Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,48

27

Natisni članek

Mip Marko Volk Vojteh Volk sodišče izvršba

Ponedeljek, 11. 2. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

Pogrebnik Mipa pred upniki zbežal v elitno sosesko nad Zagrebom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,48

27

Marko Volk, Martin Kovač | Nekdanja vodilna v Mipu Martin Kovač (levo) in Marko Volk (desno) sta, medtem ko je proti njima potekalo sojenje v kazenskih in odškodninskih zadevah, prebivališče preselila v tujino. | Foto STA

Nekdanja vodilna v Mipu Martin Kovač (levo) in Marko Volk (desno) sta, medtem ko je proti njima potekalo sojenje v kazenskih in odškodninskih zadevah, prebivališče preselila v tujino.

Foto: STA

Upniki družine Volk, ki je pokopala dobro delujoči primorski družbi Mip in Pomurka, so še naprej v lovu za njenim milijonskim premoženjem, ki pa se jim izmika.

Konec tedna bodo na zahtevo enega od upnikov poskušali prek sodišča prodati del premoženja družine Volk, ki je pokopala Mesno industrijo Primorske (Mip).

Gre za poslovne prostore na Dalmatinovi v samem središču Ljubljane. Nekaj več kot sto kvadratnih metrov velika nepremičnina v pritličju staromeščanske stavbe bo na dražbi na prodaj za zgolj 130 tisoč evrov.

Njen lastnik je Marko Volk, sin nekdanjega prvega moža Mipa Vojteha Volka. Kot je znano, so Volkovi lastninili nekoč uspešno mesnopredelovalno družbo in jo popeljali v stečaj, zaradi tega pa je na cesti končalo skoraj 700 delavcev. Volkovi so medtem vztrajali, da so Mip v resnici pokopale banke.

Vojteh Volk | Foto: Vojteh Volk Potem ko je bil Vojteh Volk zaradi preslepitve bank pri pridobivanju posojila in zlorabe položaja obsojen na leto in pol zaporne kazni, so člani družine Volk jeseni izgubili še tožbo, ki jo je zoper njih vložila propadla Pomurka. Plačati ji morajo pol milijona evrov.

Pomurka se bo zdaj vpisala na dolg seznam upnikov, ki so proti družini Volk vlagali izvršbe. Na vrhu so nekdanje družbe iz skupine NKBM, ki so Mipu posodile skoraj 30 milijonov evrov in večino denarja izgubile.

Vojteh Volk
Novice Višje sodišče deloma oprostilo obsojene v zadevi Mip

Oče rešil vilo, sin in zet (še) ne

Glavna tarča upnikov so več milijonov evrov vredne nepremičnine, do katerih je družina Volk prišla v času, ko je vladala Mipu.

Največ sta vredni vili v ljubljanskem Podutiku. Prva, ocenjena na 750 tisoč evrov, je v lasti Marka Volka. Drugo, vredno 1,5 milijona evrov, pa obvladujeta Anda Volk Kovač, hči Vojteha Volka, in njen mož Martin Kovač, ki je vodil Pomurko. Njuno gradnjo so končali leta 2008, tik pred stečajem Mipa.

Toda upniki, ki bodo utrpeli milijonske izgube, dolgovanega denarja verjetno nikoli ne bodo videli. Družina Volk je namreč po tem, ko so jo doletele prve kazenske ovadbe, poskrbela za zaščito svojega premoženja.

V Podutiku ima družina Volk v lasti dve vili

Na njihovih vilah v prestolnici so se v letu 2009, ko je Mip končal v stečaju, pojavili visoki zemljiški dolgovi, ki so jih v preteklosti številni zadolženi in toženi posamezniki uporabljali za poceni obrambo hiš in stanovanj pred rubežem. Zaradi tega so imeli tudi upniki družine Volk z zasegom nepremičnin velike težave.

Pred njihovimi rokami so očitno dokončno rešili tudi premoženje glave družine. Hiša Vojteha Volka je že od leta 2008 v lasti žene Vanje Šmid Volk, na njej pa danes ni vpisane nobene hipoteke.

Novice Kako so oče, sin in zet uničili nekoč veliki Mip

Ga bodo sodišča na Hrvaškem našla?

Medtem ko upniki prek sodišč za zdaj neuspešno terjajo plačilo dolgov, pa so jim Volkovi dodatno otežili delo.

Nekateri člani družine so v lanskem letu, ko se je že končevalo sojenje v odškodninski tožbi Pomurke, svoje stalno prebivališče, očitno zaradi bojazni pred rubežniki, preselili v tujino. Tam jim bodo mnogo težje vročali sodne pošiljke.

Marko Volk, nekdanji direktor Mipa, je po novem prijavljen na Hrvaškem, v elitni zagrebški soseski Tuškanac nad starim mestnim jedrom. Tamkajšnje stanovanjske nepremičnine se prodajajo tudi za več kot 3.000 evrov na kvadratni meter.

Po naših podatkih je Volk julija lani svoj uradni naslov prijavil v večstanovanjski stavbi, ki je v neposredni bližini španskega veleposlaništva. Med lastniki stanovanj ni članov družine, tako da nepremičnino verjetno najema.

Soseska Tuškanac, kjer je po novem prijavljen Marko Volk

Sosedje najbogatejši Hrvati

Njegovi sosedje so nekateri znani in premožni Hrvati. Bližnjo vilo je pred časom kupil poslovnež Luka Rajić, nekdanji lastnik hrvaške živilske družbe Dukat, čigar premoženje je ocenjeno na 280 milijonov evrov.

Sosednja stavba, obnovljena v letu 2011, je v lasti Nikole Perenčevića, ki je že s 25 leti v hrvaški državni družbi HAC bdel nad financiranjem projekta gradnje avtoceste Zagreb-Split. Pozneje so preiskovali sume korupcije, pri katerih naj bi izginilo več kot sto milijonov evrov.

Bolj znan je njegov oče Mihajlo Perenčević, ki ima odlične zveze v Rusiji. Njegovo gradbeno podjetje Velestroj tam že več kot 20 let sodeluje pri velikih projektih, med drugim je gradilo naftovode. Velja za prijatelja ruskega predsednika Vladimirja Putina, v začetku leta 2014 pa je z ruskimi vlagatelji napovedal gradnjo golfišča na otoku Mali Lošinj.

V tujino se je uradno preselil tudi Martin Kovač, nekdanji prvi mož Pomurke in zet Vojteha Volka. Svoje prebivališče je prijavil v Nemčiji, v manjšem mestecu Greven v Severnem Porenju - Vestfaliji.

To je po naših podatkih naredil konec leta 2015, le nekaj mesecev pred obsodbo senata Okrožnega sodišča v Ljubljani na dve leti zapora. Ugotovili so, da si je v letih od 2007 do 2009 s transakcijskega računa družbe Mip DML prisvojil več kot 81 tisoč evrov.

kolaž
Novice Upniki že nad 300 skrivalcev premoženja, med njimi vrsta znanih imen

80 milijonov evrov dolgov

Družina Volk je bila sicer ena prvih, ki je izpeljala menedžerski prevzem praktično brez lastnega denarja. Da se bo klavrno končal, je kazalo že takrat.

Leta 2004, preden so Volkovi prevzeli Mip, je imel ta za okoli 15 milijonov evrov finančnih obveznosti. Tri leta pozneje, po prevzemu in nakupu nekaterih konkurentov (Pomurka), so družbe v skupini Mip bankam in lizinškim hišam dolgovale skoraj sto milijonov evrov.

Celotno razsežnost dogajanja je razkril šele stečajni postopek, zaradi katerega je na zavodu za zaposlovanje končalo 660 nekdanjih delavcev Mipa in Pomurke.

MIP, bik | Foto: STA , Foto: STA , Samo upnikom Mipa so priznali za več kot 80 milijonov evrov terjatev. Po desetih letih in (raz)prodaji večine premoženja pa je zanje ostalo manj kot sedem milijonov evrov. Večina je šla za poplačilo bank in delavcev, dobavitelji pa so ostali praznih rok.

Pogrebniki Mipa so se, kot rečeno, zaradi slabega vodenja in domnevnega izčrpavanja znašli tudi na zatožni klopi.

V začetku leta 2017 so bili na prvi stopnji tudi obsojeni. Z neresničnimi podatki o poslovanju in izmišljenimi zavarovanji naj bi namreč zavedli banke, s čimer so za Mip pridobili šest milijonov evrov posojila, ki ga ta nikoli ni vrnil.

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so Vojtehu Volku prisodili šest let, Marku Volku in Martinu Kovaču pa po dve leti in pol zaporne kazni. Pozneje je Višje sodišče v Ljubljani Vojtehu Volku omililo kazen, Marka Volka in Martina Kovača pa oprostilo očitkov.

Ne spreglejte