Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 2. 2022,
14.25

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Oglasno sporočilo

Natisni članek

regres služba PR članek

Petek, 18. 2. 2022, 14.25

2 leti, 2 meseca

Preverite, koliko regresa se vam obeta letos

Oglasno sporočilo

Minimalni regres za letni dopust v Sloveniji določa višina minimalne plače, ki v letu 2022 znaša 1.074,43 evra. Pogoj za izplačilo regresa je, da vam na podlagi pogodbe o zaposlitvi pripada letni dopust, število dni tega pa vam mora delodajalec sporočiti do 31. marca.

regres-2022-pravno-svetovanje-pravnik-na-dlani | Foto:

Po zakonu o delovnih razmerjih vsakemu zaposlenemu v Sloveniji, ki je upravičen do letnega dopusta, pripada tudi regres za letni dopust, njegova višina pa je določena z višino minimalne plače. Ta v koledarskem letu 2022 znaša 1.074,43 evra – to je torej minimalni regres, ki ga boste letos prejeli. Seveda vam lahko delodajalec izplača tudi višji regres, a je pri tem treba paziti, da vas pozneje po žepu ne bodo udarili davki.

V katerem primeru je regres obdavčen?

Regres za letni dopust je namreč neobdavčen, a le do višine povprečne plače, ki se izračuna na podlagi povprečne plače v Republiki Sloveniji v preteklih dveh mescih – ta je v zadnjem trimesečnem povprečju preteklega leta znašala 1.948,10 evra. Regres do višine povprečne plače se tako ne šteje v davčno osnovo, znesek, ki bi presegal njeno višino, pa je normalno obdavčen.

Do kdaj vam mora delodajalec izplačati regres?

Delodajalec vam mora v prvi četrtini leta, najpozneje pa do konca marca, izdati sklep o letnem dopustu, na podlagi katerega izveste, koliko dni dopusta vam pripada v tekočem letu. Če vam po pogodbi o zaposlitvi pripada dopust, vam pripada tudi letni regres. Tega mora delodajalec izplačati najpozneje do 1. julija oziroma izjemoma do 1. novembra, če ima podjetje likvidnostne težave. Javni uslužbenci prejmejo letni regres ob izplačilu majske plače, torej junija.

Ali vam regres pripada tudi med porodniškim in bolniškim dopustom?

Dobra novica za vse bodoče mame in očete je, da bodo tudi med porodniškim dopustom dobili stoodstotno izplačilo regresa za letni dopust, seveda pod pogojem, da je oseba, ki je na porodniškem dopustu, v času njegovega trajanja zaposlena. Tudi delavci med bolniško odsotnostjo dobijo v celoti izplačan regres za letni dopust, dokler ostajajo v delovnem razmerju. Če pa se to med porodniškim dopustom ali bolniško odsotnostjo slučajno prekine, pa delavec prejme sorazmerni delež regresa, torej 1/12 za vsak mesec v tekočem koledarskem letu, ko mu je veljala pogodba o zaposlitvi.

Kako je z regresom ob menjavi službe?

Ko delavec zamenja službo, se mu višina regresa izračuna sorazmerno – na podlagi mesecev, ko je bil zaposlen pri posameznem delodajalcu. Če zaposleni službo menja, ko je že prejel letni regres, pa je dolžan delodajalcu vrniti sorazmerni delež za mesece znotraj koledarskega leta, ko ne bo več v delovnem razmerju z delodajalcem, ki mu je regres izplačal. Po navadi se zaposleni in delodajalec za poračun dogovorita ob izplačilu zadnje plače. Postopek je enak, tudi če oseba zamenja službo večkrat v enem koledarskem letu – saj ji za vsak mesec pripada 1/12 regresa za letni dopust.

 

Naročnik oglasnega sporočila je 12MEDIA D.O.O.

Ne spreglejte