Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 11. 2020,
18.54

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,09

11

Natisni članek

oblačila trgovina Primark

Torek, 3. 11. 2020, 18.54

3 leta, 5 mesecev

Primark v hudih težavah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,09

11

Primark | V družbi so prepričani, da se bodo Primarkovi prihodki in dobiček v prihodnjem letu povečali kljub napovedim o težkih božičnih in novoletnih praznikih. | Foto Jan Lukanović

V družbi so prepričani, da se bodo Primarkovi prihodki in dobiček v prihodnjem letu povečali kljub napovedim o težkih božičnih in novoletnih praznikih.

Foto: Jan Lukanović

Primark je zaradi pandemije že izgubil dve milijardi funtov (okoli 2,2 milijarde evrov) prihodkov in okoli 650 milijonov funtov (722 milijonov evrov) dobička, kar je vplivalo na upad letnega dobička matične skupine. Lastnik Associated British Foods (ABF), ki ima med drugim v lasti tudi znamke čajev Twinings, kruha Kingsmill in kosmičev Dorset, pričakuje še dodatnih 416 milijonov evrov izgube zaradi drugega vala.

ABF poroča, da je prodaja Primarka upadla za 24 odstotkov na 5,9 milijarde funtov (6,5 milijarde evrov), dobiček pa je upadel za 62 odstotkov na 362 milijonov funtov (402 milijonov evrov). Upad je posledica karantene, saj se je bila veriga, ki sicer ne posluje prek spleta, po vsem svetu prisiljena za tri mesece zapreti trgovine. Letos naj bi sicer Primarkov dobiček dosegel milijardo funtov (1,11 milijarde evrov), piše britanski The Guardian.

V ponedeljek je podjetje sporočilo, da bodo med naslednjo karanteno izgubili še dodatnih 375 milijonov funtov (416 milijonov evrov) prodaje, 57 odstotkov trgovin pa bo od četrtka začasno zaprlo svoja vrata.

Primark
Trendi Kako Primark odgovarja na očitke o izkoriščanju delavcev #intervju

Poleti kupci za vstop v trgovine čakali v vrstah

Sicer trgovska veriga s prodajo v poletnih mesecih z minimalnimi popusti ni imela težav, saj so kupci za vstop v trgovino čakali v vrstah. Prodaja otroških oblačil, oblačil za prosti čas in pižam se je po ponovnem odprtju trgovin dvignila celo nad raven pred pandemijo, prodaja moških oblek in potovalnega programa pa je upadla. Čeprav so trgovine v mestnih središčih zaznale pomemben upad obiska, so tiste v trgovskih središčih sprejele podobno število kupcev kot lani, ko so jih znova lahko odprli.

Kot pravi ABF, imajo denarna sredstva, s katerimi bodo preživeli tudi novo karanteno. Prepričani so, da se bodo Primarkovi prihodki in dobiček v prihodnjem letu povečali kljub napovedim o težkih božičnih in novoletnih praznikih.

Arthur Ryan
Trendi V Primarku žalujejo: umrl je njihov ustanovitelj Arthur Ryan
Trendi Hrvati zapravljajo v Sloveniji: ob koncu tedna preplavili ljubljanski Primark #video
Ne spreglejte