Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
13. 9. 2017,
15.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

4

Natisni članek

radio Radio HIT Leo Oblak Martin Odlazek

Sreda, 13. 9. 2017, 15.32

6 let, 7 mesecev

Sazas od Radia Hit zahteva več sto tisoč evrov, lastnik podjetje umaknil v davčno oazo

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

4

Matjaž Zupan, Sazas | Foto STA

Foto: STA

Radio HIT, nekdaj ena najbolj poslušanih radijskih postaj pri nas, je dosegel novo dno.

Po letih izgubljanja števila poslušalcev in ugleda na trgu ter poslovanja v rdečih številkah je dolgoletni izdajatelj Radia HIT, podjetje R Domžale, končal v stečajnem postopku.

Stečaj je zahtevalo združenje Sazas, ki zbira denar od uporabe avtorskih del in do katerega je imelo podjetje R Domžale očitno že dalj časa visoke neporavnane obveznosti. Sazas je proti podjetju vložil več tožbenih zahtevkov v višini več sto tisoč evrov.

"Stečaj smo zahtevali, da zavarujemo našo terjatev. Zahtevek je nastal zaradi plačila nadomestil za uporabo glasbe v letih 2008 in 2009," so za Siol.net potrdili v združenju.

Kljub temu Radio HIT nemoteno nadaljuje oddajanje in je že zunaj dosega rok Sazasa, za kar je v prvi vrsti zaslužen njegov ustanovitelj in direktor Stane Cencelj.

"Aktivno urejamo odprte zadeve s Sazasom"

Neustrezna regulacija radijskega trga v zadnjem desetletju je šla v korist velikim radijskim mrežam in povzročila nemalo težav lokalnim radijskim postajam. Nekaj jih je že prodanih tem istim mrežam, preostale se soočajo težavami na trgu, je dogajanje komentiral prvi mož Radia HIT Stane Cencelj.

"V tem desetletju je imelo težave tudi moje podjetje R Domžale. Zaradi nelojalne konkurence na trgu smo bili primorani odpustiti dvajset redno zaposlenih sodelavcev, pokriti finančno luknjo in storiti vse za nemoteno delo naše radijske postaje. Še zadnje odprte postavke z kolektivno organizacijo aktivno urejamo te dni in jih bomo zaprli v kratkem," je pojasnil.

Lastništvo se izgubi v davčni oazi …

Sazas | Foto: STA , Foto: STA , Znano frekvenco 95,6 MHz, na kateri je začel Radio HIT leta 1993 oddajati kot prvi slovenski komercialni radio, je namreč Cencelj pravočasno zaščitil pred upniki.

V začetku preteklega leta, ko se je stopnjeval sodni spor z združenjem Sazas, jo je prenesel na novoustanovljeno podjetje HIT FM, tega pa kmalu zatem prepustil podjetju Global Advertising Projects LTD iz Velike Britanije.

Dodano 14. septembra 2017 ob 9.45

Na tem mestu smo najprej pomotoma navedli, da ima podjetje Radio Capris nerešene pretekle obveznosti in že več mesecev blokirane bančne račune. Za napako se opravičujemo.

Kdo se skriva v ozadju britanskega podjetja, katerega lastništvo vodi (in se izgubi) v ameriško davčno oazo Delaware, ni mogoče preveriti.

Sedež podjetja, ki je imetnik frekvence Radia HIT

... in kemični čistilnici na severu Londona

Da britansko podjetje dejansko upravlja Cencelj,  nakazuje več stvari.

Podjetje HIT FM, imetnik frekvence za Radio HIT, ima sedež na Cencljevem domačem naslovu v Domžalah. Tudi po prodaji se je na položaju direktorja obdržal Tilen Cencelj.

Direktor britanskega podjetja je Hrvat Tomislav Ostriš. Svoje stalno prebivališče ima v starejši hiši v Zagrebu. V tej je imel do pred kratkim prijavljeno podjetje tudi Donat Lokas, eden od obtožencev v aferi Forex, ki je odmevala na Hrvaškem in v kateri naj bi fizične osebe izgubile več deset milijonov evrov prihrankov.

Ostriš je pred kratkim prevzel vodenje slovenskih podjetij Zavetje in Radok, nekdanjih odvisnih družb propadlega Nivoja Celje.

Global Advertising Project LTD ima medtem sedež v severnem predmestju Londona, v neki večnadstropni hiši, v kateri med drugim posluje kemična čistilnica.

Sedež podjetja Global Advertising Project LTD

Ali bodo sodne postopke, ki so jih sprožili proti propadlemu podjetju R Domžale, nadaljevali tudi proti novemu izdajatelju Radia HIT, na Sazasu še ne vedo.

"Postopek sprožimo, ko uporabnik daljše obdobje ne poravna svojih obveznosti. Ker gre za novega izdajatelja, je to obdobje še prekratko."

