Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 2. 2022,
14.18

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

27

Natisni članek

Slovenija podjetje

Torek, 15. 2. 2022, 14.18

2 leti, 2 meseca

"Slovenija ima eno najvišjih obremenitev dela na svetu"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

27

Sanja Savič | Savičeva je glede optimizma o rasti slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) dejala, da temelji na močni gospodarski aktivnosti v lanskem letu, pomoči države v obliki protikoronskih ukrepov in podpori bank v obliki možnosti odloga plačil finančnih obveznosti. | Foto STA

Savičeva je glede optimizma o rasti slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) dejala, da temelji na močni gospodarski aktivnosti v lanskem letu, pomoči države v obliki protikoronskih ukrepov in podpori bank v obliki možnosti odloga plačil finančnih obveznosti.

Foto: STA

"Davki so pri nas vedno vroča tema," pravi vodja oddelka pravnega svetovanja družbe PwC v Sloveniji Sanja Savič ter opozarja, da ima Slovenija eno najvišjih obremenitev dela na svetu, da so davčne spremembe pogoste, praksa sodišč in finančne uprave nepredvidljiva, s tem pa je povezana visoka negotovost davčne politike, zaradi česar morajo biti podjetja ves čas na preži.

Iz zadnje, 25. raziskave računovodske družbe PricewaterhouseCoopers (PwC) znova veje rekorden optimizem izvršnih direktorjev po svetu, dobro so razpoloženi tudi slovenski poslovneži. Izboljšanje rasti slovenskega gospodarstva jih pričakuje kar 72 odstotkov.

Med 4.446 izvršnimi direktorji iz 89 držav, ki so sodelovali v anketi, izvedeni v času podnebne konference v škotskem Glasgowu, jih tudi 56 iz Slovenije verjame v ugodno gospodarsko rast in odpornost gospodarstva na udarce, ki smo jim priča v zadnjih dveh letih, je na današnji predstavitvi izsledkov poudarila vodja oddelka pravnega svetovanja PwC v Sloveniji Sanja Savič.

Med anketiranimi slovenskimi direktorji jih 57 odstotkov meni, da se bo svetovna gospodarska rast v prihodnjih 12 mesecih izboljšala, 72 odstotkov pa jih pričakuje izboljšanje rasti slovenskega gospodarstva.

Thomas Magill, odgovorni partner družbe PwC v Sloveniji | Foto: Nebojša Tejić/STA Thomas Magill, odgovorni partner družbe PwC v Sloveniji Foto: Nebojša Tejić/STA

Savičeva je glede optimizma o rasti slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) dejala, da temelji na močni gospodarski aktivnosti v lanskem letu, pomoči države v obliki protikoronskih ukrepov in podpori bank v obliki možnosti odloga plačil finančnih obveznosti.

Najbolj optimistični v tehnoloških podjetjih

V Sloveniji je 63 odstotkov vprašanih direktorjev zelo ali izjemno prepričanih o rasti prihodkov svoje organizacije v prihodnjih 12 mesecih, 30 odstotkov pa jih je o tem zmerno ali rahlo prepričanih.

Največ optimizma, tako meni Savičeva, veje iz zasebnih družb in organizacij ter tehnoloških podjetij, najmanj pa iz avtomobilske dejavnosti, turizma in gostinstva.

Jerca Zajc | Foto: Nebojša Tejić/STA Foto: Nebojša Tejić/STA

Med petimi najpomembnejšimi tujimi trgi za slovenska podjetja glede na raziskavo ostajajo Nemčija, Hrvaška, Srbija, Avstrija in ZDA. Kitajska je medtem po besedah predstavnice PwC podvojila vpliv, a ostaja na dnu lestvice. 

Kibernetska tveganja vzbujajo največ skrbi

Slovenske direktorje najbolj skrbijo kibernetska tveganja (50 odstotkov), zdravstvena tveganja (46 odstotkov), geopolitični konflikti, vključno s težavami z oskrbo in trgovinskimi spori (30 odstotkov), makroekonomska nihanja (26 odstotkov) in podnebne spremembe (22 odstotkov).

