SiolNET. Posel danes Novice
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemško gospodarstvo v tretjem četrtletju z 8,5-odstotno rastjo

0,03

termometer

Avtomobilska industrija
Foto: Reuters

Nemški BDP se je v tretjem četrtletju okrepil za 8,5 odstotka, je danes v drugi oceni sporočil tamkajšnji statistični urad in tako zvišal prvotno oceno o 8,2-odstotni rasti. Gospodarsko rast so poganjali predvsem zasebna potrošnja, investicije podjetij in velik skok izvoza, potem ko je ta v preteklih mesecih zastal zaradi pandemije.

Angela Merkel Novice Merklova pred 15 leti prvič postala kanclerka

Nova ocena je tako presegla pričakovanja analitikov, ki so ocenjevali, da je prejšnja ocena nemških statistikov o 8,2-odstotni rasti pravilna. V drugem letošnjem četrtletju se je nemški BDP skrčil za 9,8 odstotka. Kot izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa, se je takrat Evropa resneje spoprijemala s prvim valom pandemije covid-19.

V primerjavi z enakim obdobjem lani je bil BDP v tretjem četrtletju za štiri odstotke manjši, je še zapisal Destatis in oceno popravil s prvotnega 4,3-odstotnega padca. Poraba gospodinjstev je v tretjem četrtletju poskočila za 10,8 odstotka, rast državne porabe pa se je umirila na 0,8 odstotka, potem ko je bila v drugem četrtletju pri 2,2 odstotka. Investicije podjetij v stroje in opremo so bile v tretjem četrtletju 16 odstotkov višje kot v drugem trimesečju. Na gospodarsko rast je močno vplivala tudi rast izvoza, ki je v primerjavi z drugim četrtletjem poskočil za 18,1 odstotka. Uvoz je bil višji za 9,1 odstotka, piše STA.

lenoba Trendi Nemčija: pravi heroji pandemije so tisti, ki so leni kot rakuni #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin