Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 5. 2014,
18.56

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sonja Gole

Četrtek, 15. 5. 2014, 18.56

7 let, 2 meseca

Nadzornica ACH vztraja pri legalnosti menjave Goletove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Namestnica predsednika nadzornega sveta ACH Tadeja Hočevar vztraja, da je bila torkova zamenjava Sonje Gole na čelu družbe legalna in legitimna.

Trdi, da nadzornici Mojci Novak niso fizično preprečili, da bi zapustila sejo, kar je kot razlog za nezakonitost sklepa nadzornega sveta navedla Goletova. "Očitek, da je na seji nadzornega sveta, ki je rezultirala z odpoklicem gospe Gole z mesta generalne direktorice gospodarske družbe ACH, prišlo do fizične preprečitve odhoda gospe Novakove, je neresničen, neprimeren in žaljiv," je prek družbe Dialog sporočila Hočevarjeva.

Goletova je v sredo trdila, da je sklep nadzornega sveta - ki je na čelo družbe namesto Goletove začasno imenoval Vero Mihatovič - nezakonit, ker da nadzorniki niso bili sklepčni, saj naj bi Novakovi fizično preprečili, da bi sejo pri odločanju o zamenjavi Goletove zapustila.

Hočevarjeva pravi, da se je očitek Goletove izkazal kot potencialno priročno sredstvo za morebitno začasno preprečitev izvajanja sklepov nadzornega sveta in za prikrivanje pravih razlogov, ki so botrovali odpoklicu in ki so bili "uperjeni v presojo racionalnega in poštenega gospodarjenja ter družbi lojalnega ravnanja, kakor tudi neizpolnjevanja standardov dolžnega ravnanja s pravili poslovno-finančne stroke ter stroke korporativnega upravljanja".

"Oklepanje položaja in ohranjanje funkcije generalne direktorice družbe s pomočjo malverzacij glede sklepčnosti nadzornega sveta je tako skupaj z nepriznavanjem sklepov organa nadzora predstavljalo kapljo čez rob in me še dodatno utrdilo v prepričanju, da je bila odločitev nadzornega sveta o takojšnjem odpoklicu ne samo razumna in pravilna, legalna in legitimna, temveč za družbo in njeno prihodnje udejstvovanje nujno potrebno dejanje," je zapisala Hočevarjeva.

Novakova oz. ACH je po pisanju medijev zaradi dogajanja na torkovi seji nadzornega sveta na Policijsko upravo Ljubljana podala prijavo zaradi domnevno protipravnega odvzema prostosti. Kot sta poročala Delo in Dnevnik, policija ni ugotovila znakov uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Kot so za časnika še pojasnili na ljubljanski policijski upravi, bodo policisti sicer zbirali obvestila in o ugotovitvah obvestili okrožno državno tožilstvo, to je tudi edini organ, ki odloča o dokazih in nadaljnjih postopkih.

V zadnjem letu so se odstopi iz nadzornega sveta kar vrstili Nadzorni svet ACH po pisanju Dnevnika šteje le tri člane, saj je pred sejo iz nadzornega sveta odstopil njegov predsednik Bojan Peljhan. V zadnjem letu so se odstopi iz nadzornega sveta kar vrstili, poleg tega predstavniki zaposlenih, ki jim pripadata dve mesti, že od konca 2012 nimajo svojih predstavnikov v nadzornem svetu, saj po poteku mandata Vlaste Grjol in Majde Rubido še vedno niso predlagali novih članov.

Nazadnje sta iz nadzornega sveta kot predstavnika kapitala odstopila Jožko Vučemil in Dejan Mikolič, ki sta ju po marčni skupščini nadomestili Novakova in Hočevarjeva.

Po navedbah Dnevnika je Hočevarjeva zahtevo za vpis novega zastopnika v sodni register že vložila na sodišče, vendar gre pričakovati, da bo Goletova z začasno odredbo to poskušala preprečiti.

Predstavnica ACH za odnose z javnostmi Ivanka Mihelčič o tem, ali in kako bo odreagirala Goletova, danes ni mogla govoriti. Dejala je, da so sedaj na potezi odvetniki ene in druge strani.

Miha Juhart z ljubljanske pravne fakultete je za Delo menil, da je Mihatovičeva postala direktorica, Goletovi pa da ostane izpodbojna tožba. "Če je bil nadzorni svet sklepčen - čeprav je bil nekdo proti svoji volji na seji -, potem sklep nadzornega sveta velja, dokler ni izpodbit. To pomeni, da je bila nova direktorica imenovana, a da se to imenovanje lahko izpodbija," je dejal Juhart in dodal, da bi "v poštev" lahko prišla tudi izdaja začasne odredbe, s katero bi sodišče zadržalo izvajanje sklepa nadzornega sveta o imenovanju Mihatovičeve.

Ne spreglejte