Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 11. 2017,
19.58

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

1

Natisni članek

Janez Škrabec Riko Ukrajina intervju

Torek, 14. 11. 2017, 19.58

6 let, 5 mesecev

Škrabec: Čisto nič nimam proti, če moji konkurenti še niso odkrili Ukrajine #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

1

Ekonomska kriza v Ukrajini in zaostreno varnostno stanje sta največjo državo v Evropi za nekaj časa izolirala ne samo od ekonomskih in poslovnih priložnosti, ustavila sta tudi tok turizma in kulturnega povezovanja. Ti časi so minili, poudarjajo Ukrajinci.

V Ukrajini, ki jo s Slovenijo povezujejo slovanska duša, podobna zvočnost jezika, kulinarika in zelena pokrajina, zadnje obdobje vrata na široko odpirajo turistom, vlagateljem in gospodarstvenikom iz zahodne Evrope. Ozirajo se za greenfield naložbami in poslovnimi sodelovanji s tujimi partnerji, med katerimi predvsem na področju energetskega inženiringa igra odločilno vlogo ribniško podjetje Riko, ki je v rokah slovenskega mogotca Janeza Škrabca.

Posel bo Škrabcu še bolj cvetel

Temu bo posel še bolj zacvetel, odkar je Adria Airways ta mesec v deželi pod Karpati odprla novo letalsko linijo, ki bo trikrat na teden služila tudi kot gospodarski most med državama. To bo, je prepričan, še pospešilo nadaljnje povezovanje in mu prineslo še kakšen nov posel. "Ker se Ukrajina pospešeno približuje Evropski uniji in se pogoji poslovanja čedalje bolj poenostavljajo."

Vrsto let že ima predstavništva in podjetje v Lvovu, Harkovu in Kijevu, kamor dobavlja tehnološko opremo za razna podjetja.

"Ukrajina veliko sredstev vlaga v energetsko neodvisnost od Ruske federacije. Zagotovo se bo v prihodnosti gradilo veliko hidroelektrarn in elektrarn iz obnovljivih virov, po drugi strani se morajo Ukrajinci začeti približevati okoljskim standardom Evrope. Tako da bo rasla potreba po čistilnih napravah, vodovodih, novih kanalizacijah, kar je Rikov tradicionalni posel. Velika praznina zeva na področju upravljanja odpadkov, zato pričakujem, da bodo mesta pospešeno gradila nove regijske centre za upravljanje odpadkov," pravi Škrabec.

"Nihče naj ne misli, da je na tujih trgih lažje kot na domačih," pravi Škrabec. | Foto: Bor Slana "Nihče naj ne misli, da je na tujih trgih lažje kot na domačih," pravi Škrabec. Foto: Bor Slana

Podjetja, ki jim lahko v Ukrajini že v tem trenutku uspe s svojimi poslovnimi idejami, so informacijska tehnologija v povezavi s kmetijstvom, inženiring na področju ekologije, alternativni viri energetike ter zelena energija. Gradili bodo sončne elektrarne, sisteme za čiščenje odpadnih vod, tovarne za predelavo odpadkov.

Ukrajina priložnosti tujim podjetjem odpira tudi z javnimi razpisi, kjer se lahko s svojimi poslovnimi načrti potegujejo za finančna sredstva.

"Čisto dobro se tam počutim tudi sam"

Škrabec je s trenutnim monopolnim položajem, ki ga ima na ukrajinskih trgih, čisto zadovoljen: "Čisto nič nimam proti, da jih moji konkurenti ne bodo odkrili. Tam se čisto dobro počutim tudi sam."

"Nihče naj ne misli, da je na tujih trgih lažje kot na domačih"

Vsem, ki bi poskusili prodreti v Ukrajino, polaga na srce: "Nihče naj ne misli, da je na tujih trgih lažje kot na domačih. Zagotovo na vsakem koraku na vas preži nevarnost. Če pa boste vztrajni in boste imeli radi to deželo, če vam je v izziv premoščanje ekonomskih in kulturnih razlik, lahko vse razlike spremenite v prednost." Prednost je tudi v jezikovni bližini in izobraženi delovni sili, predvsem pa v prozahodno usmerjeni mladini s širokim znanjem.

Ne spreglejte