SiolNET. Posel danes Novice
0,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Premogovnik Velenje podpisal pogodbi za uvoz indonezijskega premoga

0,62

termometer

Premogovnik Velenje |  | Foto: Matej Leskovšek
Foto: Matej Leskovšek

Premogovnik Velenje je na podlagi analize okoljske in tehnološke sprejemljivosti premogov za potrebe Termoelektrarne Šoštanj (Teš) podpisal pogodbi za uvoz indonezijskega premoga. Obenem se nadaljujejo pogovori za dodatne dobave energenta z dobavitelji z območja Balkana in vzhodne Evrope.

Kot so za STA še povedali v Premogovniku Velenje, nabavni postopki še niso končani, zato več informacij ne morejo posredovati.

Zaradi varčevanja s premogom je trenutno zaustavljen šesti blok Teš, zaustavitev bo trajala vsaj do sredine novembra. Šoštanjsko termoelektrarno so začasno izklopili iz omrežja 14. oktobra, da bi premog privarčevali za zimske mesece, ko bodo potrebe po elektriki večje in bo uvoz elektrike predvidoma dražji kot zdaj.

Jedrska elektrarna Krško Novice Po enomesečnem remontu Krška nuklearka znova v pogonu

Razlog za pomanjkanje premoga za delovanje elektrarne se skriva v ponavljajočih se geomehanskih težav Premogovnika Velenje ter posledicah prvih ukrepov za opuščanje rabe premoga. Po navedbah rudnika izkop premoga trenutno poteka na odkopni plošči D k.-110, ki je po načrtovanem koncu odkopavanja na odkopni plošči B k.-110 edina aktivna.

Zaradi energetske krize je vlada zato odločila, da je treba premog v Teš uvažati, dokler Premogovniku Velenje izkopa ne bo uspelo zvišati na zadovoljivo raven.

Teš je po pridobitvi okoljevarstvenega dovoljenja opravila postopke testiranja 10 tisoč ton indonezijskega premoga. Preliminarni rezultati projektanta kotla za indonezijski premog so pokazali, da je premog za testiranje sosežiga z lignitom ustrezen.

Teš preizkuša tudi pet drugih vrst premoga, ki imajo enako ali boljšo kurilno vrednost ter podobno kemijsko sestavo kot velenjski lignit. Ko bo test posamezne vrste premoga končan, bo Teš Premogovniku Velenje predstavila elaborat z rezultati testiranja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin