, po katerem bi podjetje rešil kitajski investitor Fosun Tourism Group. Ta bi v dokapitalizaciji prispeval 450 milijonov funtov in s tem pridobil 75 odstotkov turističnega dela britanske skupine in 25 odstotkov njene letalske družbe. Še 450 milijonov funtov naj bi prispevali upniki in banke, ki bi pridobili preostale deleže omenjenih enot.

Vendar pa so banke podjetju postavile dodaten pogoj, in sicer 200 milijonov funtov rezerve za pokritje morebitnih dodatnih finančnih potreb v zimskem času. Podjetju pri zasebnih vlagateljih denarja ni uspelo najti. 

Ena najstarejših tovrstnih družb na svetu zaposluje več kot 22 tisoč ljudi, samo na Otoku devet tisoč, v 16 državah.

 

Adria Airways Posel danes Kdo je zasegel letala? Domnevni rešitelj Adrie.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin