SiolNET. Posel danes Novice
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova nadzornika Telekoma Rozman in Cerovšek Zupančičeva, delničarjem 4,50 evra dividende #foto

0,22

termometer

Skupščina TS
Telekom Slovenije do nastopa novega prvega moža Matjaža Merkana vodi podpredsednik uprave Tomaž Seljak. Foto: Ana Kovač

Delničarji Telekoma Slovenije na čelu z državo so na današnji skupščini za nova člana nadzornega sveta imenovali Igorja Rozmana in Barbaro Cerovšek Zupančič. Sklenili so, da bo dividenda znašala 4,50 evra bruto, kar je bistveno nižje kot lani. Članom uprave in nadzornega sveta so podelili razrešnico za delo v lanskem letu.

Telekom Slovenije Posel danes SDH namesto Vizjaka za nadzornico Telekoma predlaga Barbaro Cerovšek Zupančič

Uprava in nadzorni svet sta poleg Igorja Rozmana med nadzorniki želela Andreja Vizjaka, ta pa je, kot se je danes seznanila skupščina, od kandidature odstopil. Slovenski državni holding (SDH) je v četrtek vložil nasprotni predlog in namesto Vizjaka za nadzornico predlagal članico uprave Deželne banke Slovenije Barbaro Cerovšek Zupančič. Delničarji so predlog podprli. Novima nadzornikoma štiriletni mandat začne teči danes.

Letos precej nižja dividenda kot lani

Imenovanje dveh novih nadzornikov Telekoma Slovenije je bilo potrebno zaradi odstopov Ljubomirja Rajšića in nekdanje prve dame SDH Lidie Glavina. Rajšiću je funkcija prenehala 18. junija, Lidia Glavina pa je nadzornica ostala do današnje skupščine.

Skupščina, udeležil se je ni nihče od Telekomovih nadzornikov, je odločala tudi o uporabi bilančnega dobička za lani v vrednosti slabih 39 milijonov evrov. Podprla je predlog uprave in nadzornega sveta, po katerem bo dividenda 4,50 evra bruto, kar pomeni, da bo družba za izplačilo dividend namenila 29,3 milijona evrov, preostanek bilančnega dobička pa prenesla. Dividende bodo izplačali 29. oktobra.

Član uprave TS Ranko Jelača, članica uprave TS Vida Žurga in podpredsednik TS Matjaž Merkan. Član uprave TS Ranko Jelača, članica uprave TS Vida Žurga in podpredsednik TS Matjaž Merkan. Foto: Ana Kovač

Delničarji - država ima v družbi neposredno 62,54-odstotni lastniški delež, SDH je lastnik 4,25-odstotnega deleža, Kad pa 5,59-odstotnega - bodo tako letos prejeli precej nižjo dividendo kot lani, ko je znašala kar 14,30 evra bruto. Pri tem je treba spomniti, da je uprava, tedaj še z Rudolfom Skobetom na čelu, predlagala dividendo v vrednosti 6,30 evra, a je SDH uspelo z nasprotnim predlogom, Telekom Slovenije pa je za izplačilo dividend lani namenil skoraj ves bilančni dobiček.

Mali delničarji so si sicer želeli višjih dividend. Društvo Mali delničarji Slovenije je tako vložilo nasprotni predlog, po katerem bi za izplačilo dividend namenilo nekoliko več, tako da bi ta znašala 5,50 evra bruto, te pa bi bile tudi izplačane prej. Predlog ni dobil dovolj podpore.

Arbitraža v Švici

Skupščina se je danes seznanila tudi s poslovanjem ter podelila razrešnico nadzornemu svetu in upravi, ki jo je lani še vodil Skobe. Ta je aprila letos sporazumno odšel z vrha Telekoma Slovenije, do nastopa mandata v torek imenovanega novega prvega moža Matjaža Merkana pa družbo vodi podpredsednik uprave Tomaž Seljak.

Ta je moral danes med drugim odgovarjati na vprašanje, ali je res, da so stroški arbitraže v zvezi z izplačilom polovičnega partnerja iz televizijske družbe Antenna TV SL, ki upravlja televizijo Planet TV - grške Antenna Group - močno presegli načrtovane. Kot je pojasnil, je bila ocenjena vrednost celotnega postopka, ta je znašala milijon evrov, že presežena, ne morejo pa oceniti, za koliko bo presežena v vsem postopku.

Arbitraža v Švici med Telekomom in Antenna Group se nadaljuje, ker želi zadnja izstopiti iz lastništva družbe Antenna TV SL, a se strani nista mogli dogovoriti o znesku, ki ga bo Telekom plačal Grkom. Švicarska odvetniška pisarna, ki bedi nad postopkom, naj bi po poročanju medijev angažirala več vidnejših slovenskih pravnih in finančnih strokovnjakov. S tem naj bi okvirne stroške arbitraže večkrat presegla.

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

Med vprašanji Telekomovi upravi, ki jih je zastavljal predvsem predsednik društva Mali delničarji Slovenije Rajko Stanković, je bilo tudi to, ali so resnične medijske navedbe, da je Skobe poleg odpravnine dobil tudi zaposlitev v Telekomu. Seljak na to vprašanje ni mogel odgovoriti.

Enako velja za vprašanje o trenutnih prihodkih Deana Žigona, ki je konec julija odstopil s položaja delavskega direktorja. Mediji so namreč poročali, da naj bi si Žigon izpogajal doplačilo razlike med svojo trenutno plačo in plačo, ki jo je prejemal kot delavski direktor.

Skupina Telekom Slovenije je leto 2018 sklenila s 33,3 milijona evrov čistega dobička, potem ko je ta leto prej dosegel devet milijonov evrov. Čisti prihodki so znašali 715,05 milijona evrov. V prvem letošnjem polletju je čisti dobiček na ravni skupine znašal 19,57 milijona evrov, kar je 35 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, medtem ko so prihodki od prodaje upadli za pet odstotkov na 340,63 milijona evrov. Letos v Telekomu beležijo nekoliko nižje prihodke na veleprodajnem trgu in nižje prihodke mobilnega blaga na končnem trgu.

Telekom Slovenije občina Zagorje ob Savi Digisvet Telekom Slovenije in občina Zagorje ob Savi uvajata storitve pametnega mesta

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin