SiolNET. Posel danes Novice
6,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekoč enega najmočnejših borznih igralcev država pošilja v bankrot

6,77

termometer

Sergej Racman |  | Foto: STA
Foto: STA

Sergej Racman, nekdanji finančnik, zdaj pa igralničar in lastnik ljubljanskega Koloseja, je dolga leta uspešno premagoval upnike, med katerimi so tudi državne banke. Toda v zadnjih tednih so se razmerja obrnila.

Odkar je Sergej Racman postal glavni osumljenec v preiskavi zaradi zlorabe prostitucije v novogoriškem klubu Marina in se pred organi pregona umaknil v tujino, je z upniki izgubil več pomembnih bitk.

Okrožno sodišče v Ljubljani je prodajo Koloseja, največjega kinokompleksa v državi, s katero ga je Racman želel rešiti pred upniki, označilo za nezakonito. V istem času je okrajno sodišče razpisalo javno dražbo, ki bo čez slab mesec dni in na kateri bo za 851 tisoč evrov na prodaj njegova luksuzna vila na ljubljanskem Rudniku.

Zdaj so upniki, med katerimi je najbolj aktivna Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), znana tudi kot slaba banka, začeli rušiti še Racmanov poslovni imperij.

Sergej Racman Novice Racmanova vila na dražbi za tretjino svoje vrednosti #video

V stečaj Racmanova borzna hiša

V tem tednu je v stečaju končalo ljubljansko podjetje PM & A FA, ki ga je obvladoval Racman in je imelo še konec lanskega leta za okoli deset milijonov evrov premoženja. 

Gre za nekdanjo borznoposredniško družbo PM & A, v kateri je Racman pred desetletji gradil kariero finančnika ter si ustvarjal ime spretnega trgovca in prekaljenega borznega mačka, ki hodi po robu in ga kdaj očitno tudi prestopi.

Borzna hiša PM & A se je namreč v letih 1999 in 2000, ko je Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP) vodil Neven Borak, znašla pod drobnogledom zaradi spornih poslov z delnicami Oljarice Kranj. Zaradi teh poslov je PM & A grozil odvzem licence, a jo je Racman na koncu vrnil.

Pozneje je vrhovno sodišče razsodilo, da so na PM & A z umetnim ustvarjanjem likvidnosti delnice želeli ustvariti napačno informacijo o ceni delnice in da je borzna hiša vedela za manipulativne namene. Šlo je za prvo razsodbo sodišča o tržni manipulaciji.

Sergej Racman Posel danes Banke udarile v poslovno srce pobeglega Sergeja Racmana

Čez slab mesec bo na javni dražbi na prodaj Racmanova "graščina" na ljubljanskem Rudniku. | Foto: Siol.net Čez slab mesec bo na javni dražbi na prodaj Racmanova "graščina" na ljubljanskem Rudniku. Foto: Siol.net

Podjetje pred stečajem prenesel na osebo iz Celja

DUTB je zahtevo za stečaj omenjenega podjetja vložila sredi junija letos. Temu je Racman pozneje, ko je bila za njim že razpisana tiralica, ugovarjal in prosil za preložitev odločanja o stečaju. A ni bil uspešen.

V vmesnem času je Racman za podjetje PM & A FA, ki ga je obvladoval prek svoje družbe Adriatic Invest LLC iz ameriške davčne oaze Delaware, našel novega lastnika. Tik pred stečajem ga je prodal Elvisu Debelcu iz Celja, ki po javno dostopnih podatkih nima nobenega drugega podjetja.

Koliko premoženja je ostalo v stečajni masi, bo ugotavljala stečajna upraviteljica Klaudija Gaber. Po podatkih iz skopega letnega poročila podjetja PM & A FA pa je pred njo težka naloga. Od neimenovanih oseb, verjetno povezanih z Racmanom, bo morala izterjati okoli deset milijonov evrov.

Sergej Racman Posel danes Racman: Ne izmikam se postopkom, bivam v tujini

Posluje prek računov v tujini

Sergej Racman ima v Sloveniji še podjetji Adriatic Invest in Alea Iacta, ki naj bi imeli v delnicah KD in drugih naložbah za več deset milijonov evrov premoženja, pa tudi igralniško družbo Onisac, ki na leto ustvari osem milijonov evrov prihodkov.

V zadnjih tednih je sicer večina njegovih podjetij ostala brez bančnih računov v Sloveniji in po novem poslujejo prek računov v tujini. Podjetje Auctor ga je odprlo pri spletni banki Revolut, podjetje Onisac pri italijanski Zadružni Kraški banki, podjetje Alea Iacta pa že lani pri hrvaški banki Kentbank.

Sergej Racman Novice Je Sergej Racman pobegnil v Kanado? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin