Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 4. 2023,
11.13

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

5

Natisni članek

sodišče ZPS dokazno gradivo AVK tožba Telekom Slovenije

Četrtek, 6. 4. 2023, 11.13

1 leto

ZPS: Potrošniki, ki so tožili Telekom zaradi vsiljevanja ISDN, naj tožbo umaknejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

5

Telekom Slovenija | Podatkov, koliko potrošnikov se je odločilo za vložitev tožbe, ZPS nima, vsem tožnikom pa svetuje, da tožbo zdaj umaknejo, saj ustavitev postopka s strani AVK zaradi nezmožnosti pridobitve dokazov o kršitvi Telekoma Slovenije posledično namreč pomeni, da tudi oškodovanje potrošnikov ni dokazano. | Foto STA

Podatkov, koliko potrošnikov se je odločilo za vložitev tožbe, ZPS nima, vsem tožnikom pa svetuje, da tožbo zdaj umaknejo, saj ustavitev postopka s strani AVK zaradi nezmožnosti pridobitve dokazov o kršitvi Telekoma Slovenije posledično namreč pomeni, da tudi oškodovanje potrošnikov ni dokazano.

Foto: STA

Potem ko je AVK marca ustavila postopek proti Telekomu Slovenije zaradi pogojevanja priključitve internetnega dostopa ADSL z zakupom telefonskega priključka ISDN, ZPS potrošnikom, ki so vložili tožbe proti Telekomu Slovenije, svetuje, naj te umaknejo. Ker je AVK postopek ustavila zaradi pomanjkanja dokazov, tudi oškodovanje potrošnikov ni dokazano.

Agencija za varstvo konkurence (AVK) je v odločbi, izdani leta 2013, ugotovila, da je Telekom Slovenije oškodoval potrošnike, ker je pogojeval priključitev širokopasovnega internetnega dostopa ADSL s predhodnim zakupom telefonskega priključka ISDN, čeprav to tehnično ni bilo nujno in ga potrošniki niso potrebovali. Ta odločba je bila razveljavljena novembra 2015, AVK pa je zdaj postopek zaradi pomanjkanja dokazov o kršitvi dokončno ustavila.

Telekom Slovenije
Novice AVK po skoraj 20 letih ustavila postopek proti Telekomu Slovenije

Umik tožbe in povrnitev dela stroškov sodne takse

Kot so danes sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), vsem potrošnikom, ki so v tem primeru na podlagi pravnomočne odločbe AVK vložili individualne tožbe proti Telekomu Slovenije, svetujejo, da jih umaknejo in sodišču predlagajo vrnitev dela sodne takse.

"Tožniki naj sodišče čim prej obvestijo, da tožbo zaradi odločitve AVK o ustavitvi postopka umikajo in da predlagajo vrnitev dveh tretjin plačane sodne takse," svetujejo. Zakon o sodnih taksah namreč določa, da ima pravico do povrnitve dela takse tisti, ki je plačal takso za sodno dejanje, ki ni bilo opravljeno. Pomembno je, poudarjajo v ZPS, da tožnik tožbo umakne pred razpisom glavnega naroka za obravnavo.

ZPS hkrati Telekom Slovenije poziva, da od potrošnikov, ki bodo zaradi odločitve AVK o ustavitvi postopka zdaj na sodišču predlagali umik tožbe, ne zahteva povrnitve stroškov zastopanja v teh postopkih.

V zvezi se sprašujejo, kako naj potrošniki zaupajo v učinkovitost varstva konkurence in posledično varstva potrošnikov, če postopki tečejo tako dolgo.

"Z vidika varstva poštene konkurence, ki je pomembno povezan z varstvom potrošnikov (gre pravzaprav za dve plati iste medalje), je izredno skrb vzbujajoče dejstvo, da je postopek odločanja trajal skoraj 20 let, pri čemer je več kot sedem let minilo od sodbe upravnega sodišča, izdana je bila 3. novembra 2015, s katero je bila na podlagi sodbe vrhovnega sodišča odločba AVK razveljavljena in zadeva vrnjena v ponovno odločanje, nato pa je bil postopek ustavljen zaradi pomanjkanja dokazov o kršitvi," so zapisali.

Leta 2015 še ni bilo mogoče vložiti kolektivne tožbe, mirna rešitev spora pa ni bila mogoča, zato je potrošnikom, ki so od Telekoma hoteli izterjati odškodnino, preostala le sodna pot. ZPS je potrošnikom pomagala z osnutkom tožbe, ki jo je objavila na spletni strani.

dom hiša
Novice Kako lahko pametni senzorji povečajo udobje vašega življenja?
Game Gang Show
Novice V Ljubljani dogodek, kot ga v Sloveniji še ni bilo #video
operativni center kibernetske varnosti (OCKV)
Novice Naše digitalne sledi so magnet za kibernetske nepridiprave #video
Telekom Slovenije
Novice Telekom Slovenije prenovil pakete, zdaj ponuja še hitrejši internet
Telekom v Planici
Novice Pod Poncami junaki niso samo naši skakalci
Ne spreglejte