Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Sobota,
25. 11. 2017,
16.09

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

prodaja Ceneje Kuponi

Sobota, 25. 11. 2017, 16.09

6 let, 5 mesecev

So kuponi dobra promocija za podjetja ali dosegajo ravno obratni učinek? #video

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Hranilnik, varčevanje, denar | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ideja o skupinskem spletnem nakupovanju izvira iz Amerike, ko so z začetkom gospodarske krize v letu 2008 ustvarili spletni portal Groupon. Dve leti pozneje so tudi na slovenski trg prišle spletne strani, ki za naročnike objavljajo akcijske cene izdelkov in ponudb. Po zgledu iz tujine so podjetja začeli oglaševati slovenski portali, med najbolj znanimi so Ena na dan, Kuponko in Privoščite.si, trenutno pa jih v Sloveniji deluje več kot 20.

Čeprav se je število vseh spletnih nakupov od leta 2014 do leta 2016 povečalo za približno 15 odstotkov, je število Slovencev, ki kupujejo kupone za izdelke oziroma storitve po znižani ceni, od leta 2014, ko naj bi jih bilo 24 odstotkov, do leta 2016 upadlo (21 odstotkov), kažejo raziskave Društva za marketing Slovenije.

V letu 2013 so poročali, da je vsak četrti spletni nakupovalec kupil vsaj en kupon po znižani ceni, to je blizu sto tisoč potrošnikov v populaciji od 18 do 65 let. Najbolj priljubljeni so bili kuponi v kategoriji potovanja in počitnice, sledili so različni izdelki, gostinske storitve, druge storitve ter kozmetične storitve.

Spremembe na kuponskem trgu opažajo tudi v podjetju Kuponko. V prvih letih obstoja spletnega skupinskega nakupovanja so prodajne rekorde ustvarjali z nizkocenovnimi ponudbami, v letu 2015 so na primer prodali 300 tisoč kozarcev kuhanega vina. V zadnjem letu so opazili, da stranke večji poudarek dajejo kakovosti storitev in izdelkov: "Več je povpraševanja po ponudbah višjega cenovnega razreda, povprečna vrednost kupona se je tako zvišala s 16 na 30 evrov," pravi vodja prodaje in trženja Nina Kumše.

 "Kuponi uničujejo trg!"

"Kuponi uničujejo trg," pravi lastnik enega izmed podjetij, ki so svoje storitve objavljali prek različnih strani s kuponi. Naš sogovornik, ki ne želi biti imenovan, pravi, da je s kuponi želel povečati prepoznavnost podjetja, saj je svoj kozmetični salon na malo bolj odročni lokaciji odprl na novo. Čeprav so ga nekateri svarili, da to ni dobra ideja, se je odločil svoje cene prepoloviti in sodelovati s petimi različnimi podjetji, ki na spletu prodajajo kupone.

Pogodbe s spletnimi portali je vsak mesec podaljševal malo dlje kot leto, ko je spoznal, da iz te moke ne bo kruha. "Ko sem storitve prenehal oglaševati prek kupona, sem ostal čisto brez strank. Ljudje, ki kupujejo prek kuponov, bodo vedno kupovali prek kuponov, iskali cenejše možnosti. Od vseh, ki so kupili kupone, se jih po storitev brez kupona vrne en odstotek, še to ne."

Kakšne pogoje morajo sprejeti podjetja?

Podjetja, ki želijo naročiti oglas prek strani s kuponi, morajo podpisati pogodbo o sodelovanju, s čimer se strinjajo s pogoji, ki jih določi spletni portal s kuponi. Vsaka stan s kuponi ima svojo različico pogojev sodelovanja, pa vendar so si vse precej podobne. Iz podjetja Kuponko so javili, da s partnerji za vsako akcijsko ponudbo sklenejo nov aneks k pogodbi, v katerem definirajo vsebino in pogoje ponudbe.

V pogodbi je tako na primer določena cena ponudbe. "Kot eksperti v pospeševanju prodaje podjetjem svetujemo na podlagi svojih preteklih izkušenj," pravijo v podjetju Kuponko. Menijo, da so primeri dobrih praks smernica za najbolj optimalne akcijske cene, ki bodo zadovoljive za vse vključene. Pa vendar po sodelovanju niso bili zadovoljni vsi podjetniki. Med drugim morajo podjetniki privoliti v znižanje cene za vsaj polovico vrednosti storitve. "Če bi ceno rad znižal samo za 30 odstotkov, ti rečejo, da se jim oglaševanje tvoje storitve ne izplača, ker je konkurenca prevelika," pravi lastnik enega izmed ljubljanskih podjetij s kozmetičnimi storitvami. 