Prej dobivali nagrade…

Kljub novemu začetku je Radio HIT danes le bleda senca nekoč uspešnega radia.

Še pred desetletjem je bil ena najbolj poslušanih komercialnih radijskih postaj pri nas. Na območju osrednje Slovenije je dolgo časa držal celo vodilni položaj.

Pobiral je številne nagrade. V letih 2005 in 2006 je prejel viktorja za najboljšo radijsko postajo. Leta 2005 je viktorja za najboljšega radijskega voditelja prejel Robert Pečnik - Pečo, leta 2006 Špela Močnik, leta 2007 pa Matej Špehar - Racman.

V tistem času so bili znani tudi po odmevni in dobro obiskani prireditvi Pozdrav poletju, ki so jo tradicionalno pripravljali ob koncu šolskega leta na Kongresnem trgu.

Pokritost Radia HIT na ozemlju Republike Slovenije | Foto: AKOS Pokritost Radia HIT na ozemlju Republike Slovenije Foto: AKOS

… zdaj izgubljajo poslušalce in prihodke

Toda v zadnjih letih so mu prihodke in položaj na trgu počasi, a zanesljivo jemali vse močnejši radijski mreži Radio 1 in Aktual ter drugi večji igralci.

Pred začetkom krize leta 2008 je Radio HIT ustvarjal več kot 1,6 milijona evrov letnih prihodkov od prodaje, v zadnjem obdobju pa le še nekaj sto tisoč evrov. Ob tem je, kot že rečeno, ustvarjal visoko izgubo.

Vse to je povezano z upadom poslušalcev in dosega. Radio HIT in Radio Capris po zadnjih podatkih Mediane o poslušanosti radijskih postaj "doseže" zgolj še nekaj deset tisoč ljudi.

Pridružili so se združenju lokalnih radijskih postaj

Rešilno bilko vidijo v povezovanju z drugimi lokalnimi radijskimi postajami, ki imajo podobne težave. V prvi vrsti so preveč razdrobljene in pokrivajo zgolj določene predele Slovenije, zaradi česar izgubljajo nacionalne oglaševalske prihodke.

Zato se je, kot smo razkrili na Siol.net, dvajset lokalnih in regionalnih radijskih postaj, ki imajo skupaj več kot 237 tisoč dnevnih in več kot 560 tisoč tedenskih poslušalcev, odločilo povezati v novo mrežo. Med njimi je tudi Radio HIT.

S tem bodo lažje dostopali do lokalnih in drugih oglaševalcev, ki bodo dobili možnost oglaševanja v regiji ali drugje po državi, ter posledično ustvarili več prihodkov.

Preberite več: V tišini nastaja nova radijska mreža – v njej pomembneži iz SDS

Pred delitvijo novih frekvenc javni posvet 

Mnoge lokalne radijske postaje računajo tudi na pridobitev novih radijskih frekvenc, s katerimi bi povečali oddajno moč in dosegli širše občinstvo.

Agencija za komunikacijska omrežja (AKOS) bo v kratkem objavila težko pričakovani razpis za podelitev novih radijskih frekvenc. 

Radio HIT se je v letošnjem letu pridružil Združenju neodvisnih radijskih postaj (ZNR), ki ga vodi Aleksander Žišt, nekdanji direktor Radia Center. | Foto: STA , Radio HIT se je v letošnjem letu pridružil Združenju neodvisnih radijskih postaj (ZNR), ki ga vodi Aleksander Žišt, nekdanji direktor Radia Center. Foto: STA , Po besedah Aleksandra Žišta, nekdanjega direktorja Radia Center in Združenja neodvisnih radijskih postaj (ZNR), so bili lokalni in regionalni radii ves čas skeptični do razpisa, "saj je iz javno objavljenih osnutkov razpisa ves čas kazalo, da bi lahko šla večina novih radijskih frekvenc v roke finančno najmočnejšim komercialnim nacionalnim radiem".

Toda še pred tem bo potekal javni posvet, ki ga v začetku prihodnjega tedna organizira Svet za radiodifuzijo pod vodstvom Aleša Lipičnika. Na njem bodo razpravljali o razpisu in celotni problematiki slovenskega radijskega trga. Tega vedno bolj obvladujeta radijski mreži, ki sta v lasti Lea Oblaka in Martina Odlazka.

Že letos poleti je Lipičnik v državnem zboru opozoril na izrazito pomanjkanje frekvenc na trgu, "zaradi česar lahko nastane nelojalna konkurenca, poleg tega smo priča nadaljnji koncentraciji moči zaradi vse ostrejših razmer na trgu".

Preberite več: Nihče mu nič ne more, Martin Odlazek postaja radijski kralj

Ne spreglejte