Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 11. 2022,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Snežič Davčni Inženiring d. o. o.

Natisni članek

Bosna in Hercegovina podjetje davki Rok Snežič advertorial

Ponedeljek, 21. 11. 2022, 7.00

2 meseca, 3 tedne

Zakaj se veliko slovenskih podjetnikov odloči odpreti podjetje v BiH?

Vsebino omogoča Snežič Davčni Inženiring d. o. o.

Bosna in Hercegovina v zadnjem obdobju postaja novi Ciper za slovenske podjetnike. Zaradi ugodne davčne zakonodaje se predvsem v Banjaluko odpravlja vse več podjetnikov, ki tam odpirajo svoja podjetja. Razlogov za to je več, glavni pa se skriva v nižjih obdavčitvah. Pri odprtju podjetja je podjetnikom v veliko pomoč podjetje Snežič davčni inženiring, d. o. o., v sodelovanju s partnerskim podjetjem Moj pravnik, d. o. o., Banjaluka, katerega prokurist je ddr. Rok Snežič, univ. dipl. pravnik.

Davki | Foto:

Sogovornik, ki je doktor davčnega prava tako v Sloveniji kakor tudi v Bosni in Hercegovini, ne pušča dvomov: "Gre za davčno optimizacijo, ne za davčno utajo." Kaj pa o tem meni finančna uprava (Furs) in ali ima zakonsko podlago za ukrepanje? Odgovor je: ne. Podjetja, ki jih slovenski državljani ustanavljajo zunaj Slovenije, sama po sebi niso sporna. Sporno pa bi bilo, če bi z njihovo pomočjo kršili oziroma zlorabljali predpise, vključno s predpisi o obdavčenju.

Bosna in Hercegovina je država, kjer dividende oziroma izplačilo dobička lastniku ni obdavčeno. Podjetje Snežič davčni inženiring, d. o. o., vam v sodelovanju s partnerskim podjetjem Moj pravnik, d. o. o., Banjaluka, katerega prokurist je ddr. Rok Snežič, univ. dipl. prav., ponuja celovito pomoč pri odprtju podjetja v BiH. Prav tako za vas uredijo delovno dovoljenje, če želite biti v bosanskem podjetju tudi zaposleni, ter vam ponujajo davčno in pravno pomoč ter svetovanje v Sloveniji in Bosni.

Obdavčen kapital in dobiček lastnikov podjetij

Na vprašanje, zakaj se vse več slovenskih podjetnikov odloča za odpiranje podjetij v Bosni in Hercegovini, sogovornik odgovarja: "Dejstva so preprosta. Prejšnja vlada, torej padla vlada gospoda Marjana Šarca, je v Sloveniji zvišala davek na dobiček in kapital. Takrat se je povečalo povpraševanje podjetnikov po odprtju podjetij v tujini. Včasih so ljudje odpirali podjetja predvsem na Cipru in Slovaškem, zdaj pa je Bosna in Hercegovina postala veliko ugodnejše okolje. V Sloveniji je bilo še pred nastopom trenutne vlade sprejeto, da se še bolj obdavči kapital in dobiček lastnikom podjetij."

Če poenostavimo na primeru: v Sloveniji mora podjetnik od zasluženih 100 tisoč evrov letnega dobička državi najprej poravnati 19-odsotni davek od dobička pravnih oseb, nato, ko si želi ta dobiček izplačati kot lastnik podjetja, mora državi trenutno plačati dodatnih 27,5 odstotka davka na dividende (izplačan dobiček). Torej mora podjetnik v Sloveniji plačati od zasluženih 100 tisoč evrov 46,5 odstotka dajatev (davek od dobička pravne osebe in obdavčitev dividende). Ostala mu bo približno polovica trdo prisluženega denarja, polovico bo pobrala država. V Bosni in Hercegovini je davčna klima veliko ugodnejša.

Rok Snežič | Foto:

Ključne prednosti odprtja podjetja v Bosni in Hercegovini

Prednosti odprtja podjetja v Bosni in Hercegovini je veliko. Bosna in Hercegovina pozna samo en davek - to je desetodstotni davek na dobiček. V Sloveniji je davek na dobiček 19-odstoten, torej skoraj dvakrat višji. V Bosni in Hercegovini je podjetnik obdavčen izključno z maksimalnim davkom, in sicer desetimi odstotki davka od zasluženih 100 tisoč evrov. Prav tako BiH pozna splošno davčno olajšavo v višini 60 tisoč evrov. To pomeni, da za prvih 60 tisoč evrov dobička ne plačate niti desetih odstotkov davka. Če boste torej poslovali prek bosanskega podjetja, boste prihranili 50 odstotkov svojega trdo prisluženega denarja, kar v konkretnem primeru znaša 50 tisoč evrov.

Pod črto: nekdo v poslu zasluži 100 tisoč evrov - v Sloveniji bo slabih 50 tisoč evrov namenil državi, v Bosni pa bo plačal deset tisoč evrov davkov.

"Dokler tega davka v Sloveniji ne bodo znižali, se bodo sposobni podjetniki še naprej odločali za odpiranje podjetij v Bosni in Hercegovini"

Ddr. Rok Snežič, univ. dipl. pravnik, ocenjuje, da se je zanimanje za odprtje podjetij v zadnjih letih resnično povečalo. "Zagotovo se je poznalo, ko so se zvišali davki na kapitalske dobičke, takrat so podjetniki množično začeli odpirati podjetja v Bosni in Hercegovini. Nova vlada se bojuje, da bi znižala ta davek, a z opozicijo ne najde skupnega jezika. Kako si to razlagati? Kot da si torej nekatere stranke pri nas v Sloveniji ne želijo podjetništva. Dokler tega davka v Sloveniji ne bodo znižali, se bodo sposobni podjetniki še naprej odločali za odpiranje podjetij v Bosni in Hercegovini. Iskreno upam, da bo zdajšnja vlada lahko znižala kapitalski dobiček in da bodo z opozicijo našli skupno točko. Le tako bo kapital znova večinoma ostajal v Sloveniji. Do takrat pa bodo ljudje še naprej uporabljali naše storitve ter odpirali podjetja v Bosni in Hercegovini. Zdajšnji vladi je v tem obdobju resda že uspelo ukiniti davek na motorna vozila, del je tako že izboljšan. Upam, da bo več odpiranja podjetij tako v Sloveniji kakor v Bosni in Hercegovini, a hkrati tudi povsem razumem tiste, ki se odločijo obratno," razmišlja.

Davki | Foto:

Podjetja, ki se ukvarjajo s storitvenimi dejavnostmi, svetovanjem, posredništvom …

Posebej bodo storitve podjetja Snežič davčni inženiring, d. o. o., prišle v poštev za podjetnike, ki se ukvarjajo s storitvenimi dejavnostmi. Na primer spletno trženje, področje kriptovalut, oglaševaje prek interneta - to je samo nekaj dejavnosti, ki jih lahko slovenski državljan upravlja prek bosanskega podjetja. Kadar ne gre za prodajo blaga, torej da mora biti v Sloveniji fizična prodajalna, temveč gre za storitveno dejavnost, svetovanje, posredništvo, je vse omenjeno mogoče voditi prek bosanskega podjetja. V tem primeru ne gre za prodajo blaga, ki bi moralo biti v Sloveniji registrirano za DDV.

"Naše storitve pridejo prav podjetjem, ki se ukvarjajo s posredništvom, svetovanjem, internetnim trženjem, inženiringom, kriptovalutami, finančnimi storitvami, pa tudi tistim, ki se ukvarjajo s spletno prodajo blaga," razloži ddr. Rok Snežič, univ. dipl. pravnik.

Podjetje v BIH ustanovijo v od desetih do 14 dni

Sogovornik pove, da lahko želji po ustanovitvi podjetja v Bosni in Hercegovini ustrežejo hitro: "Podjetje ustanovimo v od desetih do 14 dni od podpisa pooblastila. Oseba, ki želi odpreti podjetje v Bosni in Hercegovini, mora priti v Banjaluko, kjer je naše bosansko podjetje Moj pravnik, katerega prokurist sem tudi jaz. V 14 dneh se podjetje praviloma odpre, uredi se sedež podjetja, začasno prebivališče, ki je pogoj, da ste lahko lastnik podjetja. Obenem interesentom uredimo računovodstvo in vso operativo, ki je potrebna za delovanje podjetja."

Pa lahko slovenski davčni organ zaradi ustanovitve podjetje v BiH zaračuna kakršnekoli dodatne davščine? "Ne morejo, ker bosansko podjetje spada pod jurisdikcijo bosanske davčne uprave, ne slovenske. Bosne in Hercegovine ni na seznamu davčnega odtegljaja, to pomeni, da so vse fakture, ki pridejo iz bosanskega podjetja k slovenskim, legalne, ni pa treba plačati nobene dodatne davščine, saj Bosne in Hercegovine ni na seznamu davčnega odtegljaja, kot so recimo Ciper, Malta ali Panama. To je velika prednost Bosne in Hercegovine. Še enkrat torej poudarjam, da Bosne in Hercegovine ni na seznamu davčnih oaz (seznam davčnega odtegljaja, ki ga vodi ministrstvo za finance), zato vam slovenski davčni organ ob nakazilu storitev v Bosni in Hercegovini ne more zaračunati kakršnihkoli dodatnih davščin," odgovarja.

Poudariti je treba še, da je v BiH minimalna plača 250 evrov (bruto), zato prispevki za zaposlenega z minimalno plačo znašajo 100 evrov.

Nekomu, ki opravlja neko storitveno dejavnost, je velikokrat prav tako v interesu, da zaposli delavce v bosanskem podjetju, ne v slovenskem, kjer so minimalni prispevki 300 evrov, medtem ko so v Bosni in Hercegovini 100 evrov. Kot pravi sogovornik, se veliko njihovih strank ukvarja tudi s "posojo" delovne sile iz Bosne in Hercegovine po Evropski uniji in ima v Bosni in Hercegovini za ta namen registrirano podjetje.

Rok Snežič | Foto:

Kako je z izvorom premoženja?

Bosna in Hercegovina ni članica Evropske unije, niti podpisnica sporazuma OECD o izmenjavi podatkov o bančnih transakcijah in lastnikih bančnih računov v Bosni in Hercegovini. Tako da Bosna in Hercegovina ne sporoča podatkov bosanskih pravnih subjektov slovenskim davčnim organom. Prav tako nima nikakršnega zakona o izvoru premoženja. Enako, kot je bilo v Sloveniji do leta 2010, dokler ni bil sprejet zakon na tem področju. Tako bosanskih podjetij in bosanskih rezidentov ne slovenski ne bosanski davčni organi ne morejo povpraševati po izvoru premoženja, saj nimajo zakonske podlage. Slovenski Furs pa nad bosanskimi podjetji in bosanskimi rezidenti (čeprav so slovenski državljani), kot rečeno, nima jurisdikcije.

Kako pa je z dvigom gotovine in pridobitvijo bosanskega rezidentstva? Lastnik podjetja lahko gotovino na bosanskih bankah z računa svojega podjetja dviguje neomejeno po plačilu desetodstotnega davka od dobička pravne osebe. Podjetje Snežič davčni inženiring, d. o. o., vam lahko pomaga in svetuje pri pridobitvi bosanskega rezidentstva, kar pa ne pomeni, da morate vrniti slovensko državljanstvo, saj le spremenite rezidentstvo (kar pomeni državo, kjer ste zavezani plačevati osebni davek kot fizična oseba), s tem pa Slovenija nad vami izgubi davčno jurisdikcijo in možnost vaše obdavčitve.

Lastnik podjetja, ki je plačal desetodstotni davek od dobička v Bosni in Hercegovini, lahko ta dobiček v gotovini neomejeno dviguje prek bosanske banke. Bosanski davčni organi ga ne bodo spraševali, kaj je počel z gotovino, saj je plačal davek. Fizične osebe pa v Bosni niso obdavčene s kapitalskim dobičkom.

Za ustanovitev podjetja v BiH pišite na info@snezic.si in z veseljem se bodo odzvali.

Za več informacij obiščite spletno stran: www.snezic.si.

Ne spreglejte