Kljub določeni okoljski zaskrbljenosti pa je v Sloveniji le 13 odstotkov podjetij in organizacij sprejelo zavezo ničelnim stopnjam neto emisij ter le 17 odstotkov podjetij in organizacij zavezo ogljični nevtralnosti.

S tem se mora Slovenija še spoprijeti

Savičeva je ocenila, da je področje ESG (okoljska, družbena in korporativna merila) oz. sledenje ciljem, povezanim z emisijami toplogrednih plinov ter enakovrednejšo zastopanostjo spolov delovne sile ali z rasno in etnično raznolikostjo v svetovnem, še bolj pa v slovenskem okolju, še vedno "mrtva črka na papirju".

Podjetje PwC je že 25. leto izvedlo globalno raziskavo med direktorji o gospodarskem razpoloženju. | Foto: Nebojša Tejić/STA Podjetje PwC je že 25. leto izvedlo globalno raziskavo med direktorji o gospodarskem razpoloženju. Foto: Nebojša Tejić/STA

To je med drugim pripisala dejstvu, da se Slovenija še vedno ni spoprijela z bolj uničujočimi posledicami narave in da potrošniki še niso pripravljeni plačevati višjih cen za bolj trajnostne izdelke in storitve, da ni dovolj pritiska na podjetja, naj sprejmejo takšne zaveze, ter da je apetit po kratkoročnih donosih še vedno glavni motor delovanja podjetij in organizacij.

Glavna dejavnika, ki vplivata na sprejemanje okoljskih zavez, sta sicer v globalnem merilu zmanjšanje posledic podnebnih sprememb (61 odstotkov) in izpolnjevanje pričakovanj strank (60 odstotkov). Sledita spodbujanje inovacij izdelkov in storitev (52 odstotkov) in zadovoljevanje zahtev investitorjev (49 odstotkov).

Prednostni nalogi sta avtomatizacija in digitalizacija delovnih procesov

Medtem so še vedno zelo visoko na lestvici prednostnih nalog in dolgoročnih ciljev direktorjev finančni kazalniki: 81 odstotkov jih kot prednostno nalogo vidi zadovoljstvo strank ter avtomatizacijo in digitalizacijo delovnih procesov, 48 odstotkov zavzetost zaposlenih, 30 odstotkov okoljske zaveze, 17 odstotkov enakovredno zastopanost spolov, rasno in etnično zastopanost pa le sedem odstotkov.

Podjetniki si želijo davčnih sprememb

Med izsledki izstopata še 70-odstotni delež anketiranih slovenskih direktorjev, ki pojasnjujejo, da si njihova organizacija (legitimno) prizadeva zmanjšati znesek plačanih davkov, in 78-odstotni delež tistih, ki redno preverjajo svojo davčno strategijo.

Anita Stojčevska glavna izvršna direktorica SKB banke je bila prav tako med govorci. | Foto: Anita Stojčevska glavna izvršna direktorica SKB banke je bila prav tako med govorci.

"Davki so pri nas vedno vroča tema," je poudarila Savičeva in opozorila, da ima Slovenija eno najvišjih obremenitev dela na svetu, da so davčne spremembe pogoste, praksa sodišč in finančne uprave nepredvidljiva, s tem pa je povezana visoka negotovost davčne politike, zaradi česar morajo biti podjetja ves čas na preži.

Raziskava kaže še, da se skoraj polovica direktorjev vsako leto loti naložb v nove projekte, investira v projekte z visokim potencialom, obenem pa tudi ustavi projekte z nizkim potencialom.

Davki
Novice Zakaj se veliko slovenskih podjetnikov odloči odpreti podjetje v BiH?
Novice Minister Andrijanič napoveduje: S to potezo se bomo pridružili elitnemu klubu evropskih držav #intervju
Ne spreglejte