Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 12. 2017,
19.17

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,65

3

Natisni članek

Dan. Mikro+Polo podjetje neomejeni plačani dopust zaposleni ugodnosti

Torek, 5. 12. 2017, 19.17

6 let, 4 mesece

Slovensko podjetje, kjer imajo delavci neomejeni plačani dopust #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,65

3

Neomejen plačan dopust, brezplačni zajtrk, otroci v službi in domače živali na delovnem mestu. To ni fikcija, ampak del vsakdanjosti v mariborskem podjetju Mikro+Polo.

Novinar: Uroš Maučec/Video: Planet TV


Tudi zaradi ugodnosti zaposlenih je podjetje postalo največji slovenski dobavitelj laboratorijskega pribora, opreme in kemikalij, ki že vrsto let dosega 10-odstotno rast ter viša prihodke in dobiček, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV. Brezplačni zajtrk in kosilo je v podjetju uvedel dolgoletni direktor Vojko Podgornik.

Kdo bi se lahko uprl neomejenemu plačanemu dopustu?

Njegov nečak Marko Podgornik, ki je direktor Mikro-Pola zadnjih 11 let, je dodal še delo od doma, skupne izlete in neomejen plačani dopust. "Tistim z mladimi družinami dopust verjetno največ pomeni. Tistim, ki imajo tako delo, da potrebujejo koncentracijo, mir in tišino, pa verjetno največ pomeni, da lahko kdaj delajo od doma. Mislim, da je odvisno od vsakogar, vsak vzame nekaj zase," je pojasnil zdajšnji direktor. 

Vodja projektov Matjaž Friedl je v podjetju zaposlen že 12 let. "Najbolj mi je všeč, da sta v podjetju vidna stalna razvoj in napredek. V dvanajstih letih lahko iz lastnih izkušenj povem, da se je zadeva obrnila na glavo," je pojasnil Friedl. 

"Ko podjetju ni šlo najbolje, smo se dogovorili o znižanju plač"

Podjetje morda raste in se razvija tudi zato, ker nadrejeni zaposlenim ne skačejo po glavi, so še poročali v oddaji. Niti ko je treba odobriti neomejen plačani dopust. Potreben je namreč le dogovor s sodelavcem, ki bo zaposlenega na dopustu v času njegove odsotnosti nadomešča.

"Vedno pa moramo pri tem upoštevati proces dela. Če torej proces dela teče nemoteno in če so naloge opravljene, potem tudi ni težav z dopustom," razlaga Friedl. 

Zaposleni pa po besedah direktorja Podgornika pokažejo razumevanje tudi, ko podjetju ne gre najbolje: "Moji sodelavci zelo dobro razumejo, da smo vsi odgovorni za uspeh podjetja. Imeli smo že obdobje, ko smo se skupaj dogovorili, da si bomo znižali plače."

Zaposleni v povprečju izkoristijo le dan dopusta več, kot jim pripada po zakonu

Tudi zaradi takšnih odločitev je podjetje zraslo v največjega slovenskega dobavitelja laboratorijske opreme, številni pa zaposlenim zavidajo takšne pogoje v službi. "Marsikdo bi si želel biti zaposlen pri nas, seveda. Včasih čutiš tudi malo zavisti. Ampak ne nazadnje tudi vsi vedo, da vse te ugodnosti lahko pridejo samo s trudom in pridnim delom," je povedala prodajna predstavnica Martina Ifko.

Zaposleni neomejenega dopusta pravzaprav ne izkoriščajo, saj v povprečju letno izkoristijo le en dan dopusta več, kot jim pripada po zakonu. "Ne glede na vse ugodnosti zelo trdo in resno delamo. Imamo zelo zahtevne kupce, ki jim moramo oziroma jim želimo ustreči. Ob tem pa malo zabave ne škodi," je pojasnil Podgornik. 

Da zabava ob delu ne škodi, na letni ravni dokazujejo tudi s 15 milijoni evrov prihodka, 300 tisoč evri čistega dobička in 10-odstotno rastjo.

Ne spreglejte