SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skrivnostni Finec preprečil prodajo Elana in odšel z zaupnimi podatki

2

termometer

Finski vlagatelj, ki je preprečil praktično dogovorjeno prodajo Elana, je poslovnež praznih žepov. Kljub temu mu je v prodajnem postopku Elana uspelo priti do zaupnih podatkov o njegovem poslovanju.

Ko so se državni lastniki Elana pred tedni usklajevali o zadnjih podrobnostih 27,5 milijona evrov vredne kupo-prodajne pogodbe z ameriškim finančnim skladom WAB Capital, se je zdelo, da bo družba nazadnje le dobila novega lastnika. Toda v zgodbo se je nenadoma vpletel Jari Robert Koivula, finski poslovnež, ki je neznanka tudi v tamkajšnjih poslovnih krogih, v Dnevniku pišejo Tomaž Modic, Sebastjan Morozov in Primož Cirman. Koivula brez večjih težav prišel mimo vseh nadzorov Brez večjih težav je prepričal vodstvo Elana, prodajalce in svetovalce, da mu omogočijo skrbni pregled Elana in vpogled v drobovje skupine, ki je lani ustvarila 65 milijonov evrov prihodkov. Uradne ponudbe za nakup ni dal, iz posla pa se je umaknil po nekaj dneh. A v tem času je dobil vpogled v strogo varovane skrivnosti Elana.

Toda čeprav bi lahko vsi sodelujoči pri prodaji Elana že z bežnim pregledom javno dostopnih evidenc ugotovili, da Koivula ni lastnik kakšnega uveljavljenega podjetja, še manj pa zastopnik kakšnega velikega strateškega partnerja oziroma finančnega sklada, tega niso storili.

Zanesli so se na obljube finskega poslovneža Ravno nasprotno. Čeprav je od prodaje Elana odvisna usoda nekaj sto zaposlenih in domačih dobaviteljev, je Koivula brez večjih težav prišel mimo vseh nadzorov. Najprej pri Sodu, krovnem upravljavcu državnega premoženja, nato pri vodstvu Elana, ki vodi prodajni postopek, in pri podjetju KF Finance, ki ga je Elan najel za svetovalca pri postopku.

Ti so se raje zanesli na obljube finskega poslovneža. Ta je po naših informacijah lastnikom zagotavljal, da bo za Elan ponudil najmanj toliko kot ameriški WAB Capital, še piše Dnevnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin