Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 11. 2023,
9.24

Osveženo pred

5 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11

Natisni članek

gospodarstvo poslovanje Telekom Slovenije

Sreda, 8. 11. 2023, 9.24

5 mesecev, 4 tedne

Telekomov dobiček po devetih mesecih skoraj 40 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,11
Telekom Slovenije | Čisti dobiček Skupine Telekom Slovenije se je v prvih devetih mesecih letošnjega leta zvišal za dva odstotka na 39,9 milijona evrov. | Foto Siol.net

Čisti dobiček Skupine Telekom Slovenije se je v prvih devetih mesecih letošnjega leta zvišal za dva odstotka na 39,9 milijona evrov.

Foto: Siol.net

Skupina Telekom Slovenije je v prvih devetih mesecih letos ustvarila 527,2 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je za osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček skupine se je kljub negativnemu vplivu visokih cen energentov in katastrofalnih poplav zvišal za dva odstotka na 39,9 milijona evrov.

Skupina Telekom Slovenije je kljub visokemu povečanju stroškov električne energije in izrednim odhodkom, ki so bili povezani s škodo, ki so jo na infrastrukturi povzročile poplave, v devetih mesecih letošnjega leta ustvarila za dva odstotka višji čisti dobiček kot v enakem obdobju leta 2022.

Predsednik uprave Skupine Telekom Slovenije Boštjan Košak (na fotografiji desno) je zadovoljen, da jim je letos uspelo obrniti trend padanja tržnih deležev. Ob njem podpredsednik uprave Boštjan Škufca Zaveršek in članica uprave Vesna Prodnik. | Foto: Bojan Puhek Predsednik uprave Skupine Telekom Slovenije Boštjan Košak (na fotografiji desno) je zadovoljen, da jim je letos uspelo obrniti trend padanja tržnih deležev. Ob njem podpredsednik uprave Boštjan Škufca Zaveršek in članica uprave Vesna Prodnik. Foto: Bojan Puhek "Ambicija za letošnje leto je bila jasna, in sicer da moramo obrniti trend padanja tržnih deležev, ki ga je v zadnjih letih doživljal Telekom Slovenije v vseh kritičnih segmentih. Ta trend nam je v letošnjem letu uspelo obrniti. Če govorimo o finančnih izidih, je tudi zaradi narave dejavnosti osnova rast prihodkov. Ta izkazuje tako vitalnost podjetja kot tudi obete nadaljnjega razvoja podjetja," je ob predstavitvi poslovnih rezultatov povedal predsednik uprave Skupine Telekom Slovenije Boštjan Košak.

Znotraj poslovnih prihodkov so znašali prihodki od prodaje 518,8 milijona evrov, kar je za sedem odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2022. Višje prihodke so ustvarile vse družbe v skupini. Na mobilnem segmentu so prihodki višji zaradi rasti števila naročnikov tako v Sloveniji kot na Kosovu, kjer raste tudi število predplačnikov, ter višjih prihodkov mobilnega trgovskega blaga in prihodkov na veleprodajnem trgu.

V devetih mesecih leta 2023 je dobiček iz poslovanja (EBIT) na ravni Skupine Telekom Slovenije znašal 59,5 milijona evrov, kar je za 16 odstotkov več kot v primerljivem obdobju preteklega leta. Skupina Telekom Slovenije je skladno z zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize v devetih mesecih leta 2023 prejela državno pomoč v višini 2,3 milijona evrov.

Če ne bi bilo poplav, bi bil letošnji dobiček višji

"Subvencija je prišla z dodatnimi obveznostmi glede izplačila dobičkov, vendar se je v nadaljevanju leta izkazalo, da je bilo zelo smiselno, da smo se zanjo odločili. Kajti v nadaljevanju so se zgodile poplave in vemo, da je zaradi vseslovenske prisotnosti Telekom Slovenije ob takih dogodkih vedno prizadet. Pomembno je, da smo vpliv teh negativnih dejavnikov zelo dobro omejili," je dejal Košak.   

Če bi bila cena energentov na ravni leta 2022, z upoštevano državno pomočjo za energente ter prilagoditvijo za neto učinek poplav, bi bil dobiček iz poslovanja višji za 37 odstotkov glede na primerljivo obdobje leta 2022. Skupina Telekom Slovenije je sicer po katastrofalnih poplavah prijavila za 14,2 milijona evrov škode, 9,8 milijona škode je utrpel Telekom Slovenije, 4,4 milijona evrov pa GVO.

