Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2024,
12.11

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

Natisni članek

minimalna plača

Torek, 23. 1. 2024, 12.11

3 mesece

Mesec se je odločil: toliko bo letos znašala minimalna plača

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23
Denar |  V primerjavi z minimalno plačo leta 2023, ki je bila pri 1.203,36 evra bruto, bo nova minimalna plača višja za 50,54 evra in bo znašala 902 evra neto. | Foto Shutterstock

V primerjavi z minimalno plačo leta 2023, ki je bila pri 1.203,36 evra bruto, bo nova minimalna plača višja za 50,54 evra in bo znašala 902 evra neto.

Foto: Shutterstock

Minimalna plača bo v novem letu določena pri 1.253,90 evra bruto oziroma 902 evra neto, kar pomeni dvig za 50,54 evra oz. 4,2 odstotka glede na lani, je odločil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Gre za minimalno zakonsko uskladitev, saj bo dvig sledil le letni inflaciji ob koncu leta 2023.

V skladu z zakonom o minimalni plači se minimalna plača enkrat letno uskladi najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin. Za uskladitev se uporabi uradni podatek statističnega urada o letni inflaciji decembra preteklega leta. Ta je znašala 4,2 odstotka.

Pri uskladitvi minister za delo ob rasti cen življenjskih potrebščin upošteva tudi druge zakonske kriterije, kot so gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarska rast in gibanje zaposlenosti, obenem se predhodno posvetuje tudi s socialnimi partnerji.

Mesec sledil predlogu gospodarstva

Medtem ko so delodajalci vztrajali, da letošnji dvig glede na negotove gospodarske razmere ne sme presegati zakonskega minimuma, so imeli v sindikatih precej večja pričakovanja. Predlagali so najmanj 7,5-odstotno zvišanje.

Minister Luka Mesec se je odločil za minimalno zakonsko uskladitev in tako sledil pogledom gospodarstva. V primerjavi z minimalno plačo leta 2023, ki je bila pri 1.203,36 evra bruto, bo nova minimalna plača višja za 50,54 evra in bo znašala 902 evra neto. 

Novi znesek je tako 1.253,90 evra, velja pa za plačilo dela, opravljenega po 1. januarju letos.

Minister pozval k prenovi kolektivne pogodbe v javnem in zasebnem sektorju

Mesec je ob objavi odločitve znova spomnil, da je DZ prav na pobudo Levice leta 2018 sprejel novo širšo definicijo minimalne plače. Rezultati te spremembe so po njegovem prepričanju zgovorni.

Od leta 2011 do 2017 se je minimalna plača, kot je navedel, povečala za 17,4 odstotka, v zadnjih petih letih pa za 42,7 odstotka. Povprečna plača se je v prvem obdobju medtem povečala za 10,3 odstotka, v zadnjih petih letih pa za 30,1 odstotka. "Pozitivni učinki naših ukrepov na področju minimalne plače so jasni," je prepričan Mesec.

Je pa ob tem zatrdil, da je treba večji poudarek v prihodnje posvetiti dvigu drugih plač, saj da so številni plačni razredi tako v javnem kot zasebnem sektorju pod ravnjo minimalne plače.

"Stališče vlade je, da letos minimalno plačo dvignemo za stopnjo inflacije, torej za 4,2 odstotka, hkrati pa kot minister za delo sprejemam dve pobudi sindikatov: uveljaviti moramo pravilo 'enka je minimalka' in opraviti nov izračun življenjskih stroškov, ki bo temeljil na posodobljenih podatkih dviga cen oziroma življenjskih stroškov," je zapisal minister.

S ciljem ureditve plačnih razmerij je sindikate in delodajalce tudi pozval, da letos ustrezno prenovijo kolektivne pogodbe v javnem in zasebnem sektorju. "Delo vseh zaposlenih mora biti namreč ustrezno ovrednoteno in nagrajeno," je prepričan Mesec.

Delodajalci zadovoljni z višino uskladitve minimalne plače

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pozdravljajo odločitev ministrstva za delo, da se bo minimalna plača letos zvišala za 4,2 odstotka. "Pozdravljamo to, da so upoštevali zakonska določila, da se jo določi v znesku, ki upošteva uskladitev le s stopnjo inflacije," je dejal glavni izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček.

"Vsakršen odmik od tega bi bil nesprejemljiv," je povedal Gorenšček in spomnil, da so na to delodajalci posebej opozarjali.
Mitja Gorenšček, GZS | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA "Razmere, v katerih posluje slovensko gospodarstvo, so že dovolj zaostrene, poleg tega je vlada lani podjetjem že naložila dodatne obremenitve. Odločitev ministra za delo Luke Mesca je prava tudi z vidika javnofinančnega primanjkljaja," je še ocenil.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je danes objavilo, da bo minimalna plača za leto 2024 znašala 1253,90 evra bruto oziroma 902,07 evra neto. V primerjavi z letom 2023 bo višja za 4,2 odstotka oz. slabih 51 evrov, s čimer dvig sledi ugotovljeni inflaciji v letu 2023. 
Sindikati obžalujejo zamujeno priložnost za višji dvig minimalne plače

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) v zvezi z napovedanim 4,2-odstotnim dvigom minimalne plače menijo, da je bila zamujena priložnost za višji dvig. Kljub temu so pozdravili dejstvo, da je vlada odstopila od prvotnega predloga, ki je predvideval zamrznitev višine minimalne plače.

"Glede na vse ostale elemente, ki lahko vplivajo na višino minimalne plače, menimo, da je bila zamujena priložnost za višji dvig minimalne plače, ki bi sledil precej večjemu odstotku rasti cen osnovnih življenjskih potrebščin," so v odzivu zapisali pri ZSSS. 
Minimalna plača | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek
Ob tem so dodali, da se glede na predloge, ki so jih sami posredovali, strinjajo z namero, da se minimalni življenjski stroški ugotavljajo pogosteje kot vsakih šest let, ter da se stremi k cilju, da nihče, ki dela, ne more prejemati osnovne plače, ki je nižje od minimalne. "Gre za dve ključni področji, ki bosta prispevali k dostojnemu plačilu vsakega delavca in delavke," so poudarili.

ZSSS se je sicer zavzemala, da bi se minimalna plača zvišala za vsaj 7,5 odstotka.
Luka Mesec
Novice Luka Mesec na pogovor o novi višini minimalne plače
zdravniki stavka Fides
Novice Preverili smo: ali zdravniki res odhajajo?
Spotkast
Novice "Upam, da cene ne bomo začeli plačevati bolniki" #Spotkast
Ne spreglejte