Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 10. 2013,
8.41

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sempl oglaševanje

Torek, 15. 10. 2013, 8.41

7 let, 2 meseca

Oglaševalci negotovi glede prioritet marketinga v prihodnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
76 odstotkov sodelujočih strokovnjakov za marketing v Ameriki je prepričanih, da se je marketing v zadnjih dveh letih spremenil bolj kot v prejšnjih petdesetih letih.

Raziskava podjetja Adobe je tudi pokazala, da oglaševalci v ZDA nimajo jasne predstave o tem, katero področje marketinga in oglaševanja bo v naslednjih treh letih najpomembnejše. Med 10 in 13 odstotki vprašanih v raziskavi je kot najpomembnejša področja v marketingu, na katera se bodo usmerili v naslednjih treh letih, navedlo marketing na družbenih omrežjih, personalizacijo in ciljanje, kreativnost in inovativnost v marketinških programih, digitalno kanalizacijo in večkanalni marketing. Kaže torej, da so njihova mnenja glede prihodnjih prioritet marketinga precej deljena. Bolj soglasni so pri navajanju področij, ki v prihodnosti ne bodo tako pomembna – zelo malo vprašanih meni, da bodo imeli organizacija dogodkov in odnosi z javnostmi velik vpliv v bližnji prihodnosti.

S podobnimi vprašanji in pomisleki se v zadnjem času ukvarjajo tudi oglaševalci v Slovenji in širši regiji. Del odgovorov ponuja 15. Sempl, tradicionalna konferenca o medijskih trendih, ki bo 28. in 29. novembra letos potekala v Portorožu. Konferenca poteka letos pod delovnim naslovom“Vodi ali pusti umreti”, s čimer organizatorji udeležence opozarjajo tako na nujnost takojšnjih in radikalnih sprememb oglaševanja, komuniciranja ter tudi prodaje in poslovanja. V skrbno izbranem programu letos sodeluje več kot 30 predavateljev, večinoma iz ZDA in Evrope, ki bodo predstavili praktične primere delovanja na področjih izbranih tem.

Med najbolj zanimivi predavanji velja omeniti nastope direktorja digitalnega marketinga pri znani modni znamki Desigual (Španija) Pedra Quintana de Vriesa, ki poudarja, da morajo biti kot relativno majhno podjetje z omejenimi sredstvi za marketing pri delu kreativni. Medijski direktor enega navječjih svetovnih oglaševalcev na svetu, Unileverja, Aleksander Smigielski bo predvsem predstavnikom medijem predaval o znanjih in potrebah, ki jih imajo danes multinacionalke. Poudarja, da “naročniki ne marajo, da jih imajo mediji in oglaševalske agencije za neumne«, saj imajo sami veliko znanj, predvsem pa podatkov o uspešnosti različnih marketinških strategij.

O organizaciji dogodkov, koncertov, druženj in posebnih prireditev, ki postajajo vse pomembnejše marketinško orodje oglaševalcev, bo govoril Parag Bhandari, direktor podjetja UC Strategies iz ZDA. Podjetje, ki ga vodi je neznano, če pa vemo, da sodelujejo pri največjih svetovnih prireditvah znanega pivovarja, kozmetične hiše, avtomobilskega proizvajalca, lahko zaznamo, kako bogate izkušnje ima in kaj vse lahko na predavanju o tej temi izvedo strokovnjaki iz regije.

Vsi vemo, da je pojavnost posameznika ali blagovne znamke na prvi strani iskalnikov izredno pomembna! Osemdeset odstotkov uporabnikov, na primer Googla, namreč pregleda samo prvo stran izpisa. Na vprašanje, ali je možno in kako se da vplivati na morebitne škodljive zapise ali mnenja o posamezniku, storitvi ali proizvodu bo odgovarjala direktorica podjetja Igniyte iz Velike Britanije, Caroline Skipsey. Predstavila bo številne primere iz prakse, saj se njihovo podjetje ukvarja s prav to ozko specializirano dejavnostjo.

Na 15. Semplu tudi nagrade sempler za medijske presežke leta Na konferenci bo letos že enajstič potekalo tekmovanje Sempler za medijske strategije leta. Medijski strategi, naročniki in mediji na njem predstavijo svoje najboljše projekte ter se potegujejo za zlate nagrade – semplerje, v šestih tekmovalnih kategorijah in glavno nagrado veliki sempler, ki je podeljena najboljši medijski strategiji preteklega leta.

Tekmovanje je v lanskem letu doživelo številne spremembe, saj se je, kot je takrat izjavila Valerija Prevolšek, predsednica Sempla in direktorica Media Poola, medijska panoga v zadnjem desetletju korenito spremenila, s tem pa se je pojavila tudi potreba po drugačnih kategorijah, pravilih ocenjevanja in načinu prijave del.

V kategoriji A – strateška uporaba medijskega spleta se bodo za semplerje potegovali komunikacijski projekti, ki strateško in domiselno uporabljajo splet medijev oziroma komunikacijskih kanalov. Kategorija B bo nagrajevala inovativno uporabo komunikacijskega kanala, kategorija C – najboljša ciljana akcija pa je namenjena komunikacijskim projektom, ki na učinkovit način prepoznavajo in dosežejo svojo ciljno skupino. V kategorijo D – najboljša izkustvena akcija se lahko prijavijo projekti, kot so dogodki, projekcije, sponzorstva, gverilski marketing, neklasične aktivnosti (BTL) in direktna pošta. V kategoriji E – najboljša izraba digitalnega okolja bodo nagrajene najbolj domiselne digitalne akcije, v kategoriji F pa bo nagrajena najboljša akcija na družbenih omrežjih.

Tudi letos bo prijavljena dela presojala žirija, v kateri so priznani medijsko-komunikacijski strokovnjaki iz jadranske regije. Na čelu devetčlanske žirije je Biljana Kolaković, regijska izvršna direktorica medijske agencije Universal Media Beograd, ki poudarja, da je "odlična tista medijska akcija, ki ji uspe angažirati potrošnike"

Poleg nje bodo prijavljene medijske projekte ocenjevali še Silvana Ban, direktorica za znamčenje in medije pri hrvaški telekomunikacijski družbi Tele2 Croatia, Davor Bruketa, kreativni direktor v hrvaški oglaševalski agenciji Bruketa&Žinić OM, Saša Djurdjević, specialist za medijsko načrtovanje in zakup pri srbski medijski agenciji OMD Media Beograd, Barbara Modic, direktorica slovenske medijske agencije Pristop Media, Bojan Rendulić, direktor digitalne medijske agencije Initiative FB iz Srbije, Darja Teržan, vodja strateškega marketinga in razvoja v Mlekarni Celeia, Zoran Leban Trojar, partner in direktor slovenske agencije Sonce.net, in Senad Zaimović, direktor marketinške agencije Fabrika iz Bosne in Hercegovine.

Oglasno sporočilo

Ne spreglejte