Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 11. 2020,
10.41

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Koronavirus poslovanje Telekom Slovenije

Četrtek, 5. 11. 2020, 10.41

3 leta, 5 mesecev

Skupina Telekom Slovenije v devetmesečju nekoliko znižala prihodke in dobiček

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Telekom Slovenije | Foto STA

Foto: STA

Skupina Telekom Slovenije je v devetih mesecih letos ustvarila 440 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je štiri odstotke manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je bil brez upoštevanja poslovanja Planet TV in kosovskega Ipka pri 27,4 milijona evrov nižji za sedem odstotkov. Na poslovanje je vplivala epidemija covida-19.

Telekom Slovenije je sicer Planet TV prodal madžarski TV2, prodajo družbe Ipko pa so pred dnevi zaustavili.

Epidemija bolezni covid-19 je imela pomemben vpliv na poslovanje skupine, so v sporočilu za javnost, objavljenem prek spletnih strani Ljubljanske borze, zapisali v podjetju, ki je na ravni skupine v devetih mesecih ustvarilo 495,5 milijona evrov poslovnih prihodkov.

dnevna soba družina pes
Novice Telekom Slovenije spet pomaga pri lažjem preživljanju "karantene"

Zaradi ukrepov za zajezitev epidemije je morala namreč družba zapreti prodajna mesta, nižje prihodke je prejemala od gostovanja uporabnikov v omrežjih tujih operaterjev, izrazit je bil upad mednarodnega govornega prometa in gostovanja tujih uporabnikov v Telekomovih mobilnih omrežjih, pojavil pa se je tudi zastoj ali nižji obseg poslov družb v skupini.

Čisti dobiček skupine višji od načrtov

Dobiček iz poslovanja skupine pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) je znašal 162,2 milijona evrov, kar je dva odstotka več od načrtov. Čisti dobiček v višini 27,4 milijona evrov je medtem od načrtov večji za 31 odstotkov.

Družba Telekom Slovenije je v devetih mesecih ustvarila 448,6 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani, EBITDA se je zvišal za odstotek na 139,8 milijona evrov, dobiček iz poslovanja v vrednosti 37,1 milijona evrov je bil za 13 odstotkov višji, čisti dobiček pa je dosegel 28,2 milijona evrov in je bil za pet odstotkov nižji.

Omrežje 5G bodo do konca leta omogočili tretjini prebivalstva

V družbi so spomnili, da njihovi uporabniki od 5. oktobra lahko uporabljajo prvo 5G omrežje Slovenije. Družba Telekom načrtuje, da bo do konca leta s 5G v obstoječem frekvenčnem pasu pokrila 33 odstotkov prebivalstva. V primerjavi z obstoječimi mobilnimi omrežji 5G prinaša veliko večje hitrosti prenosa podatkov v obeh smereh in veliko krajši odzivni čas. Hkratno učinkovito povezovanje velikega števila naprav omogoča razvoj pametne industrije in pametnih mest ter uvedbo navideznih namenskih omrežij, kar bo gospodarstvu omogočilo nadaljnjo digitalizacijo, so zapisali.

V družbi, kjer so nedavno trije nadzorniki odstopili, sodišče pa je do izvolitve novih članov na skupščini imenovalo tri nove, so zatrdili, da kljub izzivom skupina ostaja finančno stabilna. Svoje aktivnosti prilagaja spremenjenim okoliščinam ter skrbno spremlja in ocenjuje tveganja na področju dobavnih verig, kreditnega tveganja, delovanja sistemov in dobičkonosnosti posameznih storitev ter sprejema ustrezne ukrepe, so navedli.

Ne spreglejte