SiolNET. Posel danes Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

OZS in GZS: Zadolževanje še ni razlog za praznovanje

4

termometer

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) in Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ob zadnji zadolžitvi države opozarjata, da je ključno vprašanje, za kaj bo država porabila ta sredstva.

Slovenija se je z izdajo pet- in desetletnih dolarskih obveznic zadolžila za 3,5 milijarde dolarjev (2,56 milijarde evrov), v OZS pa kot spodbudno izpostavljajo dejstvo, da je državi med transakcijo zaradi velikega interesa uspelo znižati pribitek.

Na GZS se sprašujejo, kako bomo odplačevali še vedno visoke obresti in glavnico dolga, če ne bo gospodarske rasti in novih delovnih mest. "Sodeč po različnih stališčih, tudi političnih, ki jih te dni spet lahko zasledimo v javnosti, se v Sloveniji vsi še vedno ne zavedajo, kako zelo nevaren je stampedo zadolževanja, ki se še kar nadaljuje," so zapisali.

Po oceni GZS je zadnja izdaja državnih obveznic zato tudi ponoven preizkus zrelosti celotne slovenske družbe, tudi z zornega kota, kako bomo z izposojenim denarjem ravnali.

Država mora letos odplačati za 3,3 milijarde evrov glavnic, od tega sta večji odplačili aprilsko za 1,5 milijarde evrov in oktobrsko za 1,1 milijarde evrov. Približno milijardo evrov naj bi bilo proračunskega primanjkljaja, država pa želi ob vsem tem leto končati s tako rezervo, da bo v leto 2015 vstopila normalno. Zaradi vsega tega bo morala iti na trg dvakrat.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin