SiolNET. Posel danes Novice
4,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Posledice zapravljanja javnega denarja? Nemčija z rekordno inflacijo.

4,13

termometer

merkel
Nemška kanclerka Angela Merkel Foto: Reuters

Cene življenjskih potrebščin v Nemčiji so se maja na letni ravni po predhodni oceni tamkajšnjega statističnega urada Destatis zvišale za 2,5 odstotka. To je najvišja stopnja inflacije v zadnjih 10 letih. Vodja ECB Christine Lagarde miri, da je višja inflacija v območju z evrom večinoma posledica začasnih dejavnikov, povezanih s pandemijo novega koronavirusa, in da ne bo spodbudila banke k hitremu zaostrovanju denarne politike.

Največje evropsko gospodarstvo, ki sicer okreva po koronavirusni krizi, je takšno stopnjo inflacije nazadnje zabeležilo septembra 2011, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Inflacija v državi se od začetka leta stalno povečuje, deloma zaradi uvedbe davka na ogljik in konca šestmesečnega znižanja prometnega davka, ki je bil namenjen ublažitvi gospodarske škode zaradi pandemije.

stanovanje dom dizajn oprema Posel danes 3.500 evrov za kvadratni meter. So stanovanja predraga za povprečnega Ljubljančana?

Italija maja z 1,3-odstotno inflacijo
Italija je maja na letni ravni po predhodni oceni tamkajšnjega statističnega urada Istat zabeležila 1,3-odstotno inflacijo, potem ko je bila aprilska 1,1-odstotna. Majska inflacija, ki so jo navzgor potisnile v povprečju za 9,8 odstotka višje cene energije, je za 0,3 odstotne točke presegla pričakovanja ekonomistov.
Cene življenjskih potrebščin so maja v primerjavi z aprilom v povprečju ostale nespremenjene, medtem ko so ekonomisti pričakovali 0,4-odstotno rast.

Denar Novice Okrevanje spodbudno, a nad gospodarstvom še senca covid-19

Višje cene energije

Največji učinek na majsko letno inflacijo so imele v povprečju za 10 odstotkov višje cene energije. Ta se je sicer aprila podražila za osem odstotkov in aprilsko letno inflacijo pognala na dva odstotka.

Hrana je bila v povprečju za 1,5 odstotka dražja kot maja lani, medtem ko so se cene storitev zvišale za 2,2 odstotka.

Bencin Posel danes Bencin in dizel v šestih mesecih dražja za okoli 20 odstotkov

ECB miri, visoka inflacija ne bo dolgotrajna

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki ga upošteva Evropska centralna banka (ECB), je bila 2,4-odstotna. Cilj ECB je blizu, a pod dvema odstotkoma.

Vodja ECB Christine Lagarde je že večkrat ponovila, da je višja inflacija v območju z evrom večinoma posledica začasnih dejavnikov, povezanih s pandemijo covida-19, in da ne bo spodbudila banke k hitremu zaostrovanju denarne politike.

Mesečna rast cen življenjskih potrebščin v maju je bila 0,5-odstotna.

Gospodarska rast Posel danes Umar izboljšal napoved za Slovenijo

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin