Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 4. 2023,
8.56

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Natisni članek

dividende dobiček poslovanje Telekom Slovenije

Petek, 28. 4. 2023, 8.56

11 mesecev, 3 tedne

Telekom Slovenije lani malenkost znižal dobiček, letos brez izplačila dividend

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

1

Telekom Slovenija | V Telekomu so se za neizplačilo dividend odločili zaradi koriščenja pomoči za blažitev visokih cen električne energije. | Foto STA

V Telekomu so se za neizplačilo dividend odločili zaradi koriščenja pomoči za blažitev visokih cen električne energije.

Foto: STA

Skupina Telekom Slovenije je lani ustvarila 652,1 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je odstotek več kot leta 2021. EBITDA je bil pri 216,5 milijona evrov nižji za dva odstotka, čisti dobiček pa se je znižal za odstotek na 37,5 milijona evrov, so ob objavi letnega poročila sporočili iz Telekoma Slovenija, ki letos ne bo izplačal dividend.

Poslovni prihodki skupine so lani nanesli slabih 659 milijonov evrov in so bili za odstotke višji kot leto prej.

Kot pravijo v Telekomu Slovenije, bi bil dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) na ravni iz leta 2021, če bi na tej ravni ostale tudi cene energentov. V čistih prihodkih od prodaje je imel EBITDA 33,2-odstotni delež.

Lanski čisti dobiček, minimalno nižji od tistega v 2021, je bil sicer za 35 odstotkov višji od načrtovanega. Dobiček iz poslovanja je medtem dosegel 50,4 milijona evrov. Dobiček iz poslovanja, prilagojen za stroške elektrike, bi bil lani višji za sedem odstotkov.

Za investicije je lani skupina, ki je konec leta zaposlovala 3.262 ljudi, namenila 167,8 milijona evrov, od tega dobri dve tretjini za razvoj omrežja ter rešitev za zasebne in poslovne uporabnike.

Ugledni delodajalec 2022
Novice Telekom Slovenije med najuglednejšimi slovenskimi delodajalci

Letos brez izplačila dividend

Telekom Slovenije je ob objavi poslovnih rezultatov tudi sporočil, da letos ne bo izplačal dividend, kar odstopa od uveljavljene dividendne politike v preteklosti. Lani so delničarji prejeli dividende v višini 4,50 evra bruto, letos pa bo skladno s predlogom uprave in nadzornega sveta bilančni dobiček za lani v višini 40,3 milijona evrov ostal nerazporejen.

V Telekomu so se za neizplačilo dividend odločili zaradi koriščenja pomoči za blažitev visokih cen električne energije. Zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize določa, da družbe niso upravičene do pomoči, če leta 2023 ali za leto 2023 izplačujejo dobiček. "Takšno izplačilo bi torej družbi Telekom Slovenije povzročilo obvezo vračila pomoči v trenutno ocenjeni višini 3,8 milijona evrov," so navedli v družbi.

Glede na predlagano neizplačilo letošnjih dividend si bosta uprava in nadzorni svet prizadevala, da se ob upoštevanju poslovnih in finančnih okoliščin skupščini delničarjev leta 2024 predlaga, da se izplača celotni razpoložljivi bilančni dobiček leta 2022, kar bi predstavljalo dividendo v višini približno šest evrov na delnico.

Ambiciozni poslovni načrti 

Družba Telekom Slovenije, ki zaposluje 2.103 ljudi, je sicer lani ustvarila 575,9 milijona evrov prihodkov, kar je na ravni leta 2021. EBITDA je bil nižji za pet odstotkov in je nanesel 167,4 milijona evrov, čisti dobiček pa se je znižal za 40 odstotkov na 20,8 milijona evrov.

Družba Telekom Slovenije je sicer za pet odstotkov povečala prihodke na veleprodajnem trgu, povečuje tudi prihodke na področju finančnih storitev, eZdravja, zavarovanj in v IKT-segmentu. Avtenta, ki s svojimi rešitvami podpira digitalizacijo podjetij, je lani ustvarila za 22 odstotkov več prihodkov od prodaje kot leto pred tem. Za sedem odstotkov so bili višji tudi prihodki od prodaje družbe GVO, ki je okrepila svojo prisotnost na trgu ter povečala prihodke na področju upravljanja in vzdrževanja odprtih širokopasovnih omrežij.

Ipko je lani ustvaril 79 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je za 11 odstotkov več kot v letu 2021; prihodki mobilnih storitev so bili višji za 16 odstotkov. Ipko je lani na Kosovu uspešno preizkušal peto generacijo mobilnih omrežij (5G), v letu 2023 bo uporabnikom omogočil komercialno uporabo omrežja 5G, so navedli v Telekomu.

"Doseženi rezultati kažejo, da se je skupina Telekom Slovenije v letu 2022 ustrezno odzivala na zaostrene razmere in leto zaključila uspešno. Na globalnih trgih je prihajalo do pomanjkanja energentov, surovin, polprevodnikov in opreme ter zlasti občutnega dviga njihovih cen; da bi zmanjšali dobavna tveganja, smo bili v stalnih stikih z dobavitelji, iskali smo nadomestke ter nove in alternativne ponudnike. Večjih težav pri dobavah nismo imeli," je v letnem poročilu zapisal prvi mož družbe Boštjan Košak.

Poslovni načrti za letos, ki so jih pripravil decembra lani, kot pravijo v družbi, v času velike gospodarske negotovosti, so ambiciozni. Skupina načrtuje poslovne prihodke v višini 680,8 milijona evrov, EBITDA v višini 206,2 milijona evrov in 20,1 milijona evrov čistega dobička. Za investicije naj bi letos namenili 205,5 milijona evrov.

Telekom Slovenije
Novice Novost: inovativno turistično zavarovanje po načelu "plačaj, kolikor gostuješ"
morje, Istra, Hrvaška
Novice Kako boste ugodneje ostali povezani na Hrvaškem
Planet 18
Planet TV Kdo bi lahko zlorabil klicni center za krizno upravljanje? #video
Telekom Slovenija
Novice ZPS: Potrošniki, ki so tožili Telekom zaradi vsiljevanja ISDN, naj tožbo umaknejo
Telekom Slovenije
Novice AVK po skoraj 20 letih ustavila postopek proti Telekomu Slovenije
Ne spreglejte