Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Ponedeljek,
9. 9. 2019,
14.38

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Natisni članek

Sergej Racman Kolosej NLB sodišče

Ponedeljek, 9. 9. 2019, 14.38

4 leta, 7 mesecev

Banke udarile v poslovno srce pobeglega Sergeja Racmana

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

18

Sergej Racman | Sergej Racman bi lahko v kratkem izgubil kompleks kinodvoran, ki ga je zgradil in odprl leta 2001. | Foto STA

Sergej Racman bi lahko v kratkem izgubil kompleks kinodvoran, ki ga je zgradil in odprl leta 2001.

Foto: STA

Znani slovenski poslovnež Sergej Racman, ki ga obtožnica bremeni zlorabe prostitucije, je še vedno na begu. Zdaj je pred zasegom njegovo ključno premoženje v Sloveniji.

Prodaja Koloseja, največjega kinokompleksa v državi, s katero ga je Sergej Racman želel rešiti pred upniki, je bila nezakonita. Tako je po naših informacijah odločilo Okrožno sodišče v Ljubljani.

Racman je pred leti za 15 milijonov evrov prodal kompleks v ljubljanskem BTC, čeprav naj bi vedel, da je Kolosej insolventen in bo s tem oškodoval upnike. Kompleks je svojemu poslovnemu partnerju Davorinu Vidmarju prodal s štiriletnim odložnim plačilnim rokom, kupnina pa do danes ni bila v celoti poravnana.

Če bo sodba pravnomočna, bo Racman dokončno izgubil kompleks kinodvoran, ki ga je zgradil in odprl leta 2001. Predstavljal je njegovo osrednje premoženje, do danes pa mu je prodaja kinovstopnic prinašala visoke prihodke. Samo lani je Kolosej ustvaril šest milijonov evrov prihodkov in pol milijona evrov dobička.

Nepremičnina se bo vrnila v stečajno maso družbe Kolosej, ki jo je nekdaj obvladoval Racman. O tem, ali jo bodo prodali naprej, komu in po kolikšni ceni, pa bosta odločala Nova Ljubljanska banka (NLB) in podjetje Ledava, ki je od NLB kupilo večino terjatev do Koloseja.

Kolosej | Foto: Žiga Ponikvar Foto: Žiga Ponikvar

Sergej Racman
Novice Sergej Racman obtožen oškodovanja upnikov Kolosej kinematografov

Novice Sergej Racman bo Kolosej prenesel na svojega lobista

Odpisati je skušal 25-milijonske dolgove

Že leta 2012 je Racman dejavnost prodaje kinovstopnic, s tem pa tudi denarni tok, z družbe Kolosej prenesel na podjetja, s katerimi vsaj uradno ni bil povezan. Zaradi tega je začel Kolosej izgubljati prihodke in poslovati z visoko izgubo. Pozneje so banke z izvršbami hotele zarubiti kinokompleks in ga prodati na dražbi, a je Racman to preprečil.

Nepremičnino je prodal podjetju SIP Nepremičnine. Tega obvladuje Davorin Vidmar, ki je za Racmana lobiral za igralniško koncesijo v Vrtojbi. S tem se je Racman rešil iz na videz brezizhodnega položaja. Nepremičnina je bila namreč varna pred bankami, ki so proti Koloseju vlagale izvršbe, Vidmar pa jo je tržil naprej zdajšnjim najemnikom.

Družbo Kolosej, ki je bila pred tem lastnica nepremičnine, je Racman poslal v prisilno poravnavo, v kateri je načrtoval 96-odstotni odpis 25-milijonskih obveznosti. Upniki se s tem niso strinjali, tako da je družba leta 2017 končala v stečaju, toda nepremičnina se do danes ni vrnila v stečajno maso.

Sergej Racman Interpol | Foto: Interpol Foto: Interpol

Da je s prodajo oškodoval upnike, sta menili tako NLB kot ena od največjih upnic Koloseja kot upraviteljica Andreja Terpotec, ki je bdela nad prisilno poravnavo Koloseja. Zdaj je enako ugotovilo še sodišče prve stopnje.

Sergej Racman
Novice Je Sergej Racman pobegnil v Kanado? #video

Grozi mu več let zapora

Proti Sergeju Racmanu, nekoč finančniku, zdaj pa igralničarju, zaradi sporne prodaje Koloseja poteka tudi sojenje, v katerem mu očitajo kaznivo dejanje oškodovanja upnikov. Za to mu grozi do pet let zaporne kazni. Aprila letos je na Okrožnem sodišču v Ljubljani potekal predobravnavni narok, na katerem se je Racman izrekel za nedolžnega. Racman se je na sodišču zagovarjal, da je podjetje SIP nepremičnine poravnalo kupnino za kinokompleks. To po naših informacijah ne drži.

Novi lastnik kino kompleksa se je namreč plačila kupnine lotil na inovativen način. Ker je prodajna pogodba določala, da lahko poplača neposredno upnike, so podjetja, povezana s Sergejem Racmanom, od nekaterih upnikov (na dnu zemljiške knjige, ki ne bi dobili poplačila) odkupile več terjatev in jih poplačale, so poročale Finance.

Razliko do 15 milijonov evrov pa so deponirale pri notarju in od stečajnega upravitelja Koloseja Tomaža Čada zahtevale, da v skladu s pogodbo poskrbi za izbris hipotek. Toda nobena od strani do danes ni popustila, Kolosej pa je še vedno v lasti podjetja SIP Nepremičnine.

 

Za njim razpisali mednarodno tiralico

Sergej Racman se je znašel tudi v preiskavi zaradi zlorabe prostitucije v zadevi klub Marina, v kateri je osumljenih 18 fizičnih oseb, nekaterim od njih očitajo tudi trgovino z ljudmi in promet s prepovedanimi drogami.

Med drugim naj bi se njegova podjetja financirala na podlagi izplačil za domnevno fiktivne posle. Racman naj bi bil tudi tisti, ki je iz ozadja vlekel vse niti in mimo vednosti nekaterih partnerjev koval visoke dobičke.

Potem ko je slovenska policija za njim razpisala mednarodno tiralico, se je lastnik Koloseja oglasil iz tujine. Pravi, da tam prebiva že od leta 2010 in da se ne izmika postopkom. "Zavrača pa očitne poskuse organov pregona, da iz njegovega prihoda v Slovenijo naredijo predstavo za medije in javnost," je sporočil prek svoje odvetnice Nataše Pirc Musar.

Sergej Racman
Novice Racman: Ne izmikam se postopkom, bivam v tujini
Ne spreglejte