Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2019,
10.18

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

1

Natisni članek

pogajanja sindikati Letališče Jožeta Pučnika Fraport

Sreda, 28. 8. 2019, 10.18

4 leta, 7 mesecev

Sindikati poenotili zahteve, pogajanja na brniškem letališču se nadaljujejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

1

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana Brnik | Poenoteni sindikati bodo na Brniku nadaljevali pogajanja z vodstvom družbe Fraport Slovenija. | Foto Bor Slana

Poenoteni sindikati bodo na Brniku nadaljevali pogajanja z vodstvom družbe Fraport Slovenija.

Foto: Bor Slana

Sredi poletja so v javnost prišla nesoglasja med vodstvom družbe Fraport Slovenija in sindikati na brniškem letališču, ki si želijo višje povečanje plač od ponujenega. Zdaj so se vsi trije sindikati, ki so bili prej razdeljeni v dve pogajalski skupini, v svojih zahtevah poenotili, tako da bodo skupaj nadaljevali pogajanja z vodstvom podjetja.

Kot je povedal sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc, so poenotili zahteve in ta konec tedna pozvali vodstvo podjetja, da nadaljujejo pogajanja. V Fraportu so se na pobudo že odzvali, nadaljnja pogajanja, na katerih bodo sindikati naprej predstavili svoje enotne zahteve, pa bodo stekla že ta teden.

WizzAir
Novice Wizzair ukinja polete iz Ljubljane v Bruselj. Fraport obljublja novosti.

Sindikati pričakujejo, da bo poslovodstvo njihove zahteve izpolnilo brez težav

"Prej so problematizirali dve sindikalni skupini, zdaj pa smo poenoteni in bomo nastopili skupaj, potem pa bomo videli, kakšen bo odziv na naše predloge," je izpostavil Švarc, ki upa, da bodo imeli v poslovodstvu posluh zanje, saj so v sindikatih prepričani, da bodo njihove zahteve oziroma predlogi za podjetje s takšnimi poslovnimi rezultati realni in da jih je mogoče brez večjih težav izpolniti.

Pogajanja o dvigu plač in tarifnem delu kolektivne pogodbe so stekla aprila. Dogovorjena so bila že ob lanskem sprejetju aneksa k novi kolektivni pogodbi, s katerim so rešili takratni spor. V Fraportu so predlagali 12-odstotni dvig plač v dveh letih in pol, sindikati pa so prepričani, da bi moral biti dvig plač višji oziroma bi do njega moralo priti v krajšem času.

Izhodiščni predlog Sindikata poklicnega gasilstva Aerodrom Ljubljana in Svobodnega sindikata Aerodrom Ljubljana je bil dvig plač zaposlenim za 23 odstotkov, predlagala pa sta tudi višje dodatke in usklajevanje z inflacijo. V treh mesecih pogajanj sta sindikata svoje zahteve znižala na 12-odstotni dvig plač s septembrom, na stoodstotno usklajevanje plač z inflacijo in na dvig dodatka za nedeljsko delo s 50 na 80 odstotkov.

Nov skladiščni kompleks podjetja Cargo-partner v bližini ljubljanskega letališča
Novice Kako tuji milijoni spreminjajo podobo Brnika

Sindikalisti s prvotno ponudbo vodstva niso bili zadovoljni

Poslovodstvo Fraporta Slovenija je zaposlenim pripravljeno zdaj dvigniti plače za pet odstotkov, nato pa v prihodnjih dveh letih še dvakrat po 1,84 odstotka. Poleg tega bi se letno poviševanje plač z 0,8 odstotka dvignilo na en odstotek. Skupaj bi se plače v dveh letih in pol tako dvignile za 12 odstotkov.

Ker naj bi bil predlog poslovodstva dokončen, so sindikalisti, ki s ponudbo niso zadovoljni, julija o pogajanjih spregovorili v javnosti. Ob tem so poslovodstvo pozvali, naj pripravi ustrezen predlog, v primeru, da ne bo rešitve do septembra, ko naj bi uresničili dvig plač, pa so napovedali druge sindikalne aktivnosti.

Vodja Fraportove pogajalske skupine Boštjan Šijanec je prepričan, da bodo s sindikati lahko našli skupni jezik in rešitev. "Prepričani smo, da je ponudba, ki smo jo dali, dobra in da zelo pozitivno vpliva na finančni položaj naših zaposlenih," je julija poudaril Šijanec in izpostavil, da podjetje zaposlenim že zdaj ponuja zelo stabilno, varno in nadstandardno delovno okolje.

Ne spreglejte