SiolNET. Posel danes Novice
1,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Stojan Petrič na sodišču zaradi 1,8-milijonskega oškodovanja

1,88

termometer

Stojan Petrič
Stojan Petrič je v preteklosti poudarjal, da omenjeni posli niso bili sporni. Foto: STA

Potem ko je specializirano državno tožilstvo v začetku februarja letos na koprsko okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper pet fizičnih oseb, med drugim tudi zoper lastnika Kolektorja in direktorja časnika Delo Stojana Petriča, se je danes začelo sojenje na novogoriškem sodišču.

Petriču in četverici soobtoženih očitajo zlorabo položaja pri prevzemu družbe Etra, pri katerem naj bi pridobili 1,8 milijona evrov premoženjske koristi.

Iz javno objavljenega razporeda sodišča za danes Spomnimo, kriminalisti so zaradi spornega prevzema Etre že julija 2017 vložili ovadbo proti petim osebam. Poleg Petriča so ovadili še Petra Novaka, prokurista v Kolektor Etri in lastnika podjetja Energotrans, Tomaža Kmecla, direktorja Kolektor Etre in lastnika podjetja Torion, Metoda Smrekarja, nekdanjega lastnika podjetja Transing, in Uroša Stabeja, nekdanjega direktorja podjetja Transing.

Stojan Petrič Posel danes Tožilstvo vložilo obtožnico proti Stojanu Petriču

Časnik Večer je v začetku septembra poročal, da vpletenim v Kolektorjev prevzem Etre 33 ni uspelo z ugovori zoper obtožnico. Koprsko sodišče je zavrnilo ugovore zoper obtožnico, zato bo peterica morala sesti na zatožno klop. Takrat so pri Večeru zapisali: "Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti oziroma pomoči pri tem dejanju je obtoženih pet fizičnih oseb, so potrdili na specializiranem tožilstvu in zapisali, da je obtožni akt že pravnomočen."

Za kaj je šlo pri prevzemu Etre?

Kolektor je družbo Etra 33, ki se danes imenuje Kolektor Etra in proizvaja energetske transformatorje, kupil leta 2010. Takrat je Kolektor postal 75-odstotni lastnik Etre. Kolektor je takoj po prevzemu manjšinske deleže v Etri po nižji ceni preprodal različnim podjetjem, ki so bila povezana z direktorji in vodilnimi v Kolektorju. Delnice podjetja je pokupila vrsta podjetij, poleg Kolektorja in FMR še Energotrans, Torion in Transing.

Stojan Petrič Novice Petriča čaka zatožna klop

Zadnjemu je denar za posel posodil Kolektor, Transing je nato z delom posojila nakupil nekaj delnic Etre, preostanek denarja pa je posodil Torionu in Energotransu, ki sta pokupila še preostanek deleža. Te družbe so bile domnevno zgolj "parkirišča" za pravega lastnika, Kolektor. Denar za nakup deleža v Etri si je pri Kolektorju izposodilo tudi podjetje DIFS, ki je bilo tedaj v lasti Petričeve žene. Petrič je v preteklosti sicer poudarjal, da omenjeni posli niso bili sporni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin