Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 7. 2017,
17.51

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Vladan Matić Jure Leben drugi tir

Petek, 14. 7. 2017, 17.51

6 let, 9 mesecev

Slovenija s prijavo na nov evropski razpis za drugi tir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Drugi tir

Projektno podjetje 2TDK je v četrtek oddalo vlogo na t. i. blending razpis Evropske komisije v okviru instrumenta za povezovanje Evrope (Cef). Vloga se nanaša na evropsko sofinanciranje v višini 163,5 milijona evrov do decembra 2023, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Projektno podjetje je vlogo oddalo ob strokovni podpori ministrstva za infrastrukturo. Skupna vrednost prijavljenih del znaša 545,1 milijona evrov, delež sofinanciranja na razpisu pa je 30 odstotkov upravičenih stroškov.

Gre za dela, ki se nanašajo na gradnjo ključnih inženirskih objektov sedmih predorov (od načrtovanih osmih). S prijavljenim delom projekta bo država pridobila 16,7 kilometra predorov od načrtovanih 20,5 kilometra s predvkopi. Torej je Slovenija prijavila večji del celovitega projekta drugega tira med Divačo in Koprom, poudarjajo na ministrstvu.

"Pričakujemo, da bo projekt uspešen na razpisu"

"Točno vemo, kaj želimo in kaj delamo, vse teče po načrtu in naša vizija se uresničuje," je poudaril državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu Jure Leben. "Dobili smo visoko raven podpore finančnih institucij in dveh držav članic Evropske unije, tako da pričakujemo, da bo projekt lahko uspešen tudi in na tem razpisu," je dodal.

Vloga je namreč podprta s pismi podpore držav članic na Baltsko-Jadranskem koridorju in Mediteranskem koridorju (Madžarske, Španije, Avstrije, Poljske, Češke in Slovaške). Pridobljena so bila tudi pisma podpore finančnih institucij, kar izkazuje več ravni mešanja finančnih virov.

Junija pridobili nekaj več kot 44 milijonov evrov

Blending razpis je nov instrument, prek katerega Evropska komisija z nepovratnimi sredstvi Cefa dopolnjuje zasebno financiranje, financiranje v okviru naložbenega sklada EFSI in kreditiranje Evropske investicijske banke ali nacionalnih razvojnih bank.

Junija letos je medtem Slovenija že pridobila 44,3 milijona evrov evropskih nepovratnih evropskih sredstev s prvim zaokroženim delom projekta - 33,5 milijona evropskih evrov bo tako namenjenih za projektno zasnovo in del predhodnih del za gradnjo železnice, 10,9 milijona evrov pa za arheološka in geološka dela.

Naslednji sklop v okviru projekta gradnje drugega tira, ki bo kandidiral za evropska sredstva iz Kohezijskega sklada prek nacionalnega operativnega programa za programsko obdobje 2014-2020, je za gradnjo osmega predora in dveh viaduktov. To bo opravljeno leta 2018.

Ne spreglejte