Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 3. 2022,
8.03

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,77

44

Natisni članek

Ukrajina Alisher Usmanov sankcije Rusija jahta

Četrtek, 3. 3. 2022, 8.03

2 leti, 1 mesec

Nemčija in Francija zasegli superjahti ruskih oligarhov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,77

44

jahta Dilbar Ališer Usmanov | Superjahta Dilbar je najbolj prostorna zasebna jahta na svetu. | Foto Reuters

Superjahta Dilbar je najbolj prostorna zasebna jahta na svetu.

Foto: Reuters

Nemške oblasti so včeraj v ladjedelnici v Hamburgu zasegle 600 milijonov dolarjev vredno superjahto v lasti milijarderja Ališerja Usmanova. Gre za rusko-uzbekistanskega oligarha iz ožjega kroga ruskega predsednika Vladimirja Putina, zoper katerega je EU sprožila sankcije zaradi ruske invazije na Ukrajino. Francija pa je sporočila, da so ponoči na Azurni obali zasegli jahto prvega moža ruskega energetskega velikana Rosneft Igorja Sečina.

Vrednost 156 metrov dolge jahte Dilbar je po navedbah Forbesa ocenjena na 600 milijonov dolarjev in velja za največjo motorno jahto na svetu po bruto tonaži. Leta 2016 jo je po zahtevah Ališerja Usmanova izdelala znana nemška ladjedelnica Lürssen. Po njihovih navedbah je šlo za enega najzahtevnejših projektov tako glede dimenzije kot tudi vgrajene varnostne tehnologije.

Jahta je bila od lanskega oktobra na letnem remontu v ladjedelnici Blohm+Voss v Hamburgu.

Novice Ruski oligarhi svoje superjahte selijo v Črno goro

Plovilo sicer upravlja 96 članov posadke, sprejme pa lahko 24 potnikov v 12 razkošnih apartmajih. Na krovu ima najdaljši bazen, ki ga premorejo tovrstne jahte. Za vzletanje in pristajanje helikopterjev sta na voljo dve ploščadi. Gostje lahko med drugim uživajo v savnah, telovadnici, kozmetičnem salonu …

Ališer Usmanov je znan kot glavni delničar USM Holdings, obogatel pa je na račun vlaganja v kovine, medije, telekomunikacijske storitve in šport. Njegovo premoženje je ocenjeno na 14 milijard dolarjev. | Foto: Reuters Ališer Usmanov je znan kot glavni delničar USM Holdings, obogatel pa je na račun vlaganja v kovine, medije, telekomunikacijske storitve in šport. Njegovo premoženje je ocenjeno na 14 milijard dolarjev. Foto: Reuters Svetovalec ukrajinskega ministra za notranje zadeve Anton Gerasčenko je zaseg jahte komentiral z besedami, da bi morali jahto prepeljati v Ukrajino in jo preurediti v bojno ladjo.

jahta putin
Novice Se boji zaplembe? Putinova luksuzna jahta zapušča Nemčijo. #foto

Po poročanju Reutersa je najmanj pet podobnih jaht v lasti drugih ruskih oligarhov na Maldivih. Otoška država namreč nima dvostranske pogodbe o izročanju z EU ali ZDA.

Kljub sankcijam Usmanov prosto leti z zasebnim letalom

19-letni Američan je na družbenem omrežju Twitter ustvaril profil Russian oligarch jets, kjer sledi 38 zasebnim letalom ruskih oligarhov. Kljub zaprtju zračnega prostora v večini evropskih držav in Veliki Britaniji za ruska letala nekateri najbogatejši Rusi brez težav potujejo po svetu. Med njimi je tudi 68-letni Usmanov, ki je v ponedeljek odletel iz Münchna in pristal v Uzbekistanu.

Usmanov letalo sledenje
Avtomoto Sledenje zasebnim letalom: po Musku mladenič razburja še ruske oligarhe #foto

Jahta Dilbar | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Francija zasegla superjahto prvega moža Rosnefta

Francoske oblasti so ponoči v sredozemskem pristanišču La Ciotat poleg Marseilla zasegle superjahto v lasti Igorja Sečina, tesnega Putinovega zaveznika, je danes sporočil finančni minister Bruno Le Maire. Po poročanju finančnega ministrstva se je posadka pripravljala na odplutje ladje.

Gre za 85-metrsko lepotico, ki sprejme 14 gostov. Zgrajena je bila leta 2013 v nizozemski ladjedelnici Oceanco. Sečin jo je takrat poimenoval po svoji ženi Olgi in ji nadel ime St. Princess Olga, ob ločitvi pa jo je preimenoval v Amore Vero. Njeno vrednost ocenjujejo na 150 milijonov dolarjev.

Jahta Dilbar | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Jahta Dilbar | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

 

Most De Hef
Avtomoto Legendarni most: zaradi Bezosove superjahte ga bodo razstavili
Pelorus. Jahta.
Novice Luksuzne jahte gredo za med
Ne spreglejte