Koliko denarja v resnici ostane podjetju?

Naš sogovornik nam je pokazal svoje pogodbe s petimi različnimi podjetji, iz katerih je razvidno, da večina portalov služi s pobiranjem provizije od prodanih kuponov. Podjetja, ki se odločijo za sodelovanje s portali, tako za storitev, ki bi sicer stala na primer sto evrov, prejmejo le okoli 40 evrov, odvisno od višine provizije. "Provizija je stvar dogovora med nami in posameznim poslovnim partnerjem," pravijo v podjetju Kuponko. Njihova provizija zajema pripravo ponudbe (grafično in vsebinsko oblikovanje), vključitev ponudbe v dnevne novice prek e-pošte in s tem obveščanje uporabnikov ter stroške transakcij.

Podjetniki plačilo od večine portalov prejmejo v dveh izplačilih, prvi obrok po izteku ponudbe na spletni strani, drugi obrok pa ob koncu veljavnosti kupona. Če je njihova ponudba veljala šest mesecev in četudi so vse storitve opravili že v prvem mesecu, bodo izplačilo prejeli šele pet mesecev pozneje. Na prvi pogled s tem ni nič narobe in podjetniki so se s tem ob podpisu pogodbe strinjali, a so šele pozneje spoznali, da jim je odločitev prinesla več slabe volje kot dobre. Ker so v mesecih, ko storitve opravljajo, plačila pa še niso prejeli, stroški veliko višji od dohodkov, se sploh nekatera manjša podjetja v novi mesec težko prebijejo s pozitivnim obračunom. prihranki | Foto:

Denarja, ki ste ga za storitev plačali, vendar vam je kupon potekel, v veliko primerih ne dobi lastnik podjetja, ampak portal s kuponi, saj ta neizkoriščenih kuponov ne izplača. "Ponudnik storitev tako nikakor ni v plusu, kot si misijo številni," pravi lastnik enega izmed podjetij, ki so si dobiček želela ustvariti s kuponi.

V podjetju Kuponko pravijo, da je pri njih praksa drugačna: "Ponudnik po koncu akcijske ponudbe prejme poročilo s končnim računom, po katerem izvršimo nakazilo v enkratnem znesku, ponudniku izplačamo tako unovčene kot tudi neunovčene kupone."

Podjetniki, ki pravijo, da so se opekli, opozarjajo še na marsikaj. Nekateri portali podjetjem, katerih kuponov se ni prodalo dovolj, zaračunajo dodatno storitev oglaševanja. Spet drugi računajo provizijo za vsak nakup kupona, ki ga je stranka plačala s kartico.

Kuponko: Zaupalo nam je že več kot pet tisoč podjetij

Vodja prodaje in trženja podjetja Kuponko pravi, da jim je od začetka obstoja zaupalo že več kot pet tisoč podjetij: "Stremimo k dolgoročnemu sodelovanju in naši poslovni partnerji nam to vračajo." Nina Kumše je prepričana, da so podjetja v njih prepoznala konkurenčne prednosti: "Skrb za razvoj in nadgradnjo naše spletne strani, širitev na fizična prodajna mesta, inovativne ideje ter udaren pristop."

Nina Kumše poudarja, da podjetja s sodelovanjem z njimi pridobijo najbolj dostopen način predstavitve svoje blagovne znamke, storitev in izdelkov. "Ponujamo jim brezplačno oglaševanje, torej ne potrebujejo začetnega trženjskega proračuna, iz teh razlogov se za sodelovanje z nami odločajo predvsem novoustanovljena podjetja." Ključno prednost vidi v merljivosti oglaševanja, saj po končanem sodelovanju ponudnikom pošljejo poročilo o prodanih kuponih, in dodaja: "Naši trenutni partnerji so v nas prepoznali tudi dodano vrednost pospeševanja prodaje, saj jim z nami uspeva zapolnjevati prazne zmogljivosti, kar pomeni dodaten vir prihodkov."

Nekatera podjetja večinski delež zaslužka dobijo prav s prodajo kuponov. Gre predvsem za večja podjetja, ki imajo dovolj velik kapital in jim sprotni stroški niso prevelik zalogaj. "Gre za začaran krog. Ko se enkrat odločiš za objavo kupona, padeš noter, in da obdržiš stranke, vztrajaš pri kuponih," še pravi naš sogovornik.

Ne spreglejte