Na Kosovu štiriodstotna rast števila uporabnikov

Skupina Telekom Slovenije je imela septembra dva odstotka več mobilnih uporabnikov kot v enakem obdobju lani. V Sloveniji je bila rast enoodstotna, število uporabnikov se je povzpelo na skoraj 1,12 milijona, na Kosovu pa je naraslo za štiri odstotke na okoli 1,05 milijona, je povzel podpredsednik uprave Boštjan Škufca Zaveršek.

Število fiksnih širokopasovnih priključkov v Sloveniji je ostalo stabilno pri nekaj več kot 372.000. Od tega je na maloprodajnem segmentu naraslo za en odstotek na skoraj 199.000, še v tem letu pa želijo po besedah podpredsednika uprave doseči številko 200.000. Na veleprodajnem trgu so zabeležili dvoodstotno nazadovanje, za pet odstotkov pa se je zmanjšalo število priključkov na Kosovu.

Na njihovo fiksno optično omrežje ima v Sloveniji trenutno možnost priklopa 455.000 gospodinjstev. Letos so za zdaj dodali okoli 16.000 novih priključkov, kar je bistveno manjša dinamika kot v preteklih letih.

 

Ob doseženem visokem tržnem deležu na tem področju je kot razlog za upočasnitev dinamike Košak navedel tudi pretirano regulatorno obremenitev v Sloveniji. Pozdravlja prve korake v smeri deregulacije, od države pa si želi več razumevanja za spodbujanje infrastrukturnih investicij. V skupini imajo ambicijo spet okrepiti dinamiko novih priključkov, saj prihodnost internetnega dostopa vidijo v optiki, medtem ko bodo mobilna omrežja dodatek.

Telekom Slovenije bo do konca leta po načrtih zagotovil 60-odstotno pokritost prebivalstva z mobilnim omrežjem 5G, po besedah članice uprave Vesne Prodnik pa ciljajo na to, da bodo regulatorni cilj 100-odstotne pokritosti dosegli pred rokom, ki je konec 2025. Ob tem nadgrajujejo tudi omrežje 4G, saj je, tako Košak, optimirano omrežje 4G pogosto boljše kot neoptimirano omrežje 5G. V vsakem primeru po navedbah vodstva poudarek dajejo razvoju vsebine in storitev, ne glede na obliko tehnološkega dostopa.

Telekom Slovenije tako dosega tudi rast na področju finančnih storitev, eZdravja, zavarovanj in IT-storitev ter blaga. Telekom je tako največji ponudnik celovitih IT-rešitev za poslovne uporabnike, poudarek pa dajejo rešitvam za večjo kibernetsko varnost.

 

Prihodnje leto bi radi čisti dobiček še povečali

Telekomu ocenjujejo, da bodo letos na ravni skupine presegli prvotne načrte. Poslovni prihodki bodo po trenutni oceni znašali 699 milijonov evrov, EBITDA 226 milijonov evrov in čisti dobiček 38 milijonov evrov.

Nadaljnjo rast načrtujejo tudi v 2024, ko naj bi se prihodki povečali na okoli 717 milijonov evrov, čisti dobiček na približno 43 milijonov evrov, EBITDA pa na skoraj 234 milijonov evrov. Po Košakovih besedah gre za kontinuirano rast na zdravih podlagah.

Dodatno rast načrtujejo v sklopu strateškega poslovnega načrta skupina za obdobje 2024-2028. Ob koncu obdobja naj bi EBITDA dosegel 280 milijonov evrov, čisti dobiček pa 83 milijonov. Skupen obseg investicij naj bi znašal 951 milijonov evrov.

Strateški načrt, tako Košak, ni revolucionaren poseg v dosedanje razvojne poti, je pa vseeno nek nov pogled s ciljem izboljšanja učinkovitosti na vseh področjih. Temeljil bo na treh stebrih, povezano (nadgrajena osnovna dejavnost), digitalno (IT-storitve, internet stvari in druge digitalne storitve) ter učinkovito, ki naj bi bilo vodilo za vse dejavnosti.

Telekom
Novice Telekom Slovenije in Xiaomi z donacijo za ozaveščanje o raku prebavil pri moških
Telekom Slovenije
Novice Telekom Slovenije in Samsung deset tisoč evrov donacije Europi Donni
Dol pri Ljubljani, poplave, Telekom Slovenije, GVO
Novice Tudi Telekom Slovenije priskočil na pomoč poplavljenim
Ne spreglejte