Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 12. 2011,
22.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Škofja Loka obvoznica

Torek, 6. 12. 2011, 22.27

7 let, 2 meseca

Severna škofjeloška obvoznica naj bi stala 21 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekaj manj kot 2,5 kilometra dolga severna škofjeloška obvoznica bo po trenutnih ocenah stala 21 milijonov evrov, so povedali napredstavitvi potrjene variante severne obvoznice v Sokolskem domu.

Po besedah Mateje Hafner Dolenc z občine Škofja Loka je bila opravljena študija variant za severno obvoznico, projekt pa je tik pred uradno razgrnitvijo, ko bodo občani lahko podali svoje predloge in pripombe. Razprava na tokratni predstavitvi je torej neformalnega značaja, je še pojasnila.

Prve študije že v 80. letih prejšnjega stoletja Prve študije severne obvoznice sicer segajo še v 80. leta prejšnjega stoletja, od leta 2003 pa se je iskanje rešitve intenziviralo, je zbranim občanom razložil Damjan Govekar iz ljubljanskega podjetja PNG - Projekt nizke gradnje. Slednje je namreč ovrednotilo in primerjalo možne rešitve in na koncu priporočilo varianto 5 Kamnitnik, ki jo je leta 2009 potrdil tudi občinski svet.

Predvidene tudi površine za kolesarje in pešce Varianta 5 Kamnitnik se je po besedah Govekarja izkazala za najmanj škodljivo za okolje in prometno-ekonomsko najbolj upravičeno. Njena prednost je potek blizu mesta, kar omogoča navezavo obstoječih cest, ob nekaj manj kot 2,5 kilometra dolgi obvoznici pa so predvidene površine za kolesarje in pešce. Cena investicije naj bi znašala 21 milijonov evrov.

Načrt predvideva rušitev enega stanovanjskega objekta Omenjena varianta od križišča Podlubnik 2 do ceste Škofja Loka - Kranj sicer predvideva rušenje enega stanovanjskega objekta, poleg tega pa še regulacijo Prifarškega potoka v dolžini okrog 220 metrov, podhod za pešce in kolesarje ter gradnjo okrog 80 metrov dolgega mostu čez potok Suha.

Trasa poteka pretežno prek kmetijskih zemljišč in mimo urbanih območij, je varianto dodatno pojasnila Mateja Delač iz podjetja Urbis. Kot je dodala, bo pri potrjeni varianti zaradi pripomb ministrstva za kulturo in zavoda za kulturno dediščino potrebno najti še zadovoljivo rešitev glede spomenika talcem v bližini Kamnitnika.

Značaj mestne ceste V razpravi so nekateri občani opozorili na lokalne težave potrjene variante, opozorili pa so tudi na kratkočasnost rešitve, če se bo nadaljevala urbanizacija severnega dela Škofje Loke. Kot so občani v razpravi še izvedeli, bo obvoznica imela značaj mestne ceste, na določenih mestih pa bodo po študijah vpliva na okolje postavili tudi protihrupne ograje.

Severna obvoznica bo pritegnila okrog 13.000 vozil na dan V zadnjih študijah na cesti Kranj - Škofja Loka so našteli 16.000 vozil na dan, na cesti čez Gorajte pa od 3500 ali 5000 vozil na dan, je bilo še slišati na predstavitvi, severna obvoznica pa bi morala pritegniti okrog 13.000 vozil na dan. Po njeni izgradnji bo sicer potrebno nekaj storiti tudi glede ceste Kranj - Škofja Loka, ki je že zdaj skoraj preobremenjena, so priznali predstavniki občine in sodelujoči pri projektu.

Ne spreglejte