SiolNET. Posel danes Novice
1,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nastaja največja zgradba v Evropi, ki bo zgrajena s pomočjo 3D-tiskalnika #video

1,40

termometer

V Nemčiji gradijo največjo zgradbo v Evropi, ki bo narejena s tehnologijo tridimenzionalnega tiskanja. V njej bo pet stanovanj, ki bodo vseljiva čez pol leta.

V kraju Wallenhausen na jugu Nemčije nastaja trinadstropna zgradba, v kateri bo na skupno 380 kvadratnih metrih pet stanovanj. Kot je za Reuters povedal predstavnik podjetja Peri, ki je vodilno na področju proizvodnje kalupov za gradbeništvo, bo zgradba visoko energetsko učinkovita, dobro zvočno izolirana, tehnologija 3D-tiskanja pa jim bo omogočila izvedbo, ki so si jo načrtovalci zamislili.

Tehnologija 3D-tiskanja omogoča hitrejšo gradnjo kot tradicionalne gradbene metode, hkrati pa zahteva manj delovne sile. Medtem ko bi za gradnjo pritličnega dela omenjene zgradbe pet delavcev potrebovalo pet dni, je 3D-tiskalnik ob pomoči dveh delavcev to opravil v 25 urah. En delavec pripravlja material za gradnjo, drugi pa upravlja z računalnikom.

Gradnja objekta s 3D-tiskalnikom Foto: Reuters Glavne komponente hiše bodo natisnjene zgolj z uporabo betonske mešanice, dodatki, kot so okna, pohištvo in inštalacije, pa bodo dodani zatem. Tiskalnik poskrbi za vse odprtine, kamor bodo vgrajene instalacije, zato dodatno vrtanje zidov ne bo potrebno.

Gradnjo nameravajo v celoti zaključiti v šestih mesecih, saj jim bo tiskanje zidov bistveno skrajšalo čas gradbenih del, še poroča Reuters.

Gradnja objekta s 3D-tiskalnikom Foto: Reuters Gradnja objekta s 3D-tiskalnikom Foto: Reuters

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin