Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 5. 2015,
13.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 22. 5. 2015, 13.58

7 let, 12 mesecev

Kako so oče, sin in zet uničili nekoč veliki Mip

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Začelo se je sojenje nekdanjim vodilnim v Mipu, Vojtehu Volku, njegovemu sinu Marku Volku in zetu Martinu Kovaču. Vsi trije so krivdo zanikali.

Tožilstvo nekdanjemu koordinatorju in solastniku skupine Mip Vojtehu Volku očita zlorabe položaja in preslepitev konzorcija bank pri pridobitvi posojila. Preslepitev bank tožilstvo očita tudi njegovemu sinu Marku, ki je bil direktor Mipa, in zetu Martinu Kovaču, ki je bil direktor Pomurke.

Z neresničnimi podatki o poslovanju in izmišljenimi zavarovanji naj bi zavedli banke, s čimer naj bi za Mip pridobili več kot sedem milijonov evrov posojila, ki ga Mip nikoli ni vrnil. Vsi trije so krivdo danes zanikali.

Agonijo Mipa povzročili pohlepni menedžerji Agonija zdaj že propadlega podjetja Mip se je začela leta 2008, ko so ga lastni menedžerji pahnili v dolgove. Propad se je začel tako kot pri številnih znanih slovenskih zgodbah velikih podjetij, s pogajanji z bankami o reprogramiranju dolgov.

Leta 2007 je tako sinu Marku in očetu Vojtehu Volku, ki sta bila večinska lastnika Mipa, uspelo prepričati pet bank o podpisu pogodbe o reprogramiranju starih dolgov. V zameno sta zastavila stoodstotna deleža družb Vita Kolding in Vita Commerce. Zastavila sta tudi blagovne znamke Mip, Pomurka, Kekec pašteta in Kraljica mortadela Gorica.

Pomurka terja 2,8 milijona evrov Družini Volk in Kovač pa v težave nista spravili le Mipa, temveč tudi Pomurko, ki je bila prav tako pomembna in znana mesnopredelovalna družba s prepoznavnimi blagovnimi znamkami. Mip je Pomurko prevzel leta 2005, ta pa zdaj od družine Volk terja 2,8 milijona evrov.

Vojteh Volk je postal direktor Mipa decembra 2003, že nekaj dni pozneje je podjetje Vita Commerec, ki je bilo v lasti njegovega sina Marka, odkupilo 16,44 odstotka delnic Mipa. Kot je pred leti navajal Dnevnik, je januarja 2004 Vojteh Volk prek svojega podjetja Eurovit od družbe SFM odkupil 8,45 odstotka delnic Mipa. Konec leta 2004 je imela družina Volk v lasti že petino Mipa, oktobra 2005 pa je objavila namero za prevzem družbe in v okviru te ponudbe postala 28-odstotna lastnica podjetja.

V slabem letu, novembra 2006, je družina Volk svoj delež povečala na 37 odstotkov. Pri dokapitalizaciji sta sodelovali Vita Holding, ki je bila v lasti očeta in sina, ter italijanska družba Paolo Melingo.

Vojteh Volk: Večina družb v stečaju Stečaj Eurovita je končan, prav tako stečaj podjetja na Madžarskem, prav tako ni več večinski lastnik podjetja 3V v Italiji, končan je tudi stečaj Vite Holdinga, je o svojih lastniških deležih na sodišču pojasnjeval zdaj upokojeni Vojteh Volk.

Z zagovorom obdolženih se bo glavna obravnava začela le dan pred sodnimi počitnicami, 14. julija, če bo zdaj upokojeni Vojteh Volk, ki je medtem preživel srčni napad, zaradi zdravljenja lahko prišel. Sicer pa so obdolženi zaradi Mipa v še nekaj kazenskih postopkih.

Ne spreglejte