Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 3. 2018,
16.22

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

1

Natisni članek

Energetika Nemčija Eon RWE

Nedelja, 11. 3. 2018, 16.22

6 let, 1 mesec

Spektakularen dogovor dveh podjetij, ki bo pretresel evropski trg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

1

Rolf Martin Schmitz | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemški energetski skupini Eon in RWE sta danes napovedali, da nameravata v okviru dogovora, vrednega več kot 20 milijard evrov, izmenjati dejavnosti in sredstva. RWE se bo osredotočil na proizvodnjo, Eon pa na distribucijo in prodajo elektrike. Dogovor morajo potrditi še upravi in delničarji podjetij ter varuh konkurence.

Kot so sporočili iz obeh podjetij, bo dogovor vodil v novo razdelitev vlog med nekdaj konkurenčnima podjetjema. RWE se bo tako osredotočil na proizvodnjo energije, predvsem iz obnovljivih, pa tudi konvencionalnih virov, Eon pa na distribucijo in prodajo električne energije.

RWE bo Eonu prodal 76,8-odstotni delež v svoji podružnici Innogy, ki jo bodo nato razpustili. V njej so sicer pred dvema letoma združili proizvodnjo energije iz obnovljivih virov, distribucijo in prodajo RWE.

Prodajna vrednost je ocenjena na okoli 22 milijard dolarjev, Eon pa bo prevzemno ponudbo dal tudi malim delničarjem. Proizvodnja bo po razpustitvi Innogyja pripadla RWE, distribucija in prodaja pa Eonu.

RWE bo poleg tega v okviru dogovora od Eona za 1,5 milijarde evrov kupil njegove deleže v nemških jedrskih elektrarnah v Emslandu in Gundremmingenu.

"Spektakularen dogovor, ki bo pretresel evropski trg"

Dogovor bodo morali potrditi še upravi in delničarji obeh družb ter tudi nemški varuh konkurence. Kmalu po potrditvi na upravah bodo sporazum tudi podpisali, so zapisali pri Eonu.

V nemškem poslovnem časniku Handelsblatt so ocenili, da sta "podjetji, ki desetletja veljata za huda konkurenta, dosegli spektakularen dogovor, ki bo pretresel evropski energetski trg".

Nemški energetski trg se po napovedi nemške kanclerke Angele Merkel o postopni opustitvi jedrske energije hitro spreminja. Jedrska energija danes predstavlja le še 15 odstotkov proizvedene energije. Nemčija je povečala delež energije, pridobljene iz sončnih in vetrnih elektrarn ter drugih obnovljivih virov, na približno tretjino. Do leta 2050 naj bi ta delež znašal 80 odstotkov.

Ne spreglejte