Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 2. 2016,
8.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Slovenija ekonomska svoboda

Ponedeljek, 1. 2. 2016, 8.40

6 let, 7 mesecev

Slovenija na račun prevelikega državnega trošenja prejela najnižjo oceno na svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenija je na lestvici ekonomske svobode 2016 zasedla 90. mesto. Njen položaj na lestvici se je poslabšal predvsem na račun prevelikega državnega trošenja, kjer je prejela najnižjo oceno na svetu.

Raziskava, ki jo vsako leto pripravita ameriška ustanova Heritage Foundation in časnik Wall Street Journal, zajema 178 držav sveta. Danes objavljeni podatki se nanašajo na stanje v obdobju od julija 2014 do julija 2015.

Na podlagi indeksa ekonomske svobode so najsvobodnejše države na svetu Hongkong, Singapur in Nova Zelandija. Slovenija je od lanskega leta nazadovala za dve mesti in se uvršča v svetovno povprečje oziroma v druščino držav z zmerno ekonomsko svobodo. Letošnji indeks svetovnega povprečja znaša 60,7 točke in je najvišji v zadnjih 22 letih.

ZDA so na 11. mestu, Nemčija na 17., Francija na 75., Srbija na 77., Hrvaška na 103., Grčija na 138., Kitajska na 144. in Rusija na 153. mestu.

Na repu lestvice so se enako kot lani znašle Venezuela, Kuba in Severna Koreja. Skupni indeks ekonomske svobode zadnje znaša 2,3 točke. Prvouvrščeni Hongkong je na primer zbral 88,6 točke od stotih mogočih.

Slovenija pod evropskim povprečjem Skupna ocena indeksa, ki meri ekonomsko svobodo v državi, za Slovenijo znaša 60,6 točke. Med evropskimi državami je zasedla 37. mesto. To je sicer za 0,3 odstotne točke boljše kot leto prej, a pod povprečjem evropskih držav (66,9 točke).

Na vrhu lestvice ekonomsko najsvobodnejših evropskih držav so Švica, Avstrija in Irska. Neposredno pred Slovenijo sta se v evropskem merilu uvrstila Kosovo in Italija, za njima pa Hrvaška in BIH.

Sloveniji najslabša ocena pri javnofinančni porabi Slovenska javna poraba se je povečala na 59,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), proračunski primanjkljaj ostaja več kot pet odstotkov BDP, javni dolg pa se je povzpel nad 80 odstotkov BDP, je razvidno s spletne strani organizacije Heritage.

Položaj Slovenije na lestvici se je poslabšal predvsem na račun prevelikega državnega trošenja, kjer je prejela najnižjo oceno na svetu, enako kot Grčija, Kuba in Sirija. To jo postavlja na rep svetovne lestvice oziroma na 174. mesto. Indeks državnega trošenja se je od leta 1996 zmanjšal za 34,6 odstotka.

Slovenija je bila slabše ocenjena tudi na področju trga dela (114. mesto).

Razmere se v primerjavi z lanskimi ocenami niso spremenile na področju trgovine, investicij, financiranja, zasebnega lastništva in fiskalne politike.

Bolje pa gre državi zaradi izboljšav na monetarnem področju, na področju podjetništva in na področju boja proti korupciji. Korupcija kljub temu ostaja težava predvsem zaradi konflikta interesa in povezanosti med politiko in zasebnimi družbami.

Korupcija v javnem sektorju ostaja težavna "Slovenija je ohranila dobre rezultate v kategoriji trgovine, poslovne in finančne svobode. Vse kategorije so ocenjene nad 80 točk. Za povečanje skupne gospodarske svobode bo morala Slovenija izboljšati svoja prizadevanja v boju proti korupciji v javnem sektorju, povečati učinkovitost pravosodnega sistema, znatno zmanjšati dohodninske stopnje, povečati fleksibilnost zaposlovanja ter pospešiti privatizacijo podjetij v državni lasti," je uvrstitev Slovenije komentirala direktorica jadranskega inštituta za javno politiko Natasha Srdoc, ki je regionalni partner v omenjeni raziskavi.

Ne spreglejte