Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2019,
15.38

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

19

Natisni članek

Probanka sodišče odškodnina banka

Ponedeljek, 18. 3. 2019, 15.38

5 let, 1 mesec

Dosojeno odškodnino bodo od menedžerjev Probanke težko izterjali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,48

19

Romana Pajenk | Romana Pajenk je za Večer povedala, da očitke zavrača in da denarja za plačilo odškodnine nima. | Foto STA

Romana Pajenk je za Večer povedala, da očitke zavrača in da denarja za plačilo odškodnine nima.

Foto: STA

Nekdaj vplivni bančnici Romana Pajenk in Milana Lah bosta morala slabi banki plačati milijonsko odškodnino. Toda izterjava bo močno otežena, saj sta obe svoji vili v Mariboru že pred časom zaščitili pred organi pregona oziroma upniki.

Nekdanja uprava Probanke je s posojilom družbi Medaljon banko oškodovala za dober milijon evrov, zato morajo Romana Pajenk, Milana Lah in Vito Verstovšek v 15 dneh Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot pravni naslednici Probanke po odločitvi mariborskega višjega sodišča plačati okoli 1,5 milijona evrov odškodnine.

Po poročanju časnika Večer morajo vsi trije nekdanji člani uprave plačati nekaj več kot milijon evrov odškodnine, ob tem pa še zamudne obresti od dneva vložitve tožbe, ki se je vlekla od leta 2014, in okoli 45 tisoč evrov pravdnih stroškov, ki jih je imel DUTB.

Trojica na vrhovnem sodišču vložila zahtevo za revizijo

Trojica, ki se mora sama dogovoriti, v kakšnem razmerju bo povrnila denar, lahko sicer zahteva še revizijo postopka kot izrednega pravnega sredstva na vrhovnem sodišču, kar naj bi po navedbah časnika tudi storili.

Nekdanji člani uprave Probanke so na vrhovnem sodišču že vložili zahtevo za revizijo. | Foto: Matej Leskovšek Nekdanji člani uprave Probanke so na vrhovnem sodišču že vložili zahtevo za revizijo. Foto: Matej Leskovšek

Tokratna odločitev sodišča se nanaša na 1,09 milijona evrov posojila Probanke iz decembra 2009 družbi Medaljon, ki je bila pomembna lastnica Probanke, prek Profectusa in Zlate monete II pa so bili pomembni lastniki Medaljona in s tem Probanke prav člani njene nekdanje uprave.

Pajenkova očitke zavrača, denarja za plačilo odškodnine nima

Romana Pajenk je povedala, da se je s sodbo šele seznanila, očitkov pa, da ne sprejema. Ob tem je dodala, da denarja za plačilo odškodnine nima, sicer pa je bančna zakonodaja jasna, o vsem pa so seznanjali Banko Slovenije, tako da ji odločitev sodišča ni razumljiva. Brez možnosti za vračilo naj bi bil tudi Vito Verstovšek, medtem ko se Milana Lah na sodbo za zdaj ni odzvala.

Pajenkova in Lahova sta bili sicer januarja na mariborskem sodišču tudi kazensko obsojeni zaradi dveh poslovnih goljufij, za kateri je sodišče izreklo vsaki po leto in enajst mesecev pogojne zaporne kazni v preizkusni dobi štirih let. Proti vsem trem članom uprave je DUTB sicer vložila še več drugih odškodninskih tožb.

Na vile v Mariboru vpisovali zemljiške dolgove

Kljub dobljeni tožbi bo imela DUTB pri uveljavljanju odškodninskega zahtevka veliko težav. Tako Romana Pajenk kot Milana Lah sta namreč svoji vili v elitnem predelu Maribora že pred časom zaščitili pred organi pregona oziroma upniki.

Bančnici sta že leta 2012, nekaj dni, preden so ju nadzorniki Probanke odstavili, na svojih vilah na Tomšičevi ulici v Mariboru vpisali zemljiški dolg. V obeh primerih gre za terjatev v višini 300.000 evrov brez zapadlosti.

Vila nekdanje vplivne bančnice Romane Pajenk

Spomnimo, zemljiške dolgove so v preteklosti številni zadolženi in toženi posamezniki uporabljali za poceni obrambo hiš in stanovanj pred rubežem. Na koncu ga je država zaradi množičnih zlorab prepovedala. Hkrati je upnikom dala zakonsko možnost za izpodbijanje lažnih zemljiških dolgov, toda ti postopki so dolgotrajni.

Lahova se je sicer pred dobrim letom dni, ko so ji že sodili zaradi spornih bančnih poslov, odločila za prodajo hiše v Mariboru. Po naših informacijah se je preselila v Avstrijo. Vito Verstovšek je medtem edini, ki je še vedno lastnik svoje nepremičnine, na njej pa ni vpisoval ne hipotek ne zemljiških dolgov.

Ne spreglejte