Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 5. 2013,
20.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alstom HSE

Petek, 24. 5. 2013, 20.29

7 let, 2 meseca

Teš 6 dražji še za 100 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nadzorni svet Teša naj bi se seznanil z novimi okviri investicije v šesti blok. Po neuradnih informacijah se projekt spet draži, tokrat za približno 100 milijonov evrov.

To pomeni, da trenutna cena Teša 6 že presega 1,4 milijarde evrov, kar pa naj še ne bi bila dokončna cena, navajajo spletne Finance.

Cena se zvišuje predvsem zaradi penalov, ki jih je Teš zaradi zamud zaračunal Alstom Kot so za Finance povedali viri blizu Termoelektrarne Šoštanj (Teš), se cena Teša 6 zvišuje predvsem zaradi penalov, ki jih je Teš zaradi zamud zaračunal francoski dobavitelj opreme Alstom. K temu je treba prišteti še stroške financiranja premostitvenih posojil, s katerimi sta Teš in njegov lastnik HSE uravnavala likvidnost in plačevala račune. Viri sicer opozarjajo, da je pod vprašajem tudi cena montaže - tudi ta naj bi se že dvignila, a še vedno ni dokončna.

V HSE so sicer v sredo zatrdili, da trenutna cena projekta Teš 6 znaša 1,3 milijarde evrov, da pa sta v izdelavi nova časovnica projekta in celovito poročilo o preseku stanja na projektu, ki bo pokazalo, ali in za koliko bodo stroški narasli. Vsa relevantna poročila bodo po navedbah HSE izdelana predvidoma v začetku naslednjega tedna.

Ker sta v izdelavi nova časovnica projekta in celovito poročilo o preseku stanja na projektu, ki bo pokazalo, ali in za koliko bodo stroški narasli, na HSE še niso mogli pojasniti, zakaj naj bi prihajalo do podražitev. To bodo lahko storili, ko bodo izdelana vsa relevantna poročila, kar bo predvidoma v začetku naslednjega tedna.

Nadzorniki HSE, ki je lastnik Teša, so redno seznanjeni s potekom projekta Teš 6, ministrstvo za infrastrukturo in prostor ter ministrstvo za finance pa bosta o ceni projekta in morebitni podražitvi obveščena s strani Teša, in sicer takoj, ko bodo izdelana vsa relevantna poročila.

Če bi se izkazalo, da se je projekt Teš 6 tudi dejansko podražil in presegel vrednost iz petega noveliranega investicijskega programa (NIP 5), ki znaša nekaj manj kot 1,303 milijarde evrov, bi to pomenilo kršitev dogovora z državo glede poroštva za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke (EIB).

DZ je julija lani sprejel zakon o poroštvu države za 440-milijonsko posojilo EIB, eden od pogojev za sklenitev poroštva pa je bil, da cena projekta ne sme preseči 1,3 milijarde evrov. V Tešu so 440-milijonsko posojilo EIB prejeli 14. marca letos, s čimer se je dokončno zaokrožila finančna konstrukcija projekta.

Ne spreglejte