Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 8. 2016,
4.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

7

Natisni članek

AmCham Slovenija Silicijeva dolina digitalna transformacija Boris Koprivnikar

Sreda, 3. 8. 2016, 4.06

6 let, 6 mesecev

Slovenski gospodarstveniki znova v Silicijevo dolino na lov za vlagatelji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

7

San Francisco | Foto Reuters

Foto: Reuters

Poslovno-razvojna delegacija se septembra znova odpravlja na štiridnevni obisk v Silicijevo dolino. Gospodarstveniki, ki se jim bo pridružil tudi minister Boris Koprivnikar, želijo slediti razvoju digitalne transformacije in se povezovati z najnaprednejšimi podjetji na svetu.

Obisk, ki ga poleg ministrstva za javno upravo organizirata AmCham Slovenija in Spirit Slovenija, bo udeležencem omogočil vpogled v razmišljanje in delovanje razvojnih centrov in vodilnih podjetij na svetu na področju digitalne transformacije. Ponovno bo tudi omogočil promocijo in utrditev pobud Slovenije, zelene države v digitalni Evropi, pravijo organizatorji.

Tesla, Microsoft, Cisco, HP, Salesforce, Google …

Večdesetčlanska pretežno gospodarska delegacija bo obiskala ključna podjetja v Silicijevi dolini, ki je svetovna prestolnica inovativne tehnologije in digitalnega razvoja. Srečali se bodo z vodilnimi iz podjetij Tesla, Microsoft, Cisco, HP Enterprise, Salesforce, Google in drugih. Nekatera srečanja bodo bolj spoznavne narave, z nekaj podjetji pa naj bi se že dogovorili za konkretnejše sodelovanje. Obiskali bodo tudi univerzo v Stanfordu in se srečali s Slovenci, ki so svetovno tehnološko središče v Silicijevi dolini tudi soustvarjali.

Slovenska avtomobilska industrija se želi povezovati z električnim gigantom Teslo. | Foto: Gregor Pavšič Slovenska avtomobilska industrija se želi povezovati z električnim gigantom Teslo. Foto: Gregor Pavšič

V delegacijo so bila povabljena podjetja, ki se zavedajo, kaj čaka tiste, ki se ne bodo pravočasno prilagodili, in želijo prevzeti vodilne vloge v razvoju. "Kot smo že večkrat poudarili, ima Slovenija zaradi pravšnje velikosti, varnosti, geostrateške lege in dobrih kadrov izjemno priložnost. Sodelovanje gospodarstva (s proaktivnostjo), države (infrastruktura in regulativa), znanosti (znanje) in civilne družbe (vrednote in socialna vključenost) pa bo tista prava odlika referenčnosti," so prepričani v AmCham Slovenija.

Na lov za vlagatelji

"Ostati želimo v stiku s smernicami razvoja na področju digitalizacije industrije, na katerem deluje naše podjetje, ob tem pa vedno iščemo tudi partnerje iz Silicijeve doline za investiranje in skupen nastop na globalnem trgu," je o ciljih obiska povedal direktor razvojnega podjetja ZZI Igor Zorko, ki v ZDA odhaja tudi kot predsednik upravnega odbora Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS (ZIT). ZIT si prizadeva vzpostaviti vezi med vlagatelji iz Silicijeve doline in podjetji s področja informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) v Sloveniji, ki na trgu že ponujajo zanimive rešitve in ideje.

V ZDA so šli že decembra lani

Pomemben vezni člen med univerzami v ZDA in Sloveniji so Slovenci, ki tam predavajo. Eden od njih je Jure Leskovec, soustanovitelj ameriško-slovenske izobraževalne ustanove ASEF in profesor na univerzi v Stanfordu, tudi soorganizator slovenskega obiska na tej univerzi. | Foto: Matej Leskovšek Pomemben vezni člen med univerzami v ZDA in Sloveniji so Slovenci, ki tam predavajo. Eden od njih je Jure Leskovec, soustanovitelj ameriško-slovenske izobraževalne ustanove ASEF in profesor na univerzi v Stanfordu, tudi soorganizator slovenskega obiska na tej univerzi. Foto: Matej Leskovšek Na delovni obisk v ZDA je vladno-gospodarska delegacija odšla že lani, takrat na čelu s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. Obsegala je 21 predstavnikov podjetij in gospodarskih združenj ter fakultete za računalništvo in informatiko. Obiskali so podjetja IBM Watson, EMC, Oracle, Cisco, Tesla in Microsoft ter univerzo v Stanfordu.

Na ministrstvu za javno upravo so pojasnili, da je obisk tokrat, bolj kot v sodelovanje in implementacijo IT-rešitev na sistemski ravni, usmerjen v podjetja, ki s svojo tehnologijo razvijajo nove poslovne modele, ki se hitro širijo po svetu, zato v njih vidijo tudi izjemne priložnosti za poslovno-tehnološki preboj Slovenije.

Ključni so odpiranje priložnosti, sodelovanje in optimizem, pravijo na ministrstvu za javno upravo, ki ga vodi minister Boris Koprivnikar. | Foto: Bor Slana Ključni so odpiranje priložnosti, sodelovanje in optimizem, pravijo na ministrstvu za javno upravo, ki ga vodi minister Boris Koprivnikar. Foto: Bor Slana

"Vladna in gospodarska delegacija sta lani v vodilnih tehnoloških multinacionalkah predstavili Slovenijo kot referenčno državo in priložnost za skupno vlaganje v nove ideje in nastop na evropskem trgu. V ZDA smo se po mojem mnenju vsi skupaj uspešno uveljavili z idejo in vizijo razvoja Slovenije in njenega gospodarstva," pravi Zorko. "Tokrat pa se v Silicijevi dolini usmerjamo proti realnejšim projektom in konkretnim priložnostim. Veliko lažje se bo srečati s partnerji s konkretnimi idejami in malo večjo prepoznavnostjo. Vlagati moramo v globalne priložnosti," je prepričan Zorko.

Vztrajnost, dobri projekti, komunikacija in navezovanje partnerstev

"Obisk je bil predvsem pomemben z vidika dogajanja v svetu, kjer so ključni odpiranje priložnosti, sodelovanje in optimizem. Prioritetni namen obiska je bil torej (v najširšem smislu razumevanja) umeščanje Slovenije na razvojni zemljevid v svetovnem merilu in s tem v trenutne razmere v svetu," pravijo na ministrstvu za javno upravo.

Samo en obisk ni dovolj, da bi dosegli referenčnost, meni Ajša Vodnik. | Foto: Ana Kovač Samo en obisk ni dovolj, da bi dosegli referenčnost, meni Ajša Vodnik. Foto: Ana Kovač

"Konkretni projekti, ki izhajajo iz temelja, ki ga je postavila delegacija v okviru lanskega obiska v ZDA, se že rojevajo in bodo še nadgrajeni s konkretnimi projekti z obiska v ZDA. Ti bo sledil letos septembra." Kateri so ti konkretni projekti, za zdaj še ne razkrivajo, ker se s podjetji še usklajujejo.

"Pomembni sta vztrajnost in konsistentna komunikacija. Zelo naivno bi bilo pričakovati, da lahko Slovenija z enim obiskom doseže cilj referenčnosti. Z vztrajnostjo, dobrimi projekti, komunikacijo in navezovanjem partnerstev pa se nam ponuja izjemna priložnost," pravi Ajša Vodnik iz AmCham.

Ne spreglejte