SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor začenja pogovore za izbiro novega guvernerja

2

termometer

Predsednik republike Borut Pahor bo danes in v četrtek opravil posvete s predstavniki poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti o kandidatih za guvernerja Banke Slovenije.

Predlagani kandidati za to funkcijo so Janez Fabjan, Boštjan Jazbec in Franjo Štiblar. Predsednik republike Pahor bo posvete o možnih kandidatih začel popoldne in jih nadaljeval v četrtek dopoldne. V njih se bo potrudil za oblikovanje trdne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem, so sporočili iz njegovega urada. Izbranega kandidata bo DZ predlagal najpozneje do 3. aprila.

Kandidat potrebuje 46 glasov Pahor bo izbranega kandidata, podobno kot v primeru predloga varuhinje človekovih pravic, napotil, da pred glasovanjem v DZ opravi predstavitev v poslanskih skupinah. DZ mora o kandidatu glasovati najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, kandidat pa je izvoljen, če zanj glasuje večina oz. 46 poslancev.

Predsednik lahko predlaga tudi "svojega" kandidata Predsednik lahko sicer za guvernerja predlaga enega ali več kandidatov, odloči pa se lahko tudi za nekoga, ki se ni prijavil na razpis. Tako se je, denimo, zgodilo v primeru varuha človekovih pravic, ko je na razpis prispelo 26 kandidatur, Pahor pa je po (neuspelih) pogovorih s poslanskimi skupinami predlagal svojo kandidatko, ki je bila nato v DZ z visoko podporo tudi imenovana na to funkcijo.

Dosedanjemu guvernerju Banke Slovenije Marku Kranjcu se mandat izteče 16. julija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin