Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 1. 2024,
8.23

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Luka Mesec regres minimalna plača

Sreda, 24. 1. 2024, 8.23

3 mesece

Znano je, kakšen bo letošnji regres in kdaj bo izplačan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
denar | Zaradi visoke inflacije, ta je lani znašala 4,2 odstotka, je sledilo povišanje minimalne plače in regresa. | Foto Shutterstock

Zaradi visoke inflacije, ta je lani znašala 4,2 odstotka, je sledilo povišanje minimalne plače in regresa.

Foto: Shutterstock

Potem ko se je v torek minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec na razočaranje mnogih odločil, da se bo minimalna plača dvignila le za 4,2 odstotka, kolikor je zakonsko določeno, je zdaj znano tudi, kakšna bo višina minimalnega regresa. Ta bo, tako kot minimalna plača, letos višji, in sicer za 50,54 evra. Po novem bo regres znašal najmanj 1.253,90 evra, zaposlenim v javnem sektorju pa ga bodo izplačali že marca, in ne junija, kot običajno.  

Zakon določa, da se mora minimalna plača uskladiti vsaj z inflacijo v preteklem letu, ko je ta znašala 4,2 odstotka. Na razočaranje mnogih se je minister za delo Luka Mesec prav za toliko odločil povišati minimalno plačo. Ta po novem znaša 1.253,90 evra bruto oziroma 902 evra neto, kar pomeni dvig za 50,54 evra oziroma 4,2 odstotka. 

Dvigu minimalne plače sledi tudi dvig regresa. Medtem ko se je leta 2023 zaradi dviga minimalne plače tudi regres konkretno povišal, za 128,93 evra, bo letošnji dvig za polovico manjši in bo znašal 50,54 evra. Regres do zneska povprečne plače ni obdavčen, kar pomeni, da je bruto znesek enak neto znesku. Zaposleni bodo tako na račun dobili najmanj 1.253,90 evra (lani 1.203,36 evra).

Regres na računu javnih uslužbencev že marca

Zaposleni v javnem sektorju bodo deležni še ene spremembe. Decembrski del dogovora o plačah v javnem sektorju namreč določa, da regres prejmejo prej kot običajno. Več kot 200 tisoč zaposlenih v javnem sektorju bo letošnji regres dobilo že marca, in ne junija, kot je veljalo v preteklosti.

Denar
Novice Mesec se je odločil: toliko bo letos znašala minimalna plača
Ne spreglejte