SiolNET. Posel danes Novice
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pozor: danes zadnji dan za poračun dohodnine iz drugega svežnja

0,26

termometer

Dohodnina
Foto: Metka Prezelj

Danes se izteka rok za doplačilo dohodnine za leto 2019 za tiste zavezance, ki so informativne izračune prejeli v začetku junija. Vsi skupaj morajo državi vrniti nekaj več kot 64 milijonov evrov. Kdor je lani med letom plačal previsoko akontacijo dohodnine, pa bo preplačani znesek najpozneje danes dobil vrnjen na bančni račun.

delo od doma Novice Žarišča koronavirusa tudi podjetja. Stroka poziva: Delajte od doma.

Po prvem svežnju informativnih izračunov dohodnine za 798.943 zavezancev, izdanem konec marca, je šel ob koncu maja na pošto še drugi sveženj informativnih izračunov za dodatnih 686.961 zavezancev. Od teh je finančna uprava za 51,1 odstotka zavezancev izračunala, da bodo del plačane dohodnine dobili vrnjen. Povprečni znesek vračila je 626 evrov, vsem skupaj pa bo država vrnila 219,7 milijona evrov. Denar lahko na svojih bančnih računih pričakujejo najpozneje danes, prvi pa so ga prejeli tisti, ki so olajšavo za vzdrževane družinske člane uveljavljali elektronsko prek sistema eDavki, piše STA.

Zaradi epidemije informativni izračuni izjemoma v treh paketih

Da morajo dohodnino doplačati, pa je pisalo na izračunih za nekaj več kot eno tretjino zavezancev iz drugega svežnja. Ti morajo zahtevani znesek poravnati najpozneje do danes, in sicer v povprečju vsak 263 evrov oz. v skupnem znesku 64,2 milijona evrov. Izjema so zavezanci, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, saj ta zadrži izvršitev.

Preostalih 13,4 odstotka izračunov v drugem svežnju je bilo brez vračila ali doplačila dohodnine. Finančna uprava je zaradi epidemije bolezni covid-19 letos izjemoma pošiljala informativne izračune dohodnine v treh paketih. V zadnjem, odposlanem konec junija, so bili izračuni za zadnjih 69.087 zavezancev, predvsem samostojnih podjetnikov. Zanje se v četrtek izteče rok za morebitno vložitev ugovora.

Niso pa informativnega izračuna dohodnine prejeli tisti, za katere na Fursu od izplačevalcev dohodkov niso prejeli podatkov o odmeri dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, vendar najpozneje do 31. avgusta, še navaja STA.

Zlato, zlate palice, zlate ploščice Posel danes Cena zlata dosegla novo rekordno vrednost